nieuws

Rhenus dc in Tilburg op ‘één na duurzaamste pand ter wereld’

Warehousing 5824

Het distributiecentrum NewLogic III in Tilburg, waarin logistiek dienstverlener Rhenus Contract Logistics is gevestigd, is het ‘op een na duurzaamste pand van de wereld’. Het pand, dat logistiek vastgoed ontwikkelaar Dokvast realiseerde, dankt deze titel aan het BREEAM Outstanding-oplevercertificaat met een eindscore van 99,48 procent, de hoogste duurzaamheidsscore ooit voor een distributiecentrum in Nederland.

Rhenus dc in Tilburg op ‘één na duurzaamste pand ter wereld’

Met deze eindscore wist Dokvast de vorig jaar behaalde score voor de ontwerpfase van dit dc, 98,48 procent, te verbeteren. Bij de bouw van het NewLogic III dc, ook wel The Tube genoemd, was van meet af aan het uitgangspunt voor het behalen van het BREEAM Outstanding certificaat. Dit certificaat hebben inmiddels meerdere distributiecentra in Nederland. Dokvast legde bij de bouw van het futuristische pand de lat nog iets hoger door de allerhoogste Outstanding-score na te streven.

BREEAM oplevercertificaat

In de ontwerpfase werd die ambitie al bevestigd met de al eerder genoemde extreem hoge Outstanding score. In deze fase gaat het nog slechts om het nastreven/ambiëren van een Outstanding score. Deze duurzaamheidsscore heeft pas echt waarde als ook in het BREEAM-oplevercertificaat eenzelfde score – of hoger – ook daadwerkelijk is gerealiseerd. En daar is Dokvast ruimschoots in geslaagd.

 

 

Hoge score in bijna alle categorieën

Volgens Jos Klanderman, managing director van Dokvast, heeft ‘The Tube’ in bijna alle categorieën, op basis waarvan het pand is beoordeeld, de maximale BREEAM-score behaald. “Het gaat hierbij om management, gezondheid en transport tot afval, landgebruik en ecologie.”

 

 

Lees ook:

Voordeel BREEAM verschilt van warehouse tot warehouse

 

Heembouw bouwde het dc

Eind 2017 is de bouw van NewLogic III op een herontwikkelingslocatie op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg van start gegaan. Architect Hung Tran van Habeon Architecten tekende voor het ontwerp. Heembouw heeft als turnkey-bouwer het ontwerp en de uitvoering in goede banen geleid.

Veel ruimte voor VAL-activiteiten

Het opvallende ellipsvormige dc in de logistieke hotspot nummer 1 van Nederland heeft een totale oppervlakte van circa 60.500 vierkante meter, waarvan circa 40.000 vierkante meter is ingericht voor warehouse-activiteiten. Daarnaast is er 16.000 vierkante meter aan mezzanine vloer voor VAL-activiteiten (Value Added Logistics). Deze vloer kan op termijn worden uitgebreid met nog eens 15.000 vierkante meter voor eveneens VAL-activiteiten.

 

 

Lees ook:

Rhenus dc ‘The Tube’ genomineerd voor prestigieuze BREEAM-award

 

 

Centrale rol voor Autostore

Het pand kenmerkt zich door een grote flexibiliteit en een indeling door compartimentering, een hoge vloerbelasting, 45 dockdeuren en uitbreidingsmogelijkheden ten aanzien van de mezzaninevloeren. Eind vorig  is het pand door Rhenus in gebruik genomen. In het magazijn -waar voornamelijk voorraad is ondergebracht van klanten actief in de hightech en medical care sector – is onder meer een centrale rol weggelegd voor een Autostore-systeem dat afgelopen maart in gebruik werd genomen. Swisslog installeerde dit goods-to-man orderpicksysteem dat beschikt over 21.000 bakken, 19 robot en twee infeed en drie orderpickpoorten.

Uitgangspunt ‘Trias Energetica’

Logistiek vastgoed ontwikkelaar Dokvast uit Oisterwijk heeft op dit moment vijf BREEAM ‘Outstanding’ panden op haar naam staan. De categorie ‘energie’ vliegt de ontwikkelaar volgens eigen zeggen altijd aan vanuit de Trias Energetica gedachte. Klanderman zegt hierover: “We hebben voor The Tube onder andere een luchtdichte buitenschil gecreëerd en wekken eigen duurzame energie op met zonnepanelen. Daarnaast hebben ook het gebruik van duurzame materialen, automatisch dimmende ledverlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken, een warmtepomp en E-ketels bijgedragen aan de zeer hoge BREEAM-score.”

Lees ook: BREEAM voor distributiecentra: ‘Excellent’ en ‘Outstanding’ zijn de norm

 

Reageer op dit artikel