nieuws

Nike opent zesde EMEA-distributiecentrum in België

Warehousing 2461

Nike heeft in Belgische Ham een nieuwe distributiecentrum geopend vaan 45.000 vierkante meter. Het is alweer het zesde dc van de Amerikaanse sportartikelengigant in Belgie. Tezamen vormen deze dc’s het European Logistics Campus van Nike.

Nike opent zesde EMEA-distributiecentrum in België

Naast Ham heeft Nike distributiecentra in Laakdal, Herentals en Meerhout. Vanuit de European Logistics Campus (Nike ELC) worden Europa, Afrika en het Midden-Oosten (EMEA) bestrijkt. Het zogenaamde Court Distribution Center (omvang bijna 140.000 vierkante meter) dat eind vorige week is geopend in Ham (provincie Belgisch Limburg) is het spiegelbeeld van het aangrenzende dc – het Wings Distribution Center- dat in 2016 werd geopend. In dit dc worden schoenen opgeslagen en verzonden. Het nieuwe dc fungeert als opslaglocatie voor sportkleding.

Omnichannel functie

Beide distributiecentra -goed voor 1.200 banen- zijn ontworpen voor omnichannel activiteiten dus zowel het afhandelen van bulk orders en fijnmazige e-commerce bestellingen. “Dankzij de nieuwe installaties kan een bestelling van 10.000 artikelen even efficiënt verzonden worden als een unieke bestelling”, zegt Nike-COO Eric Sprunk.

Consumenten meer direct leveren

De uitbreiding van de ELC-campus past in het streven van Nike om het aantal directe leveringen aan consumenten te verhogen. Het gaat om verkoop in eigen winkels en – vooral – via het e-commerce. In 2020 wil Nike wereldwijd een ‘direct to consumer’-omzet (DTC) halen van 16 miljard dollar.

Minder samenwerken met retailers

Het DTC-plan past in de strategie van de Amerikaanse sportgigant waarvan de uitrol twee jaar geleden wereldwijd is gestart. Daarbij ligt de nadruk meer op online verkoop en minder op de traditionele sportswear winkels. Hoewel Nike nog altijd via wholesale wil blijven verkopen, wordt het aantal retailers waarmee wordt samengewerkt fors ingekrompen.

Gebruik zonne-energie en biomassa

Nike’s ELC is een van de grootste logistieke centra van België en tegelijk ook een van de milieuvriendelijkste. Het nieuwe distributiecentrum gebruikt bijvoorbeeld alleen maar lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. Denk daarbij aan de toepassing van wind, zonne-energie, geothermische energie, hydro-elektrische energie en biomassa.

14.000 minder vrachtwagenritten

De distributiecentra van Nike zijn gelegen langs het Albertkanaal, zodat 99 procent van de goederen aanvoer met de binnenvaart gebeurt. Zo bespaart Nike volgens eigen zeggen 14.000 vrachtwagenritten per jaar. De uitgaande transporten verlopen wel nog hoofdzakelijk via het wegtransport.

Voetpaden van gerecycelde schoenen

Opmerkelijk is verder dat meer dan 95 procent van het restmateriaal is gerecycled. Als voorbeeld geeft Nike op dat alle voetpaden rondom het complex zijn gemaakt van gerecycled schoeiselmateriaal.

Reageer op dit artikel