nieuws

‘Plus en Oss dicht bij akkoord over bouw mega-dc op Vorstengrafdonk’

Warehousing 3900

De gemeente Oss en supermarktketen Plus zeggen meer tijd nodig te hebben om een akkoord te sluiten over de bouw van een groot distributiecentrum op bedrijventerrein Vorstengrafdonk. De hoop bij de gemeente Oss was om voor het einde van de lente tot een overeenstemming te komen. Dat blijkt te optimistisch, maar toch zijn beide partijen positief over de vorderingen, schrijft het Brabants Dagblad.

‘Plus en Oss dicht bij akkoord over bouw mega-dc op Vorstengrafdonk’

Plus maakte eind maart bekend dat het nieuwe distributiecentrum niet in Tiel komt, maar dat het voornemen is om naar Oss te verhuizen. Gevolg van de nieuwbouwplannen is dat de vier huidige distributiecentra gaan sluiten. Dit plan maakte de supermarktketen in 2017 al bekend toen nog het voornemen was om het dc in Tiel te vestigen.

Opslag houdbare producten

Als er overeenstemming wordt bereikt met de gemeente, wil de supermarktketen op bedrijventerrein Vorstengrafdonk een distributiecentrum van 40.000 vierkante meter bouwen voor de opslag van houdbare producten. In het nieuwe Plus-dc gaan naar verluidt ongeveer 350 mensen aan de slag. Het pand verrijst op een kavel van negen hectare en ligt niet ver van het pand dat logistiek dienstverlener Vos Logistics in 2015 in gebruik nam, schrijft het Brabants Dagblad dinsdag.

‘Gesprekken nog in volle gang’

De onderhandelingen over het distributiecentrum duren al enige tijd. De Osse wethouder Frank van den Brok zegt hierover in het Brabants Dagblad dat het om ‘een gigantisch project gaat’. “Qua complexiteit, maar ook gewoon qua grootte. De gesprekken zijn nog steeds in volle gang en ik heb alle vertrouwen in de goede afloop.” De wethouder hoopt dat er in de loop van de zomer een definitief akkoord komt.

Plus: ‘Overleg over juiste vergunningen’

Een woordvoerder van Plus bevestigt tegenover diezelfde krant dat de gesprekken nog gaande zijn, maar voegt daaraan toe dat er geen sprake is van vertraging. “We zijn druk in overleg over de juiste vergunningen. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen momenten te communiceren waarop wij bepaalde stappen in het proces verwachten.” Volgens de woorvoerder worden medewerkers daardoor ook niet steeds met een andere datum geconfronteerd. “Wat ons betreft is er dan ook geen sprake van vertraging.”

Kavel in Oss is anders

Tegenover Logistiek.nl liet Plus-woordvoerder Rianne van Beek in maart al weten dat mocht de geplande locatie op Vorstengrafdonk in Oss doorgaan, het originele plan van het distributiecentrum zal veranderen omdat de kavel anders is. “Die heeft een andere vorm en formaat dan de kavel in Tiel. Daarom zijn er een aantal aanpassingen nodig, maar in grote lijnen –met name op het gebied van de mechanisatie-  blijft het oorspronkelijke plan dan intact.”

Vestiging dc in Tiel ketste af

Plus liet het oog vallen op de logistieke hotspot nummer 6 van Nederland nadat een uitspraak van de Raad van State de bouw van een nieuw distributiecentrum in Tiel bijkans onmogelijk maakte. Oss – deel uitmakend van het ambitieuze regionale samenwerkingsverband Vijfsterren Logistiek – is een goed alternatief want deze logistieke hotspot ligt net als Tiel redelijk centraal in het land.

Witron richt magazijn in

Supermarktketen Plus wil – in navolging van concurrenten als Jumbo, Hoogvliet en Albert Heijn, een hypermodern geautomatiseerd dc bouwen, voor de opslag van alle houdbare producten die gedistribueerd worden naar 262 winkels. Daarvoor is al een overeenkomst gesloten met Witron. Gevolg is dat Plus voornemens is om de huidige vier distributiecentra voor houdbare producten te sluiten. Deze distributiecentra zijn gevestigd in: Ittervoort, Haaksbergen, Hendrik-Ido Ambacht en Middenbeemster.

Reageer op dit artikel