nieuws

5 feiten en cijfers over ‘The Beast’: de nieuwe DPD-superhub

Warehousing 6913

Meer dan tien voetbalvelden aan vloeroppervlak, ruim twee kilometer aan sorteerinstallatie met een capaciteit van 50.000 pakketten per uur. De verwerkingscapaciteit en omvang van het nieuwe sorteercentrum van pakketdienst DPD in Oirschot bij Eindhoven is van ongekende omvang. Logistiek.nl was bij de opening en zet 5 feiten op een rij over ‘HUB Eindhoven’, die van het personeel inmiddels de bijnaam, The Beast, heeft gekregen.

5 feiten en cijfers over ‘The Beast’: de nieuwe DPD-superhub

1. Waar staat die nieuwe ‘pakketfabriek’ van DPD?

Officieel op bedrijventerrein Westfields in Oirschot aan – hoe toepasselijk- het adres Pakket Onderweg nummer 1. DPD houdt echter Eindhoven aan want dat klinkt internationaal gezien beter dan Oirschot, zo liet Eric Dietz, CEO DPD Benelux, afgelopen donderdag weten in zijn toespraak voorafgaand aan de officiële opening van ‘HUB Eindhoven DPD’ door minister Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2. Waarom staat het sorteercentrum op deze locatie?

Dit nieuwe sorteercentrum, waarvan de bouw goed 12 maanden geleden werd gestart, stelt DPD volgens eigen zeggen in staat om vanuit Oirschot (bij Eindhoven) 21 landen in Europa aan te sluiten op het fijnmazige internationale netwerk van de pakketdienst. Dietz afgelopen donderdag: “Deze hub in logistieke hotspot Eindhoven beschouwen we als een gateway voor niet alleen Europa, maar ook voor de vele zendingen uit China en de Verenigde Staten niet alleen bedoeld voor Nederland maar naar heel Europa tot aan Kazachstan. Vanuit deze locatie beschikken we ook over sterke verbindingen met niet alleen de haven van Rotterdam, maar ook luchthaven Schiphol en Eindhoven Airport dat op loopafstand hiervandaan ligt. Daarnaast is er een prima wegennet lopend tot aan Hamburg, Wenen, Parijs en Barcelona. Vanuit deze hub zijn we – gecombineerd met alle innovaties die in het pand zijn toegepast- ook in staat om al onze einddepots in een straal van 750 kilometer rechtstreeks aan te rijden.” DPD is daarmee volgens Dietz de eerste pakketdistributeur in Europa die vanaf deze zomer next day delivery in de hele Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk kan garanderen. “Een pakketje dat vandaag wordt aangeleverd in deze hub is morgenochtend afgeleverd ten zuiden van München”, aldus de CEO van DPD Nederland. De pakketdistributeur – onderdeel van het Franse Geopost – verwacht dat vanuit HUB Eindhoven nog beter kan anticiperen op het groeiend aantal online aankopen wereldwijd. Dagen als Black Friday en Cyber Monday vragen volgens de pakketdistributeur om ‘een internationale aanpak’. Consumenten verwachten snelheid en flexibiliteit, zoals same day delivery, en dat maakt DPD vanuit Eindhoven mogelijk. Op dit gegeven reageerde minister De Jonge tijdens zijn openingsspeech gevat door te stellen: “Je zou willen dat je jezelf hier als pakketje kon indienen. Dan ben je sneller bij een wedstrijd van Bayern München dan met auto.”

 

 

3. Wat is er nou zo bijzonder aan de sorteermachine?

De LS-4000 CB sorter van Beumer, ook wel ‘green sorter’ genoemd, vormt het kloppende hart van het gebouw. Met een capaciteit van 50.000 pakketten per uur biedt dit sorteersysteem volgens DPD veel flexibiliteit bij het opvangen van pieken. Het sorteerproces is volledig geautomatiseerd, waardoor pakketten soms maar een paar minuten in het gebouw zijn. Afgelopen donderdag verwerkte de nieuwe sorteerfabriek in totaal al 130.000 pakketten. Dat was nog warmdraaien voor het systeem want de machine kan namelijk 800.000 zendingen per dag aan. Dat gegeven heeft er inmiddels voor gezorgd dat het personeel van DPD de sorteermachine volgens Dietz heeft omgedoopt in ‘The Beast’. “Die bijnaam geldt overigens niet alleen voor de sorteermachine, maar voor de gehele wijze waarop dit pand is ingericht op het verwerken van recordhoeveelheden aan pakketten”, benadrukte Dietz. Dankzij dit sorteersysteem kan DPD in de hele bezorgketen een schakel overslaan. De enorme massa pakketten maakt het mogelijk dat de pakketdienst heel gedetailleerd op bestemming kan sorteren zodat een nieuwe tussenstap in een regionaal depot niet meer nodig is. “In feite valt er dan één sorteercentrum tussenuit”, verduidelijkt Dietz die .

 

 

4. Hoe zit het met de duurzaamheid van deze machine?

The Beast, die door Beumer zelf als the green sorter wordt gepromoot, heeft een minimale CO2-footprint door het start-stop-systeem, zoals bij auto’s ook wordt toegepast, en levert daarmee 75 procent energiereductie op. Dietz: “Dat is veel minder dan alle vergelijkbare sorteermachines in de wereld.” Ook op het gebied van ergonomie is deze installatie zijn tijd ver vooruit. “Het geluidsniveau ligt onder de 50 decibel, een fluistergesprek is gewoon te voeren in deze fabriek terwijl de machine operationeel is. Sterker nog je kunt hier een squashtoernooi spelen met de pakjes die boven de hoofden van onze internationale toppers voorbijvliegen zonder dat zij er last van hebben.” Met deze laatste uitspraak verwees squashliefhebber Dietz naar het door DPD gesponsorde internationale squashtoernooi dat afgelopen week plaatsvond in Oirschot en waarvan de glazenhoofdbaan was gevestigd in de nieuwe sorteerhub van de pakketdistributeur.

 

5. Wat gebeurt er met het DPD-personeel uit de vestiging in Best?

Alle 500 medewerkers van de huidige locatie in Best verhuizen mee naar Oirschot. Dat aantal kan op termijn ook nog wel eens uitgebreid worden want de nieuwe locatie ten Noordwesten van Eindhoven, biedt bovendien diverse opschalingsmogelijkheden. Een deel van het personeel houdt zich bezig met douanedocumentatie. Het gaat daarbij om ongeveer zestigduizend documenten per dag, die digitaal worden verwerkt. Het personeelsbestand kan nog worden uitgebreid want DPD is van plan om het pand in een tweede fase met nog eens 36.000 vierkante meter uit te breiden.

Lees ook: DPD bezorgt pakketten in Eindhoven met de fiets

Reageer op dit artikel