nieuws

Mooie winstcijfers voor WDP dit eerste halfjaar

Warehousing 1116

De winst van logistiek vastgoed ontwikkelaar en belegger WDP is dit eerste halfjaar met 12,5 procent gestegen tot 73,2 miljoen euro. Daarnaast sloot het bedrijf voor 325 miljoen euro aan contracten af voor nieuwe investeringen.

Mooie winstcijfers voor WDP dit eerste halfjaar

Dat meldt het aan zowel de Brusselse als Amsterdamse beurs genoteerde logistiek vastgoedfonds. De winst per aandeel van WDP bedraagt 3,16 euro, een stijging met 7,5 procent tegenover 2,94 euro in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Winststijging door oplevering nieuwe projecten

Het nettoresultaat (IFRS) komt uit op 174,9 miljoen euro, mede gedreven door een waardestijging  van de vastgoedportefeuille van 151,2 miljoen euro (4,1 procent). Het nettoresultaat per aandeel komt uit op  7,56 euro, tegenover 4,26 euro in het eerste half jaar van 2018. “We zijn goed gestart”, zegt ceo Joost Uwents in een toelichting op de eerste halfjaarcijfers van WDP tegen Vastgoedmarkt. Volgens hem was de winststijging vooral te danken aan nieuwe projecten die werden opgeleverd, en kwam de groei niet als een verrassing. “Dit kunnen we al een half jaar tot een jaar van tevoren voorzien op basis van de nieuwe projecten en de verhuringen.”

Bezettingsgraad WDP-dc’s: 97,1 procent

De bezettingsgraad van de distributiecentra die WDP in portefeuille heeft bedraagt 97,1 procent op 30 juni van dit jaar, tegenover 97,5 procent per 31 december vorig jaar. De gemiddelde resterende looptijd tot de eerste opzegmogelijkheid van de huurcontracten en tot eindvervaldag van de WDP-portefeuille bedraagt respectievelijk 5,9 jaar en 7,3 jaar (inclusief zonnepanelen). Eind juni bedroeg de schuldgraad 52,1 procent tegenover 51,8 procent eind vorig jaar.

Op koers met groeiplan tot 2023

In de loop van het eerste  half jaar kon WDP volgens eigen zeggen een investeringsvolume van 325 miljoen euro realiseren. “Die investeringen vormen alvast een goede start voor het nieuw aangekondigde groeiplan van 2019-2023”, aldus Uwents die begin dit jaar al aankondigde dat het bedrijf tot 2023 de logistieke vastgoedportefeuille wil uitbreiden naar 5 miljard euro.

Mega-dc voor chocolade gigant Callebout

Bij de nieuwe opmerkelijke projecten van dit eerste half jaar hoort onder andere een mega-distributiecentrum voor de grootste chocoladeproducent van België, Barry Callebaut. WDP realiseert voor de producent een dc van 60.000 vierkante meter neer, die een investering vereist van 100 miljoen euro.

Nieuwe activiteiten in Duitsland

In juni kondigde WDP ook aan dat de onderneming naast de Benelux, Frankrijk en Roemenië ook actief wordt in Duitsland. Dat gebeurt middels een joint venture met de Duitse branchegenoot VIB Vermögen in Noordrijn-Westfalen, Bremen en Hamburg. Volgens de WDP-topman is dat een ‘logische nieuwe stap’ in het verlengde van de omvangrijke portefeuille in de Benelux. “Op een gegeven moment komen we in de Benelux op een punt dat we daar minder snel kunnen groeien. Bovendien willen we onze klanten in een groter gebied kunnen bedienen in de halve cirkel van de zeehavens Antwerpen en Rotterdam.” De Duitse joint venture wordt in de loop van het najaar operationeel.

|Blijvende stijging winst per aandeel

Voor het resterende half jaar bevestigt WDP de verwachting van een EPRA-winst van 6,50 euro per aandeel, een stijging van 8 procent. Op basis van deze vooruitzichten, wordt een dividend voor 2019 (uitbetaalbaar in 2020) vooropgesteld tot 5,20 euro bruto per aandeel, eveneens een stijging van 8 procent ten opzichte van 2018. Voor de periode 2019-23 wordt gestreefd naar een jaarlijkse stijging van de EPRA-winst van 6 procent tot 8,00 euro in 2023.

Reageer op dit artikel