nieuws

Nieuw dc Oldenburger Fritom in top-5 meeste duurzame panden van Nederland

Warehousing 970

Logistiek dienstverlener Oldenburger Fritom meldde in mei vol trots dat zijn net opgeleverde distributiecentrum in Veendam officieus het meest duurzame distributiecentrum van Nederland is. Nu is het echter officieel en beschikt het bedrijf sinds afgelopen vrijdag over een dc dat door de Dutch Green Building Council (DGBC) is onderscheiden met het hoogst mogelijke BREEAM certificaat met vijf sterren oftwel Outstanding.

Nieuw dc Oldenburger Fritom in top-5 meeste duurzame panden van Nederland

Met deze prestatie schaart Oldenburger Fritom in een select gezelschap van distributiecentra in Nederland dat is onderscheiden met een BREEAM-NL oplevercertificaat ‘Outstanding’. Wat extra bijzonder is dat het nieuwe distributiecentrum van 5.000 vierkante meter een totaalscore behaalde van 97,3 procent. Dit is niet alleen de hoogste score ooit behaald volgens de laatste en strengste beoordelingsnorm uit 2014, het bezorgt de logistiek dienstverlener ook de vierde plaats (zie hieronder) op de ranglijst van hoogst scorende BREEAM-NL Nieuwbouw gecertificeerde gebouwen in Nederland.

  1. Geelen Counterflow 99.9% (BRL 2011)
  2. DC Newlogic III 99.5% (BRL 2011)
  3. Edge Amsterdam 98.4% (BRL 2010)
  4. Oldenburger | Fritom 97.3% (BRL 2014)
  5. Gebouw Atlas Renovatie TU/e 96,0% (BRL 2011)

Dc zonder gasaansluiting

Het distributiecentrum in Veendam heeft geen gasaansluiting en is door het gebruik van energiezuinige warmtepompen, LED-verlichting en een grote hoeveelheid aan zonnepanelen op het dak van het oude pand – dat pal tegenover de nieuwbouw staat – volledig energieneutraal gecertificeerd. Daarbij is niet alleen het gebouwgebonden energieverbruik CO2-neutraal, maar wordt ook het gebruikersgebonden energieverbruik zoals computers, het opladen van heftrucks en terreinverlichting, volledig gecompenseerd.

Extra watertank voor regenwater

Een wadi (bufferings- en infiltratievoorziening) op het terrein van de logistiek dienstverlener zorgt ervoor dat de afvoer van regenwater naar het openbaar rioolstelsel en watergangen vertraagd wordt afgevoerd. Plaatselijke wateroverlast bij hevige regenval moet hierdoor worden geminimaliseerd. Daarnaast wordt een deel van het regenwater opgevangen in een extra watertank met een capaciteit van 10.000 liter. Dit wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten, zodat er geen drinkwater verloren gaat.

 

 

 

 

 

Dc binnen een jaar opgeleverd

Aannemer Remco Ruimtebouw realiseerde de nieuwbouw turn-key voor Oldenburger Fritom. De grondwerkzaamheden begonnen vorig jaar juli en afgelopen mei werd het nieuwe distributiecentrum opgeleverd. Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en een hoogte van 15 meter wordt ruimte geboden aan meer dan 15.000 palletplaatsen en 6 loadingdocks. Daarnaast bestaat de duurzame nieuwbouw uit crossdock faciliteiten, een logistiek trainingscentrum en diverse kantoorruimtes. Belangrijkste klant is aardappelzetmeelconcern AVEBE.</div Afgelopen vrijdag vond de feestelijk opening plaats van het distributiecentrum. Tijdens dit event werd ook het Oplevercertificaat officieel uitgereikt.
Binnenkort meer achtergronden op Logistiek.nl over dit extreem duurzame distributiecentrum Oost-Groningen.
Reageer op dit artikel