nieuws

Rensa realiseert distributiecentrum zonder gasaansluiting

Warehousing 1442

Technische groothandel Rensa Family bouwt een nieuw en duurzaam distributiecentrum in Doetinchem. Het pand, waarvan de bouw onlangs is gestart, is een uitbreiding van de bestaande distributiecentra. Het dc wordt 15 meter hoog en biedt 16.000 vierkante meter aan opslagcapaciteit. Het pand wordt duurzaam en zal worden gebouwd zonder gasaansluiting.

Rensa realiseert distributiecentrum zonder gasaansluiting

Met het gasloze dc neemt Rensa Family volgens algemeen directeur Henk-Jan Wegman een voorschot op het feit dat de komende jaren miljoenen huishoudens van het gas afgaan. “Die ontwikkeling vraagt niet alleen veel op technologisch gebied, maar ook van onze distributiecentra en ons logistieke apparaat. Zo kun je tot wel acht cv-ketels kwijt op één pallet, maar heb je voor een enkele warmtepomp al één of soms zelfs twee pallets nodig. Dat vraagt om een andere logistieke afhandeling en gebruik van de ruimte.”

Dc krijgt zonnepanelen en warmtepompen

Voor Rensa is het dan ook een logische volgende stap om een duurzaam distributiecentrum in Doetinchem te realiseren. Zo zal er geen gasaansluiting meer zijn en zorgen onder meer zonnepanelen, warmtepompen, vloerverwarming en ledverlichting ervoor dat het pand een EPC van 0,0 heeft. Wegman: “We willen meer zijn dan een groothandel. We leveren producten en kennis voor de energietransitie, maar zien daarin ook onze eigen rol. We voelen de plicht om de CO2-uitstoot van onze logistiek naar beneden te brengen en werken daar al jaren aan.”

Wagenpark op biobrandstof

Zo zijn recent de oude vrachtwagens vervangen, worden de magazijnen verwarmd met biogas en rijdt een deel van het wagenpark op biobrandstof, gemaakt van onder meer gebruikt frituurvet. “Een verdere duurzame uitbreiding van onze opslagcapaciteit is daarom een logische stap”, aldus de Rensa-directeur. De technische groothandel is ook in het bezit van de ‘Lean & Green 2e Star’ en is niveau 3-gecertificeerd op de CO2-prestatieladder.

Lees ook: Rensa start pilot met biodiesel 

Reageer op dit artikel