nieuws

Winst voor WDP: groei in Nederland stagneert

Warehousing 913

WDP heeft in 2018 de winstgevendheid zien toenemen. Het Belgische vastgoedbedrijf, met beursnoteringen in Amsterdam en Brussel, noteerde een nettowinst van 328,8 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 235,2 miljoen euro. WDP-topman Joost Uwents stelde in een toelichting dat het personeelsgebrek ervoor zorgt dat de groei van logistiek vastgoed in Nederland stagneert.

Winst voor WDP: groei in Nederland stagneert

Dit maakte Uwents vrijdag bekend in de toelichting op de jaarcijfers van WDP het afgelopen jaar. De zogeheten EPRA-winst, het onderliggende resultaat van de kernactiviteiten, kwam in 2018 uit 134,4 miljoen euro, bijna 11 procent meer dan een jaar eerder. De totale bezettingsgraad van de logistiek vastgoed portefeuille van het Belgische bedrijf bedroeg aan het einde van vorig jaar 97,5 procent, iets meer dan een jaar eerder.

Personeelsgebrek remt groei

In Nederland – dat de afgelopen jaren de belangrijkste groeimotor was van het vastgoedbedrijf – is de groei aan het afremmen, stelt Uwents tegenover het Financieele Dagblad (FD). Het gebrek aan personeel voor distributiecentra ligt hieraan ten grondslag en zorgt voor een remmende werking van de logistiek vastgoedmarkt in Nederland. Ook zijn er volgens de WDP-topman minder geschikte bedrijventerreinen in Nederland beschikbaar dan een paar jaar geleden voor de bouw van distributiecentra. “Dat geldt vooral voor het Zuiden van Nederland waar ook heel weinig personeel beschikbaar.”

Roemenië nieuwe groeimarkt WDP

Nederland was de afgelopen jaren voor WDP de belangrijkste groeimotor. Dat is aan het veranderen, zegt Uwents tegen het FD. “De exponentiële groei in Nederland is stilaan voorbij. Waar we tot twee jaar geleden alleen op Nederland rekenden voor onze groei, verwachten we de komende jaren de groei ook uit onze platformen in Roemenië, België en Frankrijk te moeten halen.”

‘Vraag in Nederland houdt aan’

Automatiseren is een oplossing, maar dat kost volgens hem tijd. “We blijven nog wel groeien in Nederland, want er is nog steeds veel vraag naar logistieke hallen door de economische groei en groei van internetverkopen, maar niet meer zo onstuimig als eerst.”

WDP: ’10 procent groei per jaar’

De logistiek vastgoed ontwikkelaar en investeerder verwacht de winstgroei de komende jaren ook door te zetten. Het beursgenoteerde bedrijf presenteerde een nieuw vijfjarenplan vrijdag, waarin het doel is om tot 2023 de portefeuille met 10 procent per jaar te laten stijgen en zo uit te breiden tot 5 miljard euro. WDP mikt daarnaast op een jaarlijkse winstgroei per aandeel van 6 procent. WDP wil de groei vooral met eigen projecten bereiken en slechts in beperkte met acquisities.

Reageer op dit artikel