nieuws

6 redenen om naar de Summit Logistieke Hotspots 2019 te gaan

Warehousing 3383

De gemeente Weert is dit jaar de gastheer voor de Summit Logistieke Hotspots. Dit event vindt voor de vierde keer plaats en is niet alleen bedoeld om te netwerken maar ook om in een warehouse-setting te discussiëren over de laatste actuele ontwikkelingen in de logistieke hotspots. Als opwarmertje 6 redenen waarom deelname aan deze summit meer dan de moeite waard is.

6 redenen om naar de Summit Logistieke Hotspots 2019 te gaan
De gemeente Weert is dit jaar de gastheer van de Summit Logistieke Hotspots. Bovenaanzicht van bedrijventerrein Kampershoek in Weert.

1. Het centrale thema

Waarom een thema Logistieke hotspots op de schop? Het gaat toch beter dan ooit in de logistieke hotspots? Met name de traditionele top 5 bestaand uit West-Brabant, Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray, Rivierenland en Utrecht floreren en profiteren dankzij hun ligging volop van wordt genoemd het Rotterdam Effect. Volgens het CBS groeide het goederenvervoer van en naar deze logistieke hotspots tussen 2010 en 2017 met bijna 18 procent, elf keer zo snel als buiten deze regio’s. Mooie cijfers maar toch begint het te kraken in deze logistieke hotspots. De infrastructuur is niet berekend op deze groei, het schreeuwende tekort aan logistiek personeel, gebrek aan opvang voor arbeidsmigranten en het maatschappelijk verzet tegen grootschalige (XXL)-logistieke bedrijvigheid; de ergernis over de verdozing’ neemt hand over hand toe. Genoeg voer voor discussie en alle reden voor de deelnemers aan de Summit Logistieke Hotspots om zichzelf de vraag te stellen: moeten de logistieke hotspots op de schop?

2. De sprekers

Alijd van Doorn, Habeon Architecten

Traditioneel wordt voorafgaand aan de rondetafelsessies een plenair debat gevoerd die garant staat voor veel discussie en interactie met de summit-deelnemers. Tijdens deze editie van de summit gaan Alijd van Doorn (Habeon Architecten), Mark Sinnema (UWV) en Kees Verweij (Buck Consultants International) met dagvoorzitter Donatello Piras met elkaar in debat.
Alijd Van Doorn is bezig met een uniek concept voor het eerste echte circulaire distributiecentrum in Nederland. Uitgangspunt van dit concept is een volledig demontabel pand, dat wordt ontworpen en gedetailleerd met als doel om door de hele levenscyclus de stromen van materialen, van energie én van economische waarde te sluiten.
Mark Sinnema weet alles over de laatste ontwikkelingen op de krappe logistieke arbeidsmarkt. Begin volgende week presenteert het UWV een factsheet met daarin veel meer over de laatste ontwikkelingen op de logistieke arbeidsmarkt.
Kees Verweij (Buck Consultants International) heeft zich de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de ontwikkeling van transportnetwerken in Noordwest Europa, inclusief de rol van zeehavens en logistieke hotspots. De multimodale aan- en afvoer van containers via de zeehavens en inland terminals (het ‘Rotterdam Effect’)  is volgens Verweij essentieel voor de concurrentiekracht van de hotspots in Nederland en bepaalt ook meer en meer de vestigingsplaatsbeslissing van buitenlandse verladers. De laatste jaren neemt ook het belang van multimodale continentale transportcorridors toe met als beste voorbeeld de Nieuwe Zijderoute per spoor van en naar China. Kees Verweij zal tijdens de summit in Weert ingaan op de belangrijkste multimodale ontwikkelingen op de transportcorridors, en hoe de logistieke hotspot regio’s hier strategisch het beste op kunnen inspelen.

hotspots-summit
3. De rondetafelsessies

De plenaire discussie is een opwarmertje. De echte gesprekken vinden plaats tijdens de rondetafelsessies. Dat is hét moment voor u als summit deelnemer om verspreid over 2 rondes met logistiek dienstverleners, verladers, vastgoed ontwikkelaars, makelaars, wetenschappers, onderwijs en regiovertegenwoordigers om kennis te delen en te discussiëren over de laatste ontwikkelingen in de logistieke hotspots. Dit jaar zijn er acht themadiscussies waaraan kan worden deelgenomen.

4. De gastheer: logistieke hotspot Weert

De gemeente Weert is dit jaar de gastheer van de derde editie van de Summit Logistieke Hotspots. De Limburgse gemeente draagt de logistieke sector een warm hart toe en grijpt de summit aan om zich te positioneren als een logistieke hotspot van formaat. Weert wil vooral af van het imago van onbekend maakt onbemind en benadrukken dat er bedrijven van formaat als Lidl, Moonen Packaging, Thijs Logistiek en Wetron Logistics (die de locatie voor deze summit beschikbaar heeft gesteld, red.) zijn gevestigd. En vergeet GVT Group of Logistics onder aanvoering van Wil Versteijnen dat op bedrijventerrein De Kempen in het naburige Budel-Dorplein volop bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe containerterminal met een distributiecentrum dat nu nog in aanbouw is.
Ook logistiek vastgoed ontwikkelaar Heylen Warehouses ziet veel mogelijkheden in Weert als logistieke hotspot en is voornemens om op het nieuwe te ontwikkelen bedrijventerrein Kampershoek 2.0 een logistieke campus te realiseren van 120.000 vierkante meter. Ander opmerkelijk feit is dat dit bedrijventerrein het BREEAM-keurmerk (Very Good, red.) in de wacht wil slepen. Hiermee wil Kampershoek 2.0 zich onderscheiden van andere bedrijventerreinen.
Daarnaast maakt Weert zich ook hard voor de opvang van arbeidsmigranten die in de regio werkzaam zijn in diverse distributiecentra. Op dit moment is de gemeente Weert, onder aanvoering van VVD-wethouder Wendy van Eijk, druk bezig met een vergunningentraject voor de huisvesting van in totaal duizend arbeidsmigranten verdeeld over drie bedrijventerrein. Van Eijk zal hier meer over vertellen in haar welkomstwoord voorafgaand aan de Summit Logistieke Hotspots.

5. De netwerkmogelijkheden

Uit de afgelopen edities van de summit in Nieuwegein, Dordrecht en Lelystad, is gebleken uit de reacties van de deelnemers dat dit event vooral ook bij uitstek een moment is om te netwerken. Wat daarbij vooral een rol speelt is het gemêleerde gezelschap aan deelnemers. Zo reageerden meerdere deelnemers achteraf in hun commentaar op de summit met de boodschap: ‘Een schitterend platform voor ondernemers is om in een ongedwongen sfeer met elkaar in contact te komen’.

6. Bekendmaking Logistieke Hotspot van het Jaar

Geen Summit Logistieke Hotspots zonder de bekendmaking van de Logistieke Hotspot van het Jaar. Ook dit jaar vormt de bekendmaking van de winnaar van deze verkiezing het sluitstuk van het event. Gaat Venlo-Venray West-Brabant van de troon stoten of pakt Tilburg-Waalwijk nu eindelijk eens de felbegeerde nummer 1 logistieke hotspot positie? En welke hotspot regio’s winnen in de subcategorieën: crossborder e-fulfilment, nationale e-fulfilment en nationale distributie hotspot. De 28 panelleden – verantwoordelijk voor de totstandkoming van de ranking – hebben de enquête inmiddels ingevuld. De uitslag is bekend bij de redactie van Logistiek.nl, maar wordt pas bekend gemaakt donderdag 4 april aanstaande tijdens de summit. Een dag later verschijnt de poster met daarop de volledige verkiezingsuitslag. Nu al kan gezegd worden dat de uitslag de nodige verrassingen kent…

Overtuigd? Schrijf je dan nu in voor de Summit Logistieke Hotspots 2019

Reageer op dit artikel