nieuws

Zalando bouwt grootste en meest geautomatiseerde distributiecentrum in Nederland

Warehousing 24268

Zalando komt naar Nederland. De Duitse e-commercereus gaat een fulfilment centrum in Nederland bouwen. Het distributiecentrum wordt het grootste en meest geautomatiseerde dc van Zalando.

Zalando bouwt grootste en meest geautomatiseerde distributiecentrum in Nederland

Na Duitsland, Polen, Frankrijk, Zweden en Italië is het nu de beurt aan Nederland. Zalando gaat een distributiecentrum bouwen in ons land. Een gerucht dat al langer de ronde deed en nu werkelijkheid wordt. Het nieuwe fulfilment center, zoals Zalando zijn dc’s noemt, moet zorgen voor meer leveringssnelheid en meer omzet.

Het nieuwe dc, kosten 200 miljoen euro, wordt 140.000 vierkante meter groot en wordt volgens Jacintha de Graaf, Regional Lead Benelux ‘het grootste en meest geautomatiseerde dc’ van Zalando. Het nieuwe distributiecentrum komt te staan in Bleiswijk. Somerset Capital Partners en USAA Realco-Europe ontwikkelen het pand. De logistiek vastgoed ontwikkelaar is ook voor de bouw verantwoordelijk.

Automatiseringssystemen Zalando

Welke geautomatiseerde systemen Zalando gaat gebruiken in Bleiswijk, (nummer 7 Logistieke Hotspot van Nederland)  is nog onbekend. Evenmin welke dienstverlener de operatie gaat doen. Hier wordt een tenderprocedure voor uitgeschreven. Zalando maakt buiten Duitsland gebruik van diverse spelers. Zo is Fiege verantwoordelijk voor de logistieke operatie in het dc in Gardno in Polen. Ingram Micro doet dat in het Zweedse dc nabij Stockholm.

zalando-distributiecentrum-nederland

 

De Graaf: “Wij hebben voor Bleiswijk gekozen vanwege de ligging; dichtbij de randstad en pal aan de A12. Een andere belangrijke afweging is personeel.” In het fulfilment center moeten uiteindelijk 1500 mensen komen te werken. Andere redenen waarom we voor Bleiswijk hebben gekozen zijn: de gevestigde infrastructuur van het industriepark en de goede samenwerking met gemeente Lansingerland.” Het nieuwe fulfillment centrum wordt gevestigd op een brownfield. Het is dus niet nodig om nieuw land te ontwikkelen.

Distributiecentrum moet netwerk versterken en omzet vergroten

Het fulfilment center moet het Zalando netwerk versterken en bijdragen aan de groeidoelstellingen. En die zijn niet gering. Zalando wil de komende vijf jaar zijn handelsvolume in Europa verdubbelen van tien naar 20 miljard euro. In Nederland wil het bedrijf zijn omzet meer dan verdubbelen.

Same day delivery

Het nieuwe fulfilment center moet naast omzetgroei ook zorgen voor snellere levering aan klanten in onder meer Nederland. Klanten in Nederland krijgen hun bestelling nu binnen 1 tot 3 werkdagen bezorgd. Met het nieuwe dc behoort straks same day en next day delivery tot de mogelijkheden.

 

Lees ook
Dit is het nieuwste distributiecentrum van Zalando

 

Duurzaamheid

Zalando wil een duurzaam pand bouwen. De e-commercereus streeft naar een Breeam ‘very good’ status. Dit moet er komen via onder meer het gebruik van zonnepanelen.

Bouwdrift Zalando nog niet ten einde

Zalando heeft momenteel negen fulfilment centers in Europa. De komende jaren komen daar nog zes bij waaronder die in Bleiswijk. Het dc wordt niet enkel voor Nederland gebouwd. Vanuit het warehouse worden ook klanten in België, Frankrijk, Luxemburg en Spanje bediend. In de zomer van 2021 moeten de eerste pakketten worden verstuurd vanuit het nieuwe fulfilment center.

 

 

Reageer op dit artikel