nieuws

FrieslandCampina opent export dc in Meppel

Warehousing 1497

Het nieuwe distributiecentrum van FrieslandCampina ‘DC Noord’ in Meppel is feestelijk geopend. De zuivelgigant gebruikt het distributiecentrum voor de opslag en overslag van zuivelproducten afkomstig van de productielocaties in Beilen en Meppel. De producten worden vanuit dit nieuwe dc verder geëxporteerd naar onder meer China.

FrieslandCampina opent export dc in Meppel

Het duurzame distributiecentrum – dat sinds begin juni vorig jaar operationeel is – werd dinsdag officieel in gebruik genomen. Door een consolidatieslag zijn in dit nieuwe dc door de zuivelgigant de activiteiten geïntegreerd die voorheen plaatsvonden in magazijnen verspreid over Hoogeveen, Heerenveen, Meppel en Veendam. Gevolg is dat er door deze consolidatie een efficiëntieslag is gemaakt op het gebied van transport, waardoor de jaarlijkse CO2-uitstoot wordt gereduceerd.

Meppel ligt centraal voor FrieslandCampina

Het nieuwe distributiecentrum werd dinsdag feestelijk geopend door FrieslandCampina Ingredients president Kathy Fortmann en burgemeester Korteland van Meppel. Volgens Fortmann betekent het distributiecentrum op industrieterrein Meppel Noord II veel voor het zuivelbedrijf en de omgeving. “Meppel heeft een gunstige centrale ligging en goede bereikbaarheid over zowel de weg als het water. Door de duurzame bouw en efficiëntere transport levert het een belangrijke bijdrage aan de reductie van de uitstoot van CO2.”

Zuivelproducten voor export

Het 31.000 vierkante meter tellende distributiecentrum, dat Next Level uit Eindhoven ontwikkelde, is bestemd voor opslag en overslag van zuivelproducten voor exportmarkten als China, Hongkong, Rusland en Griekenland.

Vereenvoudiging van de keten

Het distributiecentrum, waarvan de bouw in juni 2017 begon, biedt ruimte aan 43.000 palletplaatsen en beslaat daarmee een oppervlakte van zo’n vijf voetbalvelden. Gekozen is voor Meppel vanwege de gunstige ligging. Vanuit DC Noord kunnen de zuivelproducten, voornamelijk lang houdbare producten uit melk, rechtstreeks over het water naar de Rotterdamse haven, wat een aanzienlijke vereenvoudiging van de keten betekent.

9.000 exportcontainers op jaarbasis

Jaarlijks worden er op de nieuw locatie in Meppel naar verwachting meer dan 9.000 exportcontainers en 8.000 truckzendingen afgehandeld. Ook over land is de locatie goed bereikbaar en zijn er goede verbindingen met de rest van de wereld.

 

Lees ook:

Toyota levert heftrucks nieuw dc FrieslandCampina

 

Werkgelegenheid voor 35 mensen

DC Noord biedt werkgelegenheid voor circa 35 medewerkers en voldoet aan de laatste eisen op het gebied van voedsel- en brandveiligheid. Het centrum is met duurzame materialen gebouwd en is duurzaam in gebruik. Daardoor heeft het gebouw het duurzaamheidskeurmerk BREEAM ‘Very Good’ verworven.

Reductie 1,5 miljoen transportkilometers

De verwachting is dat naast een jaarlijkse efficiencybesparing een forse reductie van 1,5 miljoen transportkilometers wordt gerealiseerd, wat neerkomt op een reductie van CO2-uitstoot van 650.000 kg. Dit staat gelijk aan een jaarlijkse besparing van 28 huishoudens of 37 keer met een vrachtwagen de wereld rond. FrieslandCampina maakt gebruik van externe partijen voor de distributie en huurt het distributiecentrum waar logistiek dienstverlener Althuisius Logistics – een divisie van de Kooiker Groep- de scepter over.

Reageer op dit artikel