nieuws

Grootste dc van Lidl in Nederland is gelijk ook de meest duurzame

Warehousing 10291

De eerste pickactiviteiten in het nieuwe mega-distributiecentrum van Lidl in het Gelderse Oosterhout beginnen vandaag. Afgelopen donderdag was de officiële opening van dit dc dat op weg is niet alleen het meest duurzame wordt Lidl, maar tegelijk ook de grootste is met zijn ruim 55.000 vierkante meter. “We leggen de lat steeds hoger op het gebied van duurzaamheid”, luidde de boodschap van Lidl.

Grootste dc van Lidl in Nederland is gelijk ook de meest duurzame
Foto: Joris Fotografie

Circa 90 miljoen euro investeerde Lidl in de realisatie van dit distributiecentrum op logistiek bedrijvenpark Park15 in Oosterhout bij Nijmegen. Bij de bouw en inrichting van het pand, waar 250 mensen aan de slag gaan, investeerde Lidl maximaal in duurzaamheid.  Zoals verwacht werd de term ‘duurzaamheid’ afgelopen donderdag veelvuldig gebezigd voorafgaand aan de officiële opening van het hele pand inclusief omringend terrein dat in een tijdsbestek van 15 maanden is gerealiseerd. “Een hele prestatie in onze ogen”, stelde Jeroen Hillen van Lidl in zijn toespraak voorafgaand aan de officiële openingshandeling. Hillen, die vanuit de real estate divisie van Lidl Nederland nauw betrokken was bij dit grote nieuwbouwproject, liet trots weten dat heeft na de oplevering van het dc afgelopen november in een tijdsbestek van drie maanden het volledige pand is ingericht. “Dat varieert van de inrichting van de kantoren en het rollende materieel tot en met het testdraaien van allerlei systemen zoals de warmte koude installaties. Vanaf januari zijn we gestart met het aanvoeren van de voorraad. Vanaf dinsdag is dit dc volledig operationeel en dan gaan we de filialen – rond de 70 in deze regio – beleveren.”

Accupakket van 1 megawatt

Het distributiecentrum in Oosterhout is één van de grootste Lidl-distributiecentra in Europa en met een BREEAM-NL 5 sterren ‘Outstanding’ certificaat ook één van de duurzaamste. Lidl legt de lat hoog, zo werd afgelopen donderdag duidelijk. Zo liggen er 2.700 zonnepanelen op het dak en is het gasloze gebouw ontworpen om uitsluitend opgewekte energie te hergebruiken. Het dc op bedrijventerrein Park15 direct aan de snelweg A15 beschikt over een uniek accupakket van 1 megawatt, waarmee Lidl door slimme koeltechniek pieken en dalen op het elektriciteitsnetwerk kan opvangen en waarmee in theorie 7.000 huishoudens kunnen worden voorzien van stroom. Hillen: “In combinatie met de koeltechniek kunnen we pieken en dalen in het stroomnetwerk opvangen. Daarvoor zijn we ook een samenwerkingsverband aangegaan met netwerkbeheerder Liander. Op het moment dat zij een piek zien aankomen in het stroomverbruik dan verbruiken wij alleen stroom uit ons accupakket. Als wij moeten terugleveren aan het net dan kunnen wij dat ook doen uit onze accu die we ook maximaal kunnen gebruiken met onze zonnepanelen. Zodoende zijn we ook van plan om het aantal zonnepanelen volgend jaar uit te breiden van 2.700 naar ruim 8.000.”

Lidl dc Oosterhout feiten en cijfers
Locatie: Bedrijventerrein Park15, Oosterhout (gemeente Overbetuwe)
Kavelgrootte: 16 hectare (circa 24 voetbalvelden)
Investering: circa 90 miljoen euro
Omvang dc: 55.000 vierkante meter
Koel- en vriesopslagruimte: 21.000 vierkante meter
Gebouwhoogte: tot 20 meter hoogte (5 meter meer dan bestaande Lidl dc’s)
Aantal palletplaatsen: 35.000
Stapelhoogte pallets: tot 6 hoog
Aantal dockdeuren: 185  (aan alle 3 de zijdes van het dc)

Projectgegevens nieuwbouw
Hoeveelheid staal: 2,1 miljoen kilo
Beton: 40.000 kuub
Heipalen: 10.000 (totale lengte 60 kilometer)
Verlichting: 3.500 ledverlichtingsarmaturen
Vloerverwarming: 200 kilometer

Meest duurzame dc van Nederland

Lidl is nog een stap verwijderd voordat dit dc officieel ook kan worden beschouw als de meest duurzame van Nederland. Dat zou betekenen dat het andere duurzame Lidl-dc in Waddinxveen – dat in 2016 in gebruik werd genomen – voorbijgestreefd wordt. Om dit te behalen moet het oplevercertificaat Outstanding nog worden behaald. “We hebben dus nog niet het hoogst haalbare bereikt. Dat is wel mogelijk maar dan zijn we afhankelijk van de belofte van het verkrijgen van een windmolen. De vergunning hiervoor laat nog op zicht wachten, maar met deze windmolen zullen wij beschikken over het meest duurzame dc van Nederland. We verwachten dat op korte termijn alsnog te kunnen realiseren.”

Groter koel- vriesbereik

Ondanks dat het dc op het gebied van duurzaamheid en omvang perfect in het plaatje van Lidl past, zou Hillen achteraf gezien toch bepaalde aspecten van de nieuwbouw anders hebben gedaan. “Als we het over zouden doen dan hadden we het koel- en vriesbereik groter gemaakt. Omdat we merken dat op dit moment de focus daar meer en meer op komt te liggen.”

Daglichtinval op meerdere plekken

Lidl-regiodirecteur Peter Scholtens (foto boven) benadrukte op zijn beurt dat het dc naast de hoge mate duurzaamheid ook ‘een fantastische nieuwe werkplek is voor het personeel’. “Dat gegeven maakt duurzaamheid ook tot iets tastbaars.” Als concreet voorbeeld haalde Scholtens de wijze waarop de daglichtvoorziening is geregeld. “In ons distributiecentrum Tiel was daar niet in voorzien. In Oosterhout is daglicht op meerdere plekken aanwezig. De lucht binnen het distributiecentrum wordt op een dusdanig zuiver gehouden dat deze zelfs ‘schoner schijnt te zijn dan buiten’.”

Lidl dc in Tiel blijft bestaan

Gevolg van de nieuwbouw is dat de activiteiten in het Lidl-distributiecentrum in Tiel grotendeels zijn overgeheveld naar Oosterhout. Vorig jaar juni was er onder het personeel in Tiel onrust over de verhuizing van Tiel naar Oosterhout. De vrees was dat men er financieel op achteruit zou gaan. Scholtens benadrukt dat deze plooien nu zijn gladgestreken: “We moesten nu eenmaal verhuizen omdat er in Tiel geen mogelijkheid was om uit te breiden. De meeste medewerkers verhuizen mee. Rond de twintig medewerkers blijven in het dc in Tiel dat een andere functie krijgt voor de opslag van materialen en non-food artikelen.”

Reageer op dit artikel