nieuws

Vanderlande lanceert slimme robots: alles wat je moet weten over FLEET

Warehousing 1370

Robots zijn de toekomst. Ook in de bagage-afhandeling op vliegvelden. Tenminste als het aan Vanderlande ligt. Het Nederlandse bedrijf test zelfrijdende robots op vliegveld Rotterdam.

Vanderlande lanceert slimme robots: alles wat je moet weten over FLEET

Robots veroveren niet alleen magazijnen, ook vliegvelden moeten er aan geloven. Rotterdam The Hague Airport test vanaf vandaag drie maanden lang het nieuwe FLEET-bagage-afhandelingssysteem van Vanderlande. Daarin vervoeren kleine, autonoom rijdende robots de koffers van A naar B.

De komende maanden worden 5 robots onderworpen aan de praktijktest. De test moet de betrouwbaarheid in de praktijk aantonen. Vanderlande heeft de proef opgezet samen met RTHA en bagage-afhandelaar Aviapartner.

 

 

De robots worden ingezet achter de incheckbalies. Na screening worden de bagagestukken door middel van de autonome voertuigen uitgesorteerd naar de juiste bestemming. Op de betreffende positie worden koffers met dezelfde bestemming verzameld en handmatig via karren naar het vliegtuig gebracht.

Lees ook
Robots in de logistiek: dit is er, dit kunnen ze

 

Voordelen robots

De robots moeten het bagage-afhandelingsproces in Rotterdam op het vlak van flexibiliteit, efficiëntie, kwaliteit en ergonomie verbeteren. Dit is volgens Vanderlande, sinds vorig jaar in handen van Toyota, mogelijk omdat FLEET een ‘schaalbare en flexibele oplossing’ is.  Het toevoegen van voertuigen of wijzigen van routes is gemakkelijk waardoor de oplossing kan meebewegen met de groei en behoeftes van de luchthaven, aldus Vanderlande.

 

 

 

De robots kunnen zelfstandig rijden en denken. Wanneer een voertuig uitvalt, zullen de andere voertuigen eromheen rijden waardoor de impact beperkt wordt tot 1 koffer. De robot moet de efficiency verhogen én de ergonomie bij het laden van bagage.

 

 

Cijfers achter de robots

Laadcapaciteit
Max 1000x750x650mm (35 kg)
Min. 300x300x50mm (2 kg)

Snelheid
2,5 meter per seconde

Batterij
Duur 5 uur
oplaadtijd 1 uur

 

 

 

Op het gebied van duurzaamheid wordt ook winst behaald. Het bedrijf uit Veghel claimt dat FLEET 50% minder energie verbruikt dan traditionele systemen. De energie voor de FLEET-voertuigen wordt opgewekt door zonnepanelen, Daarnaast zijn de voertuigen zodanig ontworpen dat ze eenvoudig kunnen worden gerecycled, als onderdeel van een circulaire economie.

 

Reageer op dit artikel