nieuws

WDP noteert flinke winststijging dit eerste kwartaal

Warehousing 764

De winst per aandeel van logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP is in het eerste kwartaal van dit jaar met 8 procent gestegen. Die stijging is overeenkomstig met de eerder uitgesproken winstverwachting. Daarnaast wist het bedrijf dit jaar al voor 125 miljoen euro aan nieuwe logistiek vastgoedprojecten vast te leggen.

WDP noteert flinke winststijging dit eerste kwartaal

De aan Brusselse en Amsterdamse beurs genoteerde logistieke vastgoed ontwikkelaar is marktleider in de Benelux en ook actief in Frankrijk en Roemenië. Het nettoresultaat over  het eerste kwartaal komt uit op 38,6 miljoen euro, mede dankzij een positieve waardeontwikkeling  van de vastgoedportefeuille van 22,4 miljoen euro. De winst bedraagt 33,4 miljoen euro, een groei van 13,3 procent in vergelijking  met het eerste kwartaal 2018.

WDP: Bezettingsgraad iets lager

De bezettingsgraad ligt met 97,3 procent op 31 maart 2019 een tikkeltje lager dan eind december vorig jaar toen een teller uitkwam op 97,5 procent. De gemiddelde looptijd (tot aan de eerste opzegmogelijkheid) van de huurcontracten van de WDP-portefeuille bedraagt op dit moment 5,7 jaar (inclusief zonnepanelen).

Projecten voor Brocacef en Caldic

WDP-ceo Joost Uwents is tevreden over de eerste kwartaalcijfers, meldt Vastgoedmarkt. “Vooral belangrijk is dat we in het eerste kwartaal al voor 125 miljoen euro aan nieuwe investeringen hebben  vastgelegd, waaronder drie projecten in Nederland (onder andere Brocacef in Eindhoven en Caldic in Nieuwegein, red.). Om ons groeidoel te halen moeten we ongeveer 350 miljoen euro aan nieuwe projecten per jaar binnenhalen. Het is daarom mooi dat we nu al op 125 miljoen euro uitkomen dit jaar.”

WDP: vooral in Roemenië groeien

In ons land heeft WDP momenteel 200.000 vierkante meter aan distributiecentra in aanbouw. Volgens het eerder dit jaar gepubliceerde groeiplan 2019-2023 wil het Belgische vastgoedbedrijf zijn portefeuille uiteindelijk met 1,5 miljard euro uitbreiden. Vooral in Roemenië wil het Belgisch vastgoedbedrijf de komende jaren  flink groeien.

Discussie verdozing landschap

Uwents zegt tegen Vastgoedmarkt dat hij de oplaaiende maatschappelijke discussie in Nederland over de ‘verdozing van het landschap’ met belangstelling te volgen. Zo kondigde het College van Rijksadviseurs recent aan een onderzoek te starten naar de gevolgen voor het landschap. De WDP-topman heeft het volste vertrouwen dat er voor ‘goede projecten altijd gronden beschikbaar blijven’.

WDP: ‘inzetten op herontwikkeling’

Volgens Uwents is er de afgelopen jaren in Nederland een enorme inhaalslag geweest met de bouw van nieuwe distributiecentra. Hij  verwacht echter dat de ‘exceptionele groei’ gaat afnemen. “WDP is bij uitstek de partij die erop inzet om hergebruik van ruimtes en terreinen te realiseren, meer dan andere partijen. Het gaat ons niet om zo maar ‘dozen’ neer te zetten, maar bestaande bedrijventerreinen een nieuw leven te geven.”

Schoolvoorbeeld herontwikkeling The Greenery

Volgens de WDP-topman worden daardoor oudere, soms uitgeleefde terreinen opnieuw gebruikt en modern ingezet. “Kijk maar naar wat er is gebeurd en nog gebeurt rond The Greenery in Bleiswijk, Barendrecht en Breda.”

Winst per aandeel groeit dit jaar

Voor dit jaar verwacht WDP  een winst van 6,50 euro per aandeel (een stijging van 8 procent). Op basis van deze vooruitzichten, wordt een dividend voor 2019 (uitbetaalbaar in 2020) vooropgesteld van 5,20 euro bruto per aandeel, eveneens een stijging van 8 procent ten opzichte van 2018.

Reageer op dit artikel