nieuws

Dit is het nieuwe omnichannel distributiecentrum van de Bijenkorf

Warehousing 6050

Sneller beleveren van zowel de winkels als de online klanten vanuit een en hetzelfde distributiecentrum, dat ook nog eens heel duurzaam is en waar de mens centraal staat. Dat waren de uitgangspunten voor De Bijenkorf en logistiek dienstverlener IngramMicro bij de realisatie van het nieuwe omnichannel distributiecentrum in Tilburg dat donderdag officieel werd geopend.

Dit is het nieuwe omnichannel distributiecentrum van de Bijenkorf

De Bijenkorf was hard toe aan een nieuw distributiecentrum. Het dc in Woerden, van waaruit de winkels van het warenhuisconcern worden beleverd, dateert uit de jaren zeventig en is ver over zijn houdbaarheidsdatum heen. Dit pand is nog voor dertig procent operationeel, maar wordt snel afgebouwd en krijgt logistiek dienstverlener Snel Shared Logistics als nieuwe huurder. Het online gedeelte – dat na een strategiewijziging in 2013 hard groeit – werd door logistiek dienstverlener Ingram Micro (voorheen Docdata) tot voor kort verzorgd vanuit een distributiecentrum in Waalwijk. Geen ideale situatie en twee jaar geleden werd besloten om beide stromen onder te brengen in een omnichannel distributiecentrum, waar Ingram Micro de komende tien jaar de scepter over zwaait.

Vestiging op Kraaiven

De keuze voor de locatielogistieke hotspot nummer 1 Tilburg – was vanwege de prominent aanwezigheid van Ingram Micro in zowel Tilburg als het nabijgelegen Waalwijk snel gemaakt. “Bij de locatiekeuze speelde onder andere mee het aspect mee dat een deel van het personeel van Ingram Micro al actief was voor ons in Waalwijk. Die samenwerking met beviel ons dusdanig goed dat we weer een contract hebben gesloten voor de complete operatie in dit dc”, zegt Pieter Heij, directeur multichannel van de Bijenkorf. De band is zo innig dat magazijnpersoneel zonodig ook in het distributiecentrum van Bol.com in Waalwijk worden ingezet, waar Ingram Micro ook de scepter overzwaait en andersom. De beschikbare ruimte in Tilburg voor een distributiecentrum van deze omvang is schaars, maar de regionaal goed gewortelde logistiek vastgoed ontwikkelaar HVBM vond uiteindelijk nog een van de laatste beschikbare kavels op bedrijventerrein Kraaiven, waar ook de Franse retailer Decathlon binnenkort start met de bouw van een nieuw distributiecentrum op een herontwikkelingslocatie.

Goede isolatie en warmtepomp

In goed een jaar tijd werd op dit bedrijventerrein een nieuw distributiecentrum met een vloeroppervlak van 35.000 vierkante meter, maar door de tussenvloeren inclusief de picktoren komt het totale vloeroppervlak uit op ruim 82.000 vierkante meter. Voorafgaand aan de officiële openingshandeling werd door de mensen van de Bijenkorf vooral benadrukt dat het dc zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid en dat er alles aan gedaan is om een zo aangenaam mogelijke werkplek te creëren voor de driehonderd mensen die op dit moment verdeeld over twee ploegendiensten werkzaam zijn in het magazijn. Het pand, dat sinds 1 mei operationeel is, is voorzien van flinke raampartijen, waardoor er veel lichtinval is op de werkvloer en om het werk voor het personeel aangenaam te maken en er is een constante kamertemperatuur van tussen de 19 en 20 graden Celsius dankzij een goede isolatie en een warmtepomp die ervoor zorgt dat het pand effectief gekoeld en verwarmd wordt.

BREEAM vijf sterren distributiecentrum

Waar het gaat om duurzaamheid ligt er op het dak van het dc 17.000 vierkante meter aan zonnepanelen die het gebouw plus ruim zeshonderd huishoudens voorzien van stroom. Het is een energieneutraal pand waar, zoals de huidige generatie distributiecentra betaamt, geen gebruik wordt gemaakt van gas. Daarnaast zijn op het gebied van groenplan en afvalscheiding de nieuwste technieken toegepast. Al die investeringen hebben ervoor gezorgd dat het dc beschikt over een BREEAM 5 sterren (oplever)certificaat ‘Outstanding’, het hoogst haalbare op het gebied van duurzaamheid.

Twee Neopost inpakmachines

Ook het verwerken van de bestellingen gebeurt op een duurzamere manier. Bestellingen die via de webshop van de Bijenkorf binnenkomen voor tien uur ’s avonds worden de volgende werkdag gratis thuisbezorgd. Zo staan er twee Neopost CVP 500 inpakmachines die dozen op maat snijden, zodat er minder verpakkingsmateriaal gebruikt wordt en minder lucht wordt vervoerd. “De capaciteit van deze beide machines is gemiddeld 600 pakketten per uur. De inzet van deze machines scheelt ons zeker de inzet van elf inpakkrachten”, zegt Raymond Cohen die vanuit  IngramMicro verantwoordelijk is voor de magazijnoperatie.

Installatie pocketsortersysteem Vanderlande

Op het gebied van automatisering heeft de Bijenkorf vooral geïnvesteerd in een drie kilometer lang conveyorsysteem dat het Nederlandse Valor installeerde en dat als grootste voordeel heeft dat orderpickers minder loopafstanden hoeven af te leggen. Een van de belangrijkste investeringen op het gebied van automatisering is de op handen zijnde installatie van een pocketsorter systeem van Vanderlande. Dit is het eerste grote pocketsorter systeem dat in Nederland gaat draaien en waar 95 procent van het Bijenkorf assortiment (in totaal zijn er bijna 200.000 sku’s in het dc, red.) doorkan. Cohen: “Onze overtuiging is dat dit systeem op dit moment het beste tot zijn recht komt in een omnichannel-fashion omgeving. Als de pocketsorter eenmaal operationeel is dan picken we random en worden alle goederen in dit systeem opgeslagen. Dat zijn zowel online klantorders als orders voor in de winkels alsmede de afhaalpunten in de winkels. Dat gebeurt nu nog apart van elkaar maar straks met de pocketsorter kunnen we alle orders combineren.”

1,3 miljoen items in Bijenkorf dc

Het distributiecentrum van de Bijenkorf zit nu nog in een opstartfase. Eind oktober moet de operatie volledig operationeel zijn. “Een inrichting van deze omvang is voor ons ongekend en dat gold eveneens voor al onze partners in dit project”, zegt Pieter Heij, directeur multichannel van de Bijenkorf. Dat vereiste volgens Heij vooral een nauwe afstemmening van planningen. “Dat was nodig zodat we elkaar de ruimte konden geven om simultaan te kunnen bouwen. Casco en inrichting verliepen daardoor bijna naadloos naast elkaar; toen het dak eenmaal op het pand zat, begonnen we bij wijze van spreke drie seconden later al met de bouw van de picktoren. Er liggen nu 1,3 miljoen items in dit dc. Dat had nooit gekund als we op 1 mei de sleutel van het pand in casco status zouden hebben ontvangen om aansluitend de inrichting nog te doen. Door deze samenwerking hebben uiteindelijk samen een huzarenstukje gerealiseerd.”

Reageer op dit artikel