nieuws

Van lokale inkoop naar heftrucks van Toyota

Warehousing 1117

Het Friese familiebedrijf Van der Meulen – bekend van de Melba toast – haalde het grote Toyota, wereldmarktleider op heftruckgebied, binnen om de bestaande vloot flink aan te pakken. Het resultaat is een contract voor levering, service en vervanging van de heftrucks in dit bedrijf.

Van lokale inkoop naar heftrucks van Toyota

“Van der Meulen kent een flinke groei in  export de laatste jaren. Dat heeft ons ertoe gebracht om ons inkoopbeleid op een aantal punten kritisch te bekijken”, verklaart Wietze Zwerver, de inkoopmanager bij Van der Meulen. “Waar het lukt, streven we altijd naar lokale leveranciers, maar voor sommige aspecten zoals de intern transportvloot en de service activiteiten was dat niet afdoende.”
Na een uitgebreid aanbestedingstraject viel de keuze op Toyota Material Handling. In totaal omvat de truckvloot acht elektrische heftrucks en twaalf verschillende magazijntrucks, zoals elektrische stapelaars en elektrische pallettrucks.

Productie op meer locaties

Wietze Zwerver

Van der Meulen is een bakkersbedrijf – sinds 1910 – in het Friese Hallum en verwierf vooral bekendheid met het merk Melba – toast, beschuit en roggebrood. Twintig procent van de omzet wordt verkocht onder het label ‘Van der Meulen’, het overgrote deel vindt zijn weg naar klanten in binnen- en buitenland onder private label.  De producten worden op drie locaties in Friesland geproduceerd. “In twee van onze fabrieken draaien we van zondagavond tot zaterdagochtend in een drieploegendienst ”, aldus Zwerver. “En vanaf de zomer draaien we zes dagen per week en indien nodig zeven dagen.” Traditioneel is de afzetpiek van Van der Meulen in de weken rondom Kerstmis.

Niet alles in één keer

In de samenwerking met een nieuwe heftruckleverancier zocht Van der Meulen een overzichtelijke aanpak op basis van TOC  (Total Cost of Ownership). Zwerver zegt daarover: “Omdat we de truckvloot nu gaan standaardiseren creëren we meer flexibiliteit. Dat maakt het voor de medewerkers ook praktischer en eenvoudiger.”
“Over de samenwerking met Toyota en de kwaliteit van de trucks en service zijn we zeker tevreden. Dankzij de effectieve service en het onderhoud is de overstap probleemloos verlopen. Die meerwaarde geeft ons de kans om ons volledig te richten op onze belangrijke kerntaken zoals productinnovatie en exportgroei. We zien dat Toyota een duidelijk visie heeft in het vervangen van de truckvloot. Voor onze specifieke situatie hebben we een op maat gemaakt advies gekregen en dat is ons goed bevallen.” Eén van de elementen daarin is een regelmatig overleg om de vervanging per truck te bekijken. Dat resulteert erin, dat niet alles in een keer vervangen hoeft te worden. Alle trucks hebben een servicecontract, dat geldt ook voor de bestaande truckvloot.

 

Reageer op dit artikel