nieuws

VIDEO – dit zegt Albert Heijn over robotisering

Warehousing 3850

Vrijwel het complete assortiment houdbare producten – vanaf ontvangst goederen tot aanleveren aan de docks – gaat straks automatisch door het nieuwe dc van Albert Heijn naar de winkels. De capaciteit gaat omhoog tot maximaal 400.000 colli per dag. Tony Vendrig en Marjon de Koning geven een rondleiding.

VIDEO – dit zegt Albert Heijn over robotisering

Alleen het verwijderen van de wikkelfolie rond de pallets gebeurt straks nog met de hand. En voor sommige artikelen is nog een manuele handeling nodig in het verder bijna geheel gerobotiseerde material handling proces. Vorige week kreeg een kleine groep journalisten alvast een voorproefje.
Tot op heden verloopt de bouw van het dc, dat door Vanderlande volledig is ingericht (inclusief AGV’s van Toyota, waartoe Vanderlande inmiddels behoort) volgens planning.  “De eerste winkels gaan in het eerste kwartaal hun goederen krijgen uit dit dc”, zegt Tony Vendrig verantwoordelijk voor supply chain. “Daarna bouwen we dit winkel voor winkel uit, zodat we ergens volgend najaar alle filialen hebben overgezet. In de tussentijd blijft het handmatig proces in het bestaande pand overeind.”

Hogere productiviteit op hetzelfde vloeroppervlak

Sinds mei dit jaar is Marjon de Koning (afkomstig van PostNL) verantwoordelijk voor de logistiek bij Albert Heijn, inclusief de distributiecentra en de homeshop centers. Dit nieuwe dc voor het houdbare segment gaat er voor zorgen, dat niet alleen minder mensen nodig zijn maar ook dat de capaciteit toeneemt met vijftig procent. “Nu werken hier nog ongeveer 100 mensen in een shift. Straks kunnen 30 mensen een veel hogere productiviteit leveren op hetzelfde vloeroppervlak. Bovendien krijgen winkelmedewerkers de rolcontainers veel beter op schapvolgorde aangeleverd en hebben we minder rolcontainers nodig vanwege een betere belading.”
In grote lijnen is geautomatiseerde proces straks in handen van 28 robots, twee in elk van de 14 robotcellen, van 57 AGV’s die de rolcontainers klaar zetten voor verzending, van een pallethoogbouwmagazijn met 7 kranen, van shuttlemagazijn met 137.000 locaties voor 122.600 trays (voorzien van beweegbare bodem) en van ongeveer 8,5 kilometer aan conveyors.

Vervolg volgend jaar – itempicking op termijn

Albert Heijn gelooft stellig in robotisering van het totale magazijnproces. Inmiddels is met TU Delft concreet gekeken naar vervolgstappen op itempickingniveau – nog een hele uitdaging volgens Vendrig, maar steeds realistischer met name voor het proces voor de online bestellingen. Of de andere dc’s van Albert Heijn hetzelfde concept krijgen als in Zaandam, willen Vendrig en De Koning nu nog niet bevestigen. “We zijn dit natuurlijk niet zomaar gaan doen. Dit is het dc van de toekomst. Als we dit klaar hebben, nemen we een definitief besluit over het vervolg.”

Lees ook: Toepassing robots in magazijnen – denk groot, begin klein

Infographic-gemechaniseerd-DC

albert-heijn-gemechaniseerd-distributiecentrum

Reageer op dit artikel