nieuws

Alibaba vestigt distributiecentrum in Luik

Warehousing 2799

Luik troeft Nederland af in de strijd om Alibaba. De e-commerce reus zet zijn kaarten volledig op de Belgische plaats. Nederland moet het onderspit delven in de strijd om het distributiecentrum.

Alibaba vestigt distributiecentrum in Luik

Het van oorsprong Chinese bedrijf heeft een duidelijke voorkeur voor de Belgische stad Luik. Dat zegt Terry von Bibra, algemeen directeur voor Europa van Alibaba, in een interview met Het Financieele Dagblad. ´‘Voor nu focussen we op het integreren van het knooppunt in Luik, om onze missie te realiseren: pakketjes overal ter wereld binnen 72 uur kunnen bezorgen. Binnen dat proces kijken we stap voor stap of we behoefte hebben aan een tweede of derde distributiecentrum.’

Behalve Luik waren ook Maastricht en Weert in de race voor het distributiecentrum. Alibaba richt zich vooralsnog vooral op de Waalse stad als Europees logistiek knooppunt, zo zegt Von Bibra. De eerste vliegtuigen voor Singles Day, een jaarlijks koopjesfestijn van het e-commercebedrijf, zouden al zijn vertrokken naar de Belgische stad.

Daarmee lijkt een jarenlange strijd om de gunsten van de Chinezen ten einde te komen. De strijd die in 2016 al begon. Toen meldde de toenmalige wethouder van Weert dat Alibaba zijn oog had laten vallen op de Limburgse plaats. Ook Maastricht was een serieuze optie voor het distributiecentrum.

Nog hoop voor Nederland

Wat volgde was een jarenlange strijd tussen hoop en vrees. Zelfs premier Rutte bemoeide zich recent nog met de kwestie.  Hij heeft in augustus een hoge delegatie van handelsplatform Alibaba ontvangen om te praten over de vestiging van een distributiecentrum in Nederland. Alle inspanningen ten spijt zo lijkt het nu. Hoewel: Von Bibra sluit niet uit dat het bedrijf voor verdere expansie naar ons land kijkt. Zo zou Ma Nederland een ,,extreem belangrijk land met een rijke handelsgeschiedenis” hebben genoemd.

 

 

 

Reageer op dit artikel