nieuws

Zonnepanelen zijn steeds meer waard in de logistiek

Warehousing 1796

Verschillende logistiek dienstverleners hebben het afgelopen jaar ontdekt, dat hun dak goud waard is. Het vaak enorme aantal vierkante meters leent zich bij uitstek voor zonnepanelen. Energiebedrijven loeren op deze kansen. Om die reden heeft Ter Haak in Amsterdam nu 9.600 panelen in gebruik.

Zonnepanelen zijn steeds meer waard in de logistiek

Het familiebedrijf in de Amsterdamse Amerikahaven, met Richard ter Haak als CEO, was geen overtuigd voorstander van zonne-energie. Simpelweg omdat de investering zich niet zo maar recht liet rekenen. Wel had de logistiek dienstverlener problemen met het dak van één van de grote opslagloodsen in het havengebied Westpoort. Het dak was aan vervanging toe. Dat bood Sidese de gelegenheid om met een aantrekkelijk voorstel te komen.

Kost niets, levert wel wat op

Sidese staat voor Solar Investments Dese, een samenwerkingsverband van Switch Energy en Croonwolter&dros. Het investeringsbedrijf is langer bezig met de ontwikkeling van grote, duurzame energieprojecten. “Wij zorgen voor het hele traject”, zegt Fabio Pisano van Croonwolter&dros. Dat betreft dan financiering, bouw, onderhoud en exploitatie. “Zonne-energie kost een bedrijf als Ter Haak niets, het levert vooral wat op. Namelijk een nieuw dak en besparing op de energiekosten.” Pisano wijst tevens op de waardevermeerdering van het pand; dat is niet alleen een kwestie van meer geld, maar vooral de assetwaarde van een gebouw gaat omhoog door verduurzaming.

Torenhoge ambities in Amsterdam

zonnepanelenEind november hield Sides op het terrein van Ter Haak een bescheiden feestje om het vernieuwde pand te laten zien aan relaties en klanten. Met een hoogwerker konden de gasten op 52 meter hoogte het enorme dak met de zonnepanelen bewonderen. Want het betreft volgens Sides een bijzonder project, dat met z’n oppervlakte van zes voetbalvelden (bijna 30.000 vierkante meter) en 9.660 zonnepanelen het grootste is van Amsterdam. Het levert 2,7 MWp aan geïnstalleerd vermogen op.
Pisano noemt dit “een impactvolle stap naar duurzame en lokale energievoorzieningen. De gemeente Amsterdam heeft torenhoge ambities wat betreft duurzame energie en met het project Amerikahaven dragen wij daar zo’n 4 tot 6 procent aan bij. Dat is dus mooi meegenomen.”

Meedoen aan energietransitie

Ter Haak is niet de enige logistieke klant van Sidese, die zich liet overtuigen. Eerder al koos D.J. Middelkoop & Zn in Nieuw-Vennep voor een vergelijkbare oplossing met 2.000 panelen. Mede daardoor kan het transportbedrijf doelstellingen halen als deelnemer aan het Lean & Green stimuleringsproject in de sector. Ook Middelkoop heeft een nieuw dak en bespaart tot 10 procent op zijn energiekosten.
Pisano: “Het aantrekkelijke aan onze werkwijze is dat een gebouweigenaar alleen maar zijn dak ter beschikking hoeft te stellen. Wij doen de rest. Ze hoeven er niet zelf meer in te investeren. Het is een heel eenvoudige manier om actief een bijdrage te leveren aan de energietransitie en het energielabel van een gebouw te verbeteren. Veel ondernemers en gebouweigenaars zijn zich niet bewust van de eenvoudig te realiseren inkomsten, die ze laten liggen.”

Lees ook: Dit zijn de BREEAM normen

zonnepanelen

Reageer op dit artikel