nieuws

Mondiale markt magazijnautomatisering verdubbelt, dip in aantocht

Warehousing 1131

De komend jaren zal de mondiale markt voor magazijnautomatisering met dubbele cijfers blijven groeien. Dit betekent dat markt de komende vijf jaar met 21,6 procent groeit naar een omzet van omgerekend ruim 41 miljard euro, met echter een tussentijdse omzetdip in 2020 en in 2021, waarschuwt het Britse onderzoeksbureau Interact Analysis.

Mondiale markt magazijnautomatisering verdubbelt, dip in aantocht

De reden voor deze dip is omdat bedrijven beslissingen gaan uitstellen vanwege toenemende politieke en economische onzekerheden zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de afnemende vraag uit Europa.

Minder orders voor Dematic

Op dit moment is er volgens Interact Analysis al sprake van een ‘inzakkende’ markt. Het bureau baseert zich hierbij op een analyse van de orderintake van de 40 grootste system integrators in het tweede kwartaal van dit jaar. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Dematic het aantal orders zag afnemen met dertien procent ten opzichte van het eerste kwartaal toen er sprake was van een recordstijging van 52 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dat geldt ook voor Honeywell Intelligrated dat een omzetgroei van slechts 6,8 procent noteerde, een aanzienlijke daling ten opzichte van voorafgaande kwartalen.

Diffuus beeld bij Kardex Group

Bij de Kardex Group was sprake van een tweedeling. De Remstar-divisie, leverancier van kleinere geautomatiseerde opslag- en orderpicksystemen, realiseerde een stijging van 7,5 procent, terwijl de Mlog-divisie, die grote shuttle-, conveyor- en magazijnkraansystemen levert, zijn orderintake met 43 procent zag dalen. Kardex zegt dat deze discrepantie deels te wijten is aan een aarzeling in de markt op dit moment om grote investeringen te doen.

Nadruk op maintenance en aftersales

Gevolg van deze vertraagde groei voor de komende twee jaar is dat system integrators zich meer gaan richten op service en onderhoud van bestaande systemen bij klanten en aftersales activiteiten. Deze activiteiten zorgen ervoor dat leveranciers een vaste inkomstenstroom behouden, is de redenatie van Interact Analysis want naarmate het aantal geleverde magazijnsystemen toeneemt, zullen ook de inkomsten uit service- en onderhoudscontracten toenemen. Daarbij komt dat de marges voor deze activiteiten met 15 procent aanzienlijk hoger liggen dan de aanschaf van een nieuw systeem waarbij de winstmarge voor een leverancier tussen de drie tot vijf procent is.

E-commerce zet groei weer in gang

Interact Analysis verwacht dat na 2022 de system integrator markt op de korte en middellange termijn weer gaat duurzaam gaat groeien. Die groei wordt gestuwd door de logistieke druk die e-commerce op distributienetwerken legt en de groeiende consumentenvraag naar snellere en vooral ook goedkopere online bezorgopties.

Reageer op dit artikel