nieuws

Distributiecentra met robots nemen enorme vlucht

Warehousing 4962

Het aantal distributiecentra dat met robots werkt stijgt de komende jaren enorm hard. In 2025 zullen 50.000 magazijnen wereldwijd zijn uitgerust met robottechnologie.

Distributiecentra met robots nemen enorme vlucht

Distributiecentra met robots zijn nu nog meer uitzondering dan regel, maar dat gaat snel veranderen. Tegen 2025 zullen meer dan 4 miljoen commerciële robots actief zijn in 50.000 magazijnen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau ABI Research.

Personeelstekort
in de logistiek

personeelstekort

De arbeidsmarkt is misschien wel de grootste uitdaging voor de logistieke sector vandaag de dag. De sector heeft te kampen met een schreeuwend personeelstekort; niet alleen in de logistieke hotspots Limburg en Brabant. Het tekort is voelbaar in het hele land. De huidige stand van zaken en oplossingen uiteengezet.  Lees het hele artikel >>>

Krappe arbeidsmarkt

Momenteel werken zo’n 4000 distributiecentra met robots. De groei wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Een oorzaak is dat personeel schaarser en duurder wordt. Nederland is geen uitzondering.  In 2013 ontstonden er 24.500 vacatures in de logistiek. Vijf jaar later waren er dat 53.000. Het UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog steeds groeit, maar zal afnemen ten opzichte van 2018.

 

 

 

 

 

Andere verklaring voor de snelle groei aan robots is de behoefte aan flexibele, efficiënte en geautomatiseerde e-fulfilment. Dit is nodig omdat levering op dezelfde dag de norm wordt. Robots in magazijnen worden ook gestimuleerd door de toenemende betaalbaarheid en Return on Investment (ROI) De diverse oplossingen zijn een aantrekkelijk alternatief voor traditionele, vaste mechanische automatiseringsoplossingen.Nick Finill, Senior Analyst bij ABI Research. “Robots stellen magazijnen in staat de operaties naar behoefte op te schalen of op te schalen, terwijl ze grote efficiëntiewinst opleveren en de inherente uitdagingen in verband met arbeid en personeel beperken.”

Reageer op dit artikel