nieuws

Bol.com: ‘Agile-aanpak heeft ons geholpen bij WMS-implementatie’ (video)

Warehousing 3582

Grote WMS-implementaties zijn voor de meeste bedrijven geen sinecure. Vooral als het gaat om een oplossing die volledig nieuw is in de markt. Bol.com liet zich daar niet door afschrikken en startte in 2017 voortvarend met de implementatie van de toen onbekende Reflex WMS-oplossing van de Hardis Group. Wieneke Keller, IT-specialist bij Bol.com, zegt dat de Agile aanpak ervoor zorgt dat deze grootscheepse WMS-implementatie in goede banen is geleid.

Bol.com: ‘Agile-aanpak heeft ons geholpen bij WMS-implementatie’ (video)

De implementatie van Reflex WMS verliep de afgelopen jaar volgens Wieneke Keller niet zonder slag of stoot. “Dat had er voornamelijk mee te maken dat dit WMS volledig nieuw was voor Bol.com. Bovendien was het voor ons de eerste keer dat we een warehouse management systeem gingen implementeren. Het meeste complexe was de integratie van dit WMS in onze bestaande mechanisatie. Dat bleek lastiger dan we vooraf hadden voorspeld.”

Koppeling WMS en mechanisatie

Keller deelde haar ervaringen van de WMS-implementatie bij Bol.com tijdens de recent gehouden Reflex Community days van Hardis in het Pulitzer hotel in hartje Amsterdam. Tijdens haar presentatie legde de IT-architect onder ander uit dat de koppeling van het WMS en de mechanisatie in het distributiecentrum in Waalwijk pas later tot stand te brengen. Keller: “Dat is ons gelukt doordat we binnen Reflex een manier hadden gevonden om langs de mechanisatie heen te werken.”

 

‘Vooral Agile werken’

Vertragingen oplopen in dit soort projecten is volgens de IT-specialist een no-go voor Bol.com. “We groeien dusdanig hard dat we op een dag die extra capaciteit van – in dit geval een WMS – dringend nodig hebben. Als we die niet hebben dan kunnen we niet meer aan de klantwens voldoen. Het is dus vooral zaak dat we bij deze implementatie heel agile werken zodat we toch de afgesproken deadlines kunnen halen.”

Wieneke Keller, IT-architect Logistics bij Bol.com: “We groeien dusdanig hard dat we op een dag de capaciteit van – in dit geval een WMS – dringend nodig hebben. Als we die niet hebben dan kunnen we niet meer aan de klantwens voldoen.”

WMS voorbereiden op nieuw dc

Bij de implementatie van Reflex WMS in het nieuwe nog in aanbouw zijnde nieuwe distributiecentrum – Bol.com Fulfilment Center 2 (BFC2) – is veel geleerd van de eerste implementatie. Keller: “We zijn nu al volop aan het bouwen. Het shuttlesysteem staat er nog niet maar we hebben dit systeem nu al dusdanig gedesigned dat we straks de beste ondersteuning kunnen leveren vanuit Reflex.”

Risico’s verlagen door te simuleren

De nieuwbouw heeft volgens Keller een flinke impact op het WMS. “Qua performance moeten we flink aanpoten. We zijn er nu al mee bezig om dit recht te trekken. Dat houdt in dat alle development die we doen in Reflex ook in productie proberen uit te rollen. Door nu al te simuleren verlagen we het risico want dat is noodzakelijk bij zulke omvangrijke implementaties, waarbij ook hier geldt dat een Agile-aanpak heel belangrijk is.”

‘Dit WMS biedt flexibiliteit’

De IT-specialist stelt vast dat de keuze voor Reflex goed is uitgevallen voor Bol.com. “Dit WMS biedt ons de flexibiliteit die we nodig hebben in ons IT-landschap. Dat uit zich onder andere in het feit dat we zelf ontwikkellicenties kunnen aanschaffen. Dat heeft ons heel erg geholpen om flexibel te zijn.”

Lees ook:

WMS gaat bol.com helpen met versnellen (video)

Hardis kan met AI dc’s virtueel dupliceren

Reageer op dit artikel