nieuws

Dit zijn de genomineerden voor de Logistica Award (video’s)

Warehousing 1784

De kogel is door de kerk de vier genomineerden voor de Logistica Award zijn bekend. De innovaties van Copal Handling Systems, Eurotec, Robomotive en VebaBox Cool Solutions zijn door de vakjury genomineerd voor de award die op eerste dag van de komende Logistica vakbeurs wordt uitgereikt.

Dit zijn de genomineerden voor de Logistica Award (video’s)

Acht inzendingen nam de vakjury onder aanvoering van prof. René de Koster (hoogleraar logistiek en operations management aan de Erasmus Universiteit, Rotterdam) onder de loep. Na een schifting bleven de inzendingen van Copal Handling Systems, Eurotec, Robomotive en VebaBox Cool Solutions over zo bleek afgelopen vrijdag tijdens de bekendmaking van de halve finalisten aan de vakpers in het Beatrixgebouw in Utrecht recht tegenover de Jaarbeurs dat begin november weer het decor is van de Logistica vakbeurs.

Innovaties van Nederlandse makelij

De bekendmaking van de Logistica Award genomineerden dient traditioneel als opwarmertje voor de komende Logistica beurs. De Koster stelde tijdens de bekendmaking dat de vier nominaties aantonen dat het met het innoverende vermogen van de logistieke sector wel goed zit ondanks dat daar wel eens aan wordt getwijfeld.  De inschrijvingen van dit jaar – stuk voor stuk van Nederlandse makelij – lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot concrete oplossingen. “Maar stuk voor stuk zeer toepasbaar in de dagelijkse (interne) logistieke praktijk”, benadrukt juryvoorzitter De Koster.

Prof. René de Koster (Erasmus) juryvoorzitter Logistica Award.

Wie wordt de opvolger van PrimeVision

Voor de camera van Logistiek presenteren afgevaardigden van de vier genomineerden – Alianne Spyrakos (Copal), Sjoerd Visser (Eurotec), Michael Vermeer (Robomotive) en Roland van de Ven (Vebabox) hun inzending, waarvan één uiteindelijk zich mag scharen in een rijtje van illustere voorgangers als  PrimeVision (winnaar in 2017), Neopost (winnaar in 2015) en de i-Collector die de Logistica Award in 2012 won.

Copal handling systems, Container Unloader C2

Copal Handling Systems uit het Gelderse ‘s-Heerenberg timmert al wat jaren aan de weg met een innovatief container ontladingssysteem. Het bedrijf dingt mee met de Container Unloader C2, een doorontwikkelde automatiseringsoplossing voor het lossen van zeecontainers met los geladen goederen. Het lossen van deze containers gebeurt nu nog voornamelijk handmatig en is een arbeidsintensieve klus. Los gestapelde kartonnen dozen of jute zakken met bijvoorbeeld cacao bonen worden met deze toepassing volautomatisch ontladen en eventueel gepalletiseerd. De machine rijdt de container in en kan met behulp van een telescoopband en speciaal ontwikkelde grijpers de lading tot achterin de container oppakken. Het systeem is uitgerust met scansoftware, 3D vision-technologie, lasersensoren en camera’s die het hele proces herkennen en de beste grijpvolgorde bepalen.

 

Eurotec, Lowpad

De Lowpad van Eurotec is een hele lage, compacte, omnidirectionele cobot in meerdere uitvoeringen. Deze op AGV-techniek gebaseerde cobot kan bijna alle bestaande ladingdragers vervoeren, zelfs Deense karren of retail rolcontainers. De Lowpad kan in kleine ruimtes manoeuvreren en meer dan 600 kilogram dragen. Deze cobot opereert veilig tussen het personeel van een bedrijf, waardoor logistieke processen geleidelijk geautomatiseerd kunnen worden. E-fulfilment specialist Montapacking is op dit moment volop aan het testen in het distributiecentrum in Gorinchem.

 

 

Robomotive, box pick

De Robomotive box pick cel is een orderverzamelaar. De robot kan dozen en afzonderlijke items picken binnen een bereik van drie meter. Door een 3D-camerasysteem en adaptieve grijptechnologie hoeft geen gebruik te worden gemaakt van kunstmatig intelligentie of deep learning en is de robot in staat om willekeurige dozen die op een willekeurige manier zijn gestapeld op te pakken en te positioneren. De box pick cel – die op dit moment in gebruik is in het distributiecentrum van DHL Supply Chain in Beringe – kan circa vierhonderd items per uur picken, met een beschikbaarheid van meer dan 95 procent.

 

Vebabox

De VebaBox is een actieve koeloplossing die in bijna elke transportbus past. De koeloplosingen kan gebruikt worden als een goedkoper alternatief voor een koelwagen of kan ingezet worden om de kwaliteit en efficiency te optimaliseren binnen de gehele koelketen. De box is aangepast aan de wagen en kan los verplaatst worden tussen de wagen en de laad-en losruimte.

 

Stemmen voor de publieksprijs

Vanaf nu kan er online gestemd worden op de genomineerden voor de publieksprijs. De stemming voor deze prijs, die eerder werd uitgereikt aan Pack Tools en Wrapplicator, sluit op vrijdag 1 november aanstaande om 17.00 uur. De winnaar van de publieksprijs wordt tegelijkertijd met de winnaar van de vakprijs bekendgemaakt tijdens de eerste beursdag van de Logistica, dinsdag 5 november, De prijsuitreiking(en) vinden plaats om 11.00 uur in het Nieuwscafe van de Jaarbeurs.

 

Ga naar het stemformulier

 

Lees ook: Robots en supercomputers zetten de logistieke wereld op zijn kop

Reageer op dit artikel