nieuws

Omnichannel-strategie de Bijenkorf: één voorraad op één duurzame locatie (video)

Warehousing 2339

Op online gebied zijn de Bijenkorf en Ingram Micro al jaren vaste partners van elkaar. De online groei zorgde ervoor dat de Bijenkorf een omnichannel scenario bedacht met de logistiek dienstverlener dat resulteerde in een centraal nieuw duurzaam distributiecentrum in Tilburg met één voorraad en van waaruit zowel het fysieke als digitale kanaal wordt bediend van de warenhuisketen.

Omnichannel-strategie de Bijenkorf: één voorraad op één duurzame locatie (video)

Raymond Cohen (Ingram Micro) en site manager van het nieuwe distributiecentrum van de Bijenkorf in Tilburg, legde tijdens de opening van het dc onlangs uit dat er vijf verschillende scenario’s uitgewerkt voordat een besluit werd genomen voor de uiteindelijke bouw van een omnichannel distributiecentrum in Tilburg, waar 450 mensen aan de slag gaan. “Van al die scenario’s afzonderlijk was samenvoeging het belangrijkste uitgangspunt”, benadrukt Cohen die in zijn vorige functie supply chain manager was bij de Bijenkorf. Het eindresultaat mag er wezen want in goed een jaar tijd is een uitermate duurzaam distributiecentrum (BREEAM, Outstanding, red.) gebouwd op een herontwikkelingslocatie op bedrijventerrein Kraaiven.

Duurzame inzetbaarheid van mensen

Volgens Cohen was van meet af aan het uitgansgspunt van de Bijenkorf en Ingram Micro (voorheen Docdata) dat er een pand zou worden gerealiseerd waar duurzaamheid de boventoon voert. “Duurzaam zit in het DNA van de Bijenkorf en dan bedoel ik dat dit geldt zowel voor het gebouw als voor de duurzame inzetbaarheid van de mensen die hier werken.” De site-manager, die hiervoor werkzaam was als supply chain manager bij de Bijenkorf, is dit distributiecentrum in Tilburg ook het resultaat van de duurzame samenwerking tussen Ingram Micro en de warenhuisketen. “Een aantal jaren geleden hebben we onze klant-leverancier relatie los gelaten en sindsdien zijn we ons ook veel meer gaan beschouwen als partners.”

Combineren van twee stromen

De proeve van bekwaamheid van deze relatie vormde volgens Cohen’s collega, Jos Goedhart (director Business Resources Ingram Micro), de beslissing van de Bijenkorf begin vorig jaar om het distributiecentrum in Woerden, van waaruit de zeven winkels van de warenhuisketen werden bevoorraad, te sluiten met als inzet om de omnichannel strategie nog meer handen en voeten te geven. “Er waren twee ontwikkelingen tegelijkertijd gaande in ons dc in Waalwijk – waar wij de e-fulfilment activiteiten verrichtten voor de Bijenkorf – groeiden wij uit ons jasje en het andere magazijn in Woerden bleek zwaar verouderd en was dringend toe aan een grondige renovatie. Dat zorgde ervoor dat we met elkaar in gesprek gingen met als hamvraag gaan we beide stromen met elkaar combineren in nieuwbouw of zoeken we een andere oplossing.”

Kostenvoordeel centraliseren voorraad

De oplossing werd gevonden in de nieuwbouw van een omnichannel dc want dat resulteert volgens Cohen voor één locatie met één voorraad. “Grootste voordeel hiervan is dat we minder goederen op voorraad hoeven te houden. Dat brengt een kostenvoordeel met zich mee want we het halen het transport weg tussen twee distributiecentra naar zowel de winkels als de online klanten. Daar gaan we met dit dc absoluut op besparen. Het terugverdienen van de investering is niet de belangrijkste reden om naar één centraal dc te gaan.”
“Want” – zo benadrukt Goedhart op zijn beurt – “dit pand is bovenal gebouwd om er voor te zorgen dat het personeel in een in een aangename omgeving zijn of haar werk kan doen. Concreet betekent dit dat er veel meer licht en lucht is voor de mensen, waardoor er een uiteindelijk prettige werkomgeving is gecreëerd.”

600 huishoudens van stroom voorzien

Waar het gaat om de duurzaamheid van het pand wijst Cohen op de  zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. “Dankzij de zonnepanelen produceren we meer energie dan we verbruiken. Dat betekent uiteindelijk dat we energieneutraal zijn in het stroomverbruik. We voeden dus met andere woorden dit niet alleen dit dc van stroom maar ook nog eens 600 huishoudens.”

‘Juiste combinatie gevonden”

Goedhart is ervan overtuigd dat in dit duurzame pand de juiste keuzes zijn gemaakt in het combineren van twee stromen: on- en offline. “We zijn de komende tijd nog bezig met het verder installeren en combineren van deze stromen. Woerden halen we leeg en dan zitten we in een situatie dat alles voor de Bijenkorf in Tilburg binnenkomt en weer verzonden wordt.”

Reageer op dit artikel