nieuws

Amazon: ‘Dit decennium nemen robots het warehouse niet over’

Warehousing 4284

De komende 10 jaar zullen robots een volledig geautomatiseerd magazijn niet kunnen runnen stelt Amazon. Volgens de techgigant zijn de cognitieve vermogens van mens nog altijd superieur ten opzichte van de robottechnologie die nog altijd te beperkt is om bijvoorbeeld ingewikkelde orderpick taken over te nemen.

Amazon: ‘Dit decennium nemen robots het warehouse niet over’

Volgens Scott Anderson, directeur van Amazon Robotics Fulfilment, duurt het nog zeker 10 jaar voordat dat de technologie zover is dat het orderpickproces – dat nu nog door de mens wordt verricht – volledig is geautomatiseerd, meldt persbureau Reuters afgelopen woensdag. Ook stelde Anderson tijdens een persbijeenkomst die begin vorige week plaatsvond in een Amazon distributiecentrum in Baltimore dat het ‘een misvatting’ is dat Amazon al op korte termijn beschikt over volledig geautomatiseerde distributiecentra.

Robot is onvoldoende intelligent

Anderson verwees tijdens de bijeenkomst onder andere naar huidige technologie, waarmee een robot één ​​enkel product uit een bak kan picken. “Die is onvoldoende intelligent waardoor het niet altijd lukt om een product te picken zonder andere producten te beschadigen. Ook is het nog altijd niet mogelijk om door een pickrobot meerdere producten tegelijk te selecteren naar wens van een etailer. Daar zijn we nog jaren van verwijderd.”

Amazon: ‘Technologie is te beperkt’

Desalniettemin onderzoekt de techgigant verschillende technologieën om de verschillende stappen in de keten te automatiseren teneinde een order – zonder tussenkomst van de mens – bij de eindconsument afgeleverd te krijgen. “In de huidige vorm is de technologie nog altijd zeer beperkt en ver verwijderd van bijvoorbeeld een volledig geautomatiseerde pickstation dat we binnen dit proces nodig hebben”, stelde Anderson.

 

 

Weer kritiek op arbeidsomstandigheden

De persbijeenkomst afgelopen dinsdag vond plaats op het moment dat Amazon (wederom) zwaar onder vuur ligt van vakbonden en andere Amazon-critici vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in zijn dc’s en de plannen om magazijnfuncties vergaande te automatiseren. Ook kreegt de techgigant eind april veel kritiek te verduren omdat personeel dat niet hard genoeg werkt, automatisch een ontslagbrief zou krijgen. Het ontslag zou plaatsvinden op basis van een systeem dat automatisch de orderpickproductiviteit registreert. Dat heeft ertoe geleid dat in een distributiecentrum in de Amerikaanse staat Maryland naar verluidt binnen een maand ongeveer driehonderd medewerkers ontslagen, zo’n tien procent van het totale personeel op de locatie.

Robotisering? Bezoek Warehouse Insight

Robotisering? Bezoek Warehouse Insight

‘Robots ongeschikt voor vers voedsel’

Reden temeer voor Amazon om tijdens de bijeenkomst te benadrukken dat het niet zo’n vaart loopt met de automatisering/robotisering van zijn distributiecentra. Zo werd onder andere aangegeven dat robots bijvoorbeeld nog altijd niet geschikt zijn om vers voedingsproducten te verwerken.”Een robot kan geen onderscheid maken of een consument rijpe of jonge bananen wenst. De achterliggende technologie is niet zover dat hierover beslissingen of keuzes kunnen worden gemaakt”, zegt Derek Jones als global director environment, health and safety verantwoordelijk voor het toezicht op het versaanbod van de Amazon divisies ‘Fresh’ en ‘Pantry’.

Amazon: 110 distributiecentra in de VS

Amazon beschikt in de Verenigde Staten over 110 distributiecentra, 45 sorteercentra en ongeveer 50 bezorgstations. Er zijn 125.000 fulltime magazijnmedewerkers werkzaam voor de techgigant verspreid over het land. De robots die Amazon inzet behandelen meestal standaard goederen variërend van lampen en kleding tot en met kajaks en fietsen.

Overname robotspecialist Canvas

Ondanks dat het nog zeker 10 jaar duurt voordat robots het magazijn volledig hebben overgenomen, is Amazon volop bezig met het verder ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en deep learning technieken, technologieën die er op termijn voor moeten zorgen dat robots de mens gaan vervangen. In het verlengde hiervan werd onlangs door Amazon Canvas overgenomen, een robotspecialist op het gebied van autonoom rijdende pickkarren.

Lees ook: Distributiecentra met robots nemen enorme vlucht

Lees ook: Robotisering van distributiecentra is nog een kwestie van tijd

Reageer op dit artikel