nieuws

De Rolf Groep wisselt van WMS na zorgvuldig selectieproces

Warehousing 2223

De Rolf Groep, een leverancier van een breed pakket aan leermiddelen voor kinderopvang en basisscholen, heeft na een uitvoerige selectieprocedure de keuze laten vallen op een nieuw WMS-systeem. Daarbij werd door het bedrijf uit het Gelderse Ochten onder andere de hulp ingeroepen van WMS-expert Jeroen van den Berg. En passant is ook besloten om het huidige voicepick systeem te vervangen.

De Rolf Groep wisselt van WMS na zorgvuldig selectieproces

De reden voor de overstap is dat de huidige WMS leverancier van de Rolf groep aangaf haar product niet meer verder te ontwikkelen. Gekozen is uiteindelijk voor de WMS oplossing van Xtend (een zusterbedrijf van magazijninrichter Costo, red.), dat tevens de nieuwe voice systemen voor het orderpicken levert.

13.000 SKU’s op voorraad

De Rolf groep uit Ochten levert volgens eigen zeggen een breed pakket aan producten en diensten aan basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang. Behalve leermiddelen levert het bedrijf ook audio visuele en ICT-middelen, meubilair en trainingen. Dat alles zorgt volgens het bedrijf voor een vrij complexe logistiek in de bestaande panden: het aantal SKU’s op voorraad overstijgt de 13.000 en het totaal leverbare SKU’s ligt op 30.000.

Bestaand WMS niet verder ontwikkeld

Toen de huidige WMS leverancier in 2017 aangaf het bestaande platform niet meer verder te kunnen ontwikkelen, begon de zoektocht naar een nieuw systeem. Met deze WMS-leverancier werd afgesproken dat er nog minimaal 3 jaar ondersteuning zou zijn voor de Rolf groep.

 

Meer weten over de laatste WMS ontwikkelingen?

Meer weten over de laatste WMS ontwikkelingen?

Integratie voicepick terminals

Voordat de definitieve keuze werd gemaakt voor een WMS-leverancier werd vorig jaar september vier aanbieders gevraagd om een voorstel te doen. Uiteindelijk bleven twee partijen over, die qua functionaliteit en prijs dicht bij elkaar lagen. Begin dit jaar werd de opdracht uiteindelijk gegund aan Xtend, dat eveneens 31 nieuwe voicepick terminals in het proces integreert. De inventarisatiefase hiervoor is inmiddels gestart.

Assistentie Jeroen van den Berg

Omdat het hoogseizoen van de Rolf groep loopt van juni tot en met augustus, wilden zij voor die periode klaar zijn met de hele voorbereiding. Hierbij is de hulp ingeroepen van WMS-expert Jeroen van den Berg, aangezien in de voorbereiding al een hele blauwdruk gemaakt was van de toekomstige processen en activiteiten in het magazijn. Na de zomer begint het inregelen en testen en volgens de planning wordt het WMS op 1 januari volgend jaar in bedrijf genomen.

Verhoging output orderpicken

“Door deze goede afspraak konden we de tijd nemen om het juiste pakket voor de organisatie te kiezen. Deze ontwikkeling gaf ons ook de kans om een WMS te zoeken dat de doorlooptijd kon helpen te verbeteren en de output bij het orderpicken te verhogen”, legt Marcel van Doodewaard, Manager Logistiek, uit. Het bedrijf werkt al jaren met opslag- en picksystemen van Costo (flow racks en rollenbanen), maar dat betekende niet automatisch dat zusterbedrijf Xtend in aanmerking zou komen voor de WMS-tender.

Toepassing WMS-selectietool

“Wij kenden Xtend al van het WCS dat wij gebruiken, maar wisten niet of dat het Arrow WMS van Xtend zich goed staande zou kunnen houden in vergelijking met de grote, bekende partijen uit de markt”, zegt Van Doodewaard. In een vergelijking waren zowel Van Doodewaard als Van den Berg onder de indruk. “Naast Xtend, die we mee wilden nemen in ons selectieproces, hebben we de online WMS-selectietool van Jeroen van den Berg gebruikt om te komen tot een shortlist.”

Referentiebezoek speelgoedleverancier

Van Doodedwaard geeft toe dat Xtend ook het voordeel had dat zij via Costo de processen bij de Rolf groep kent en over relatief veel expertise beschikt wat betreft de orderpicksystemen. Een projectbezoek aan een grote speelgoedleverancier in de UK bevestigde het gevoel dat Xtend ook prima presteert bij grotere, complexe logistieke operaties.

Overstap naar legbordstellingen

Opvallend gevolg van de WMS-implementatie is dat er in de nieuwe situatie geen gebruik meer wordt gemaakt van de bestaande paternosterkasten. In plaats daarvan zullen legbordstellingen in gebruik worden genomen, waarbij in bepaalde zones wel van single naar multi-orderpicking wordt overgeschakeld. Dat lijkt een stap terug, maar moet voor een beter resultaat zorgen, verwacht het de Rolf groep. Om het verschil tussen piek- en laagseizoen aan te geven: het aantal orderregels in laagseizoen liggen tussen de 1500 en 2500 per dag, terwijl in de 4 piekweken kan oplopen tot wel 18.000 per dag. In het magazijn werken dan circa 70 mensen, terwijl dat in de rustigere periode 23 medewerkers zijn.

Reageer op dit artikel