nieuws

Exoskelet komt voorlopig nog niet van de grond

Warehousing 3938

Het exoskelet was een paar jaar geleden een opmerkelijke verschijning op vakbeurzen gericht op warehousing. Inmiddels is het wat stil geworden. Tot veel toepassing is het nog niet gekomen. VIL onderzocht of het systeem om fysieke arbeid te verlichten wel werkt in bijvoorbeeld orderpickprocessen.

Exoskelet komt voorlopig nog niet van de grond

Exoskeletons of robotpakken geven het menselijk lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen. Het Vlaamse innovatieplatform VIL testte de mogelijke toepassingen van deze robotpakken in de logistieke sector. Volgens VIL is de technologie nog onvoldoende ontwikkeld om in te zetten voor manuele taken in warehouses, maar op termijn is er wel potentieel, zo blijkt uit de resultaten van het project ‘Exoskeletons for logistics’, dat VIL heeft uitgevoerd met veertien bedrijven. De praktijktesten werden uitgevoerd op de sites van vier verschillende bedrijven: Colruyt, Danone, Mainfreight en Gates Distribution Center. Daarnaast verrichtte VIL ook enkele aanvullende laboratoriumtesten, samen met acceptatietesten en interviews met gebruikers.

Inzetten voor zware fysieke arbeid

Tot nu toe wordt het exoskelet succesvol ingezet voor revalidatie in de gezondheidssector en zet het systeem zijn eerste stappen in de industrie. De vraag is of deze technologie ook in logistieke operaties voor ondersteuning kan zorgen. Vooral voor zeer belastende manuele taken, zoals orderpicking, verpakken, stapelen, laden en lossen, kan een exoskelet een nuttig hulpmiddel zijn.
Exoskeletons zijn onder te verdelen in twee categorieën. Enerzijds zijn er de passieve exoskeletons, die de menselijke kracht herverdelen waardoor het lichaam minder zwaar belast wordt op de zwakke punten, wat leidt tot bijvoorbeeld minder rugklachten. De actieve exoskeletons anderzijds zijn motorisch aangedreven en maken gebruik van extra energie van buitenaf. VIL voerde uitsluitend praktijktesten uit met passieve exoskeletons, omdat de actieve versie voor de industrie nog niet beschikbaar was op de Europese markt.

Minder geschikt voor dynamische taken

Uit externe studies blijkt dat de huidige generatie van exoskeletons vooral zijn gericht op statische en repetitieve belastende taken in eenzelfde houding, zoals montage langs de assemblagelijn in de auto-industrie, waarbij ze permanent in de ondersteunende zone werken. De bevindingen bij het uitvoeren van meer statische taken, zoals langdurig werken in één bepaalde positie aan een band, zijn dan ook positief. De huidige generatie passieve exoskelotons zijn echter veel minder geschikt voor dynamische taken in de logistiek en wordt vaak als oncomfortabel beschouwd (wrijving, stoten, beperkte bewegingsvrijheid). Uiteraard werden er ook tal van positieve ervaringen opgedaan, zoals een betere houding en minder belasting op de rug en schouders.

Technologie nog volop in ontwikkeling

“Op basis van de praktijktesten zagen we dat het comfort van het exosekelet een grote impact had op de tevredenheid van de gebruiker”, aldus projectleider Luc Pleysier. ”We durven echter voorzichtig te stellen, dat de gebruiker positiever zou zijn bij een betere match tussen deeltaak en exoskelet, een langere gewenningsperiode, betere opvolging van de afstellingen en correct gebruik. Bovendien is de technologie nog volop in evolutie en zullen door samenwerking tussen de technologieontwikkelaars en de logistieke sector meer gerichte toepassingen realiseerbaar zijn in de toekomst.”
De ervaringen waren dan ook zeer uiteenlopend, sommige vonden de pakken wel zeer geschikte hulpmiddelen. “Veel van onze werknemers verrichten dagelijks fysiek werk. We grijpen dan ook graag elke kans aan om hen zoveel mogelijk te verlichten in hun taken. Dankzij het project van VIL zien we zeker potentieel in exoskeletons als ergonomisch hulpmiddel en zullen wij de evoluties van de technologie op de voet blijven volgen”, aldus Tonny Stoffels van Mainfreight.
Het project is dan ook geen eindpunt. VIL zal in de toekomst workshops organiseren om bedrijven te laten kennismaken met de toepassingen van exoskeletons en constant een vinger aan de pols houden met betrekking tot de evoluties in de technologie.

Reageer op dit artikel