nieuws

Hoge BREEAM-score voor oud en nieuw dc Oldenburger Fritom

Warehousing 935

Het wordt wel het meest duurzame distributiecentrum van Noord-Nederland genoemd, het nieuwe dc van logistiek dienstverlener Oldenburger Fritom in Veendam. Afgelopen week werd dit gasloze dc opgeleverd met de hoogste BREEAM-certificering ‘Outstanding’. Daar blijft het niet bij want een ander bestaand dc van Oldenburger Fritom – in eveneens Veendam- is gerenoveerd volgens BREEAM-maatstaven, goed voor de score ‘Excellent’.

Hoge BREEAM-score voor oud en nieuw dc Oldenburger Fritom

Binnen een jaar tijd is het nieuwe distributiecentrum van Oldenburger Fritom gebouwd in VeendamHet pand, dat staat op een terrein van bijna 20.000 vierkante meter, is gebouwd volgens de Outstanding-norm, de hoogst haalbare norm binnen het internationale duurzaamheidskeurmerk BREEAM. Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en een hoogte van 15 meter wordt ruimte geboden aan meer dan 15.000 palletplaatsen en 6 loadingdocks. Daarnaast bestaat de duurzame nieuwbouw uit crossdock faciliteiten, een logistiek trainingscentrum en diverse kantoorruimtes.

Warmtepomp en ledverlichting

Volgens de laatste duurzaamheidscriteria beschikt het dc niet over een gasaansluiting. Ter vervanging is er een warmtepomp geïnstalleerd, duurzame ledverlichting en een geavanceerd luchtklimaatsysteem. Ook is er op het terrein een circulaire milieustraat ingericht voor optimale afvalverwerking. Verder is er een insectenhotel geplaatst bedoeld om de lokale natuurwaarden te versterken. Ook zijn er in dat kader diverse nestkasten opgehangen, een kruidenrijk mengsel en klimop voor nestmogelijkheden van vogels.

Lees de BREEAM-case study van Oldenburger Fritom

Lees de BREEAM-case study van Oldenburger Fritom

Inzetten op volautomatische processen

Oldenburger Fritom laat weten dat de warehousing activiteiten in eerste instantie semi-automatisch worden uitgevoerd. Er worden voorbereidingen getroffen om in de toekomst processen volautomatische te laten plaatsvinden.

Bestaand dc ook BREEAM gecertificeerd

De logistiek dienstverlener heeft naast het BREEAM-certificaat voor de nieuwbouw, eenzelfde certificaat (BREEAM-In Use, red.) ontvangen voor een bestaand distributiecentrum in Veendam.   wordt behalve aan nieuwbouwpanden ook uitgegeven aan bestaande gebouwen. Met BREEAM-NL In-Use wordt de duurzaamheidsprestatie van deze gebouwen gemonitord en beoordeeld. Dit dc is volgens de BREEAM-maatstaven gerenoveerd, goed voor een score Excellent (4 sterren).

Lees ook: Voordeel BREEAM verschilt van warehouse tot warehouse

Reageer op dit artikel