nieuws

Warehouse volledig robotiseren? – nee, nu nog niet

Warehousing 1773

Het duurt nog wel een jaar of tien jaar voor we volledige automatisering in het warehouse te zien krijgen. Maar ondenkbaar is het niet. Veel bedrijven zijn op zoek naar robotisering en andere methoden van vergaande automatisering. Albert Heijn, Blokker, Montapacking en Wehkamp vertelden vrijuit over de mogelijkheden die zij zien.

Warehouse volledig robotiseren? – nee, nu nog niet

In de grote zaal van het eerste Warehouse Insight event stemt een kleine meerderheid van de 350 bezoekers voor de stelling om als het kan de processen in het warehouse maximaal te automatiseren. Marjon de Koning van Albert Heijn – samen op het podium met dagvoorzitter Donatello Piras – wil dat ook. In Zaandam is het gerobotiseerde dc zo goed als klaar en is het testen in volle gang. “Er zijn heel veel situaties in de logistiek, waar je zeker een deel van zou willen automatiseren. Want je zoekt naar de meest effectieve manier van werken. Maar helemaal volledig lukt dat niet, nog niet. Ook bij ons is menselijk handelen onmisbaar.” De logistiek directeur verwijst naar het los snijden van de wikkelfolie om een pallet. “Bovendien kijkt een medewerker dan meteen of de pallet helemaal klaar is voor een geautomatiseerd proces. Daar heb je mensen voor nodig.”

‘Zinloos als vervolgstap een bottleneck wordt’

Die mensen zorgen er voor dat automatisering überhaupt een succes kan worden. Albert Heijn deed er alles aan om alle stakeholders, zoals winkels, leveranciers, transporteurs, maar zeker ook de medewerkers mee te nemen in het hele traject, dat al een paar jaar loopt. Roel Megens, sitemanager van Blokker in Geldermalsen, verwees ook naar het transitieproces dat medewerkers doormaken, zeker als medewerkers doorlopend negatieve berichtgeving over het bedrijf onder ogen krijgen.

 

 


Megens zegt niet op zoek te zijn naar de grenzen van automatisering. “Ik zie de komende jaren nog geen warehouses ontstaan waar end-to-end volledige robotisering mogelijk is. Bij ons zeker niet, gezien de vele verpakkingsvormen en -afmetingen in de non food retail waar wij mee te maken hebben. Automatiseren heeft geen zin als de vervolgstap in het proces daardoor een bottleneck gaat worden. Je moet steeds voor ogen houden wat je precies wilt bereiken met automatisering.”
Ook Wehkamp in Zwolle is vooral bezig met procesoptimalisatie. Daartoe verrees naast het automatische shuttlemagazijn een nieuwe hal met voornamelijk manuele activiteiten. Daar verhuisde een deel van de voorraad naar toe, die eigenlijk niet thuis hoort in een dynamisch shuttlesysteem. Maar toch blijft automatisering ook in Zwolle kriebelen. “We kijken nu concreet naar orderpickrobots in het verlengde van de shuttle”, zo vertelde Eelco Spaans aan de toehoorders. “Eenvoudig is dat niet, er liggen meerdere producten in een bak, soms ook nog onder elkaar. Ga de robot maar uitleggen, dat er 450.000 verschillende producten zijn en dat hij per uur 500 stuks moet picken. Je neemt dat niet zo maar over van mensen.”

‘Flexibiliteit bepaalt of we productief kunnen zijn’

The Art of Smart Warehousing

Robots staan klaar om het warehouse over te nemen. Maar zelfs Amazon denkt niet dat dit de komende tien jaar al gaat gebeuren, althans niet volledig. Maar wat dan wel? Mooie voorbeelden, nieuwe technieken en vooral interessante visies staan uitgebreid in een recent digitaal magazine van Logistiek.nl.
Klik naar het digitaal magazine >>>>

Moet productiviteit zwaarder wegen dan flexibiliteit in het (geautomatiseerde) warehouseproces? De zaal koos – met lichte voorsprong – voor flexibiliteit. Spaans bracht beide elementen mooi bij elkaar. “Als je nu niet productief bent in je processen heb je straks geen toekomst. Maar in de online retail hebben we heel veel volumeflexibiliteit nodig. Die flexibiliteit bepaalt of we wel of niet productief kunnen zijn op momenten dat we pieken moeten verwerken.”
Voor Edwin van der Ham van Montapacking is de keuze simpel. “Met 500 verschillende webshops onder ons dak hebben we een heel breed assortiment. We moeten wel flexibel zijn. Er zijn niet zo heel veel systemen, die dat in onze situatie kunnen bieden. In een kassenkwekerij zag ik dat honderden robots en mensen door elkaar bewogen. Dat was voor ons de oplossing.”

‘Niet langer tien kilometer per dag lopen’

Moet de techniek leidend zijn in het warehouse? Gaan orderpickers beter presteren als ze ‘gedwongen’ de techniek moeten volgen? Een ruime meerderheid in de zaal vond van wel, net als de directeur-eigenaar van Montapacking. “Het woord ‘gedwongen’ heeft een negatieve lading. Maar ik zie dat sommige orderpickers per dag 10 kilometer afleggen op werkschoenen. Hoe mooi zou het zijn als we dat kunnen terug brengen naar 1 kilometer. Dat is goed voor zowel de mensen als de productiviteit van ons proces.”

 

Reageer op dit artikel