nieuws

De hoogbouw magazijnkraan is vijftig jaar oud

Warehousing 668

Automatische magazijnen staan meer dan ooit in de belangstelling vanwege de krappe arbeidsmarkt. Maar vijftig jaar geleden deden de eerste automatische hoogbouwkranen al hun intrede. De Vectura van Swisslog viert dit jaar een jubileum.

De hoogbouw magazijnkraan is vijftig jaar oud

“We zijn trots op dit succesverhaal”, zegt Christian Baur, CEO van Swisslog. “In 1969 bouwden wij de eerste kraan. Door de jaren heen hebben veel medewerkers aan de Vectura gewerkt en het product voortdurend verbeterd, tot aan het huidige Vectura-systeem dat nog steeds een bestseller is in ons assortiment.” In de loop der tijd zijn 575 logistieke projecten gerealiseerd in 35 landen met in totaal 3.870 geïnstalleerde magazijnkranen. De lijst met klanten toont mooie namen: Walmart, Target, Woolworth, Michelin Nordic, Gries Deco Company en Rewe zijn slechts een paar voorbeelden.

Logistieke revolutie bij Spar
Swisslog installeerde vier jaar geleden een automatisch magazijn voor Xenos
in Waalwijk, dat nu door Spar in gebruik is genomen.

Duurzaam tot op de dag van vandaag

Het verhaal van Vectura begon vijftig jaar geleden met een tien meter hoge hydraulische kraan voor het opslaan en ophalen van pallets. De eerste volledig geautomatiseerde versie volgde tien jaar later in 1979. De technologie van Swisslog bleek duurzaam, gezien het feit dat een Noorse klant tot op de dag van vandaag de kraan nog steeds gebruikt. Naderhand is Vectura uitgegroeid tot een hightech-systeem op basis van de nieuwe software en uiteenlopende hardware voor de besturing.
Het succes van de Vectura baseert zich op drie kernkwaliteiten: duurzaam, plug & play en betrouwbaar. De magazijnkranen zijn volgens de fabrikant uiterst energie-efficiënt, mede dankzij de lichtgewicht constructie en het mastdesign. Plug & play betekent dat de bedrading, parametrisering en controle van elke kraan vóór de levering worden uitgevoerd, waardoor de installatie en inbedrijfstelling bij de klant sneller klaar is. De betrouwbaarheid van Vectura komt voort uit de kwaliteit van de producten en het gebruik van beproefde standaardcomponenten, slijtvaste bediening en eenvoudig onderhoud.

Ook in kleine magazijnen…

Michiel Veenman

Is automatisering alleen iets voor grote magazijnen? Welnee zegt Michiel Veenman van Swisslog. Althans tegenwoordig niet meer. ‘Het is niet nodig om bestaande processen compleet te vervangen.’
Lees hier zijn 5 argumenten >>>>

Nieuw design voor nieuwe toepassingen

“Wij streven naar schaalbare, voordelige, ergonomische en groene oplossingen”, legt Anders Eriksson uit, hij is hoofd Logistiek bij Varner Retail. “De innovatieve oplossingen van Swisslog gaven voor ons de doorslag.” De nieuwste oplossing van Swisslog voor het Vectura-systeem is de handling van dubbele lasten met één mast: Dankzij dit design kunnen met één enkele mast twee pallets tegelijk worden vervoerd. Hierdoor loopt de doorvoercapaciteit en kostenefficiëntie van geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen flink op. Eén van de eerste gebruikers van de nieuwe kraan is een grote internationale meubelretailer in Maleisië.
“In de afgelopen jaren was onze bedrijfsstrategie voornamelijk gericht op toekomstbestendige, datagestuurde oplossingen voor lichte lasten en robotpicking”, vertelt Christian Baur verder. “Tegelijkertijd blijft onze pallettechnologie een grote rol spelen. Dat is de belangrijkste pijler van onze onderneming en dat zal niet snel veranderen.” In vijftig jaar tijd heeft Swisslog een grote reputatie opgebouwd met technologie voor pallethandling, die de basis vormt voor talrijke geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen.

Reageer op dit artikel