nieuws

Nedcargo mag uitbreiden langs de Waal in Haaften

Warehousing 4313

Logistiek dienstverlener Nedcargo heeft toestemming gekregen om zijn opslaglocatie in Haaften te verdubbelen. Omwonenden en schippers verzetten zich al jaren tegen de uitbreiding, maar de Raad van State verwees deze week de bezwaren naar de prullenmand.

Nedcargo mag uitbreiden langs de Waal in Haaften

Al jaren heeft Nedcargo het plan om zijn vestigingslocatie in Haaften (West Betuwe) aan de Waal uit te breiden met een distributiecentrum van 40.000 vierkante meter naast de al bestaande 4 hectare die bebouwd is. Een verdubbeling waartegen dusdanig veel verzet bestond, dat Nedcargo (toen nog Van Uden, red.) in 2013 zelfs dreigde met een vertrek uit het Gelderse Haaften. Verder mag de logistiek dienstverlener de laad- en loskade met 200 meter verlengen, meldt Brabants Dagblad donderdag.

Toename aantal vrachtwagenbewegingen

Nedcargo wil in Haaften een modal shift maken, waarmee het de bedoeling is dat er meer containers vervoerd worden via de binnenvaart en minder over de weg. Toch zal met de forse uitbreiding ook het aantal vrachtwagenbewegingen toe nemen. De Raad van State ziet geen onaanvaardbare geluids- en milieuobstakels, zo blijkt uit de einduitspraak. En mocht later blijken dat toch meer herrie bij de nabijgelegen woningen is dan berekend, dan kan er altijd nog een hogere geluidswal geplaatst worden. Omwonenden en binnenvaartschippers vrezen dat de uitbreiding er voor zorgt dat elke dag om zes uur ’s ochtends wakker te schrikken.

Terreinverlichting moet afgeschermd worden

Ook wat de lichthinder betreft ziet de Raad geen bezwaren. De haven en terreinverlichting mag niet hoger dan 16 meter worden en moet bovendien worden afgeschermd. Verkeersproblemen worden er ook niet verwacht. Er komen maximaal dagelijkse 400 vrachtwagenbewegingen en 220 autobewegingen bij. Dat kunnen de omliggende wegen volgens de rechter makkelijk aan.

Reageer op dit artikel