nieuws

Shop Apotheke Europe bouwt mega-distributiecentrum in Venlo

Warehousing 2404

Internetapotheek Shop Apotheke Europe is gestart met de bouw van een nieuw mega distributiecentrum van 50.000 vierkante meter in Venlo. De nieuwbouw vervangt het bestaande magazijn van het bedrijf in de logistieke hotspot nummer 2 van Nederland.

Shop Apotheke Europe bouwt mega-distributiecentrum in Venlo

De aftrap voor de bouw van het nieuw hightech distributiecentrum op Trade Port Noord in Venlo vond afgelopen vrijdag plaats. Met het pand wil de online apotheker volgens eigen zeggen harder groeien dan de concurrentie in Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Binnen enkele jaren moet het nieuwe logistieke centrum het verzendvolume op jaarbasis vergroten van de huidige 8,5 miljoen naar 35 miljoen pakketten per jaar. Die verwachte snelle groei is mede gebaseerd op de verwachte introductie van het elektronische recept in Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt van het Venlose bedrijf.

Verhuizing herfst 2020

De verhuizing van het huidige kantoor en distributiecentrum op het nabijgelegen bedrijventerrein Trade Port West in logistieke hotspot Venlo naar de nieuwe faciliteit in Sevenum op bedrijventerrein Trade Port Noord (binnen Greenport Venlo) is gepland voor de herfst van 2020. De nieuwe faciliteit is met 50.000 vierkante meter (40.000 vierkante meter magazijnruimte en 8.000 vierkante meter mezzanine) en 7.500 vierkante meter kantoorruimte meer dan twee keer zo groot dan het huidige magazijn van 18.000 vierkante meter.

Somerset realiseert gasloos XXL-dc online apotheek
Somerset Capital Partners ontwikkelt het duurzame (gasloze) distributiecentrum, waarvan het dak geheel wordt voorzien van zonnepanelen. De logistiek vastgoed ontwikkelaar heeft op Trade Port Noord een grondpositie van ruim 13 hectare gekocht van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Er wordt op de aangekochte locatie door Somerset een BREEAM-gecertificeerd distributiecentrum gerealiseerd met een totale omvang van circa 85.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak en ruim 900 parkeerplaatsen. Het pand bestaat uit twee zelfstandige magazijnen met bijbehorende kantoorruimte en parkeervoorziening. Het eerste magazijn wordt op maat gerealiseerd voor Shop Apotheke Europe. Het tweede magazijn wordt, zo meldt Somerset, gelijktijdig op risico gerealiseerd en op dit moment te huur aangeboden. Dit gedeelte van het project betreft volgens de logistiek vastgoed ontwikkelaar ruim 35.000 vierkante meter magazijnvloer en een mezzanine met circa 1.200 vierkant meter kantoorruimte. Bij dit magazijn komen ook circa 200 parkeerplaatsen.

Limburg: hotspot Duitse online apotheken

In de provincie Limburg is naast Shop Apotheke in Venlo ook concurrent DocMorris actief. Laatstgenoemde is marktleider en is in Heerlen op bedrijventerrein Avantis gevestigd met een groot distributiecentrum, waarvan vorig jaar november is gestart met een nieuwe uitbreiding, en het hoofdkantoor. Shop Apotheke en DocMorris breiden in Limburg volgens recente berichtgeving in dagblad De Limburger fors uit vooruitlopend op de invoering van elektronische doktersrecepten in Duitsland. Met de invoering van het digitale recept verwachten beide online apotheken een vertienvoudiging van hun marktaandeel in Duitsland. Dit gaat ten koste van reguliere apotheken bij onze oosterburen die dan ook al jaren fel ageren tegen deze beide bedrijven die grotendeels vanuit Nederland opereren.

Volume van 53 miljard euro

Volgens De Limburger had de Duitse markt voor geneesmiddelen in 2017 een volume van 53 miljard euro. De krant baseert zich hierbij op cijfers van de koepel van geneesmiddelenproducenten BAH (Bundesverband der Arzneimittel-Hersteller, red.). Het grootste deel, bijna 47 miljard euro, komt voor rekening van medicijnen waarvoor een doktersrecept nodig is.

 

 

Reageer op dit artikel