nieuws

Zo automatiseert Jumbo zijn distributiecentrum in Nieuwegein

Warehousing 13345

Het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein wordt voorzien van vele slimme, logistieke automatiseringssystemen. Dit zijn de keuzes die Jumbo heeft gemaakt.

Zo automatiseert Jumbo zijn distributiecentrum in Nieuwegein

Een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten. Dat is het doel van het nieuwe geautomatiseerde distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein. Jumbo startte begin oktober de bouw van zijn geautomatiseerde distributiecentrum. Nu is ook bekend wat de grootgrutter precies van plan is. Hoofdaannemer Witron geeft een inkijkje achter de gekozen oplossingen.

2 miljoen kratten per week

Automatisering is het sleutelwoord voor het nieuwe dc dat 45.000 vierkante meter groot wordt. Jumbo kiest daarbij voor systemen van Witron. Vanuit het nieuwe dc bevoorraadt Jumbo alle Jumbo-winkels met een assortiment van 12.000 verschillende droge producten. In dit stadium is het distributiecentrum tijdens piekperiodes berekend op een orderverzamelcapaciteit van 2.000.000 kratten per week.

 

 

jumbo

 

De material handling oplossingen van Jumbo

Om dit te kunnen realiseren, kiest Jumbo voor de OPM-oplossing, dit is het opslag- en orderverzamelsysteem van Witron, met in totaal 20 COM’s (Case Order Machines) met een mogelijke uitbreiding tot 32 COM’s. Hierdoor wordt een volledig geautomatiseerd systeem gecreëerd voor het verzamelen van orders in kratten die vervolgens in rolcontainers worden geplaatst.

 

Lees ook
Zo automatiseert Hoogvliet zijn distributiecentrum

 

Orderpicking

Daarnaast installeert Jumbo het semi geautomatiseerde Dynamic Picking System (DPS) om op een dynamische manier kleinere items in bakken te verzamelen middels 30 multifunctionele werkplekken voor orderpicking. DPS is een combinatie van de technieken goods-to-person en person-to-goods; afhankelijk van de order structuur. Exacte details ontbreken, maar de kans is groot dat dit een pick to light systeem zal zijn. Dat is wat Coop in Oslo gebruikt. Coop is in Noorwegen het supermarktconcern dat voorop loopt als het gaat om automatisering en mechanisering van logistieke foodstromen. Edeka in het Duitse Landsberg past een soortgelijke operatie toe.

 

 

Car Picking System

De bevoorrading en de pick-front-profilering zijn volledig geautomatiseerd door middel van stapelkranen. Vóór de orderverzamelzones bevindt zich een hoogbouwmagazijn dat plaats biedt aan  22.000 pallets. Dit magazijn wordt gebruikt wordt voor het Car Picking System (CPS) waarmee bulkgoederen via optimale aanvoerroutes worden verzameld. CPS wordt gebruikt voor het picken van producten die omwille van formaat of verpakking niet geschikt zijn voor automatisch handling. Hoe de orderpickers worden aangestuurd is onbekend. Bij Coop in Oslo gebeurt dat via voice.

 

 

Innovatieve onderdelen en software

Nadat alle orders voor een klant zijn verzameld en in de verschillende subsystemen zijn geïntegreerd, worden zij handmatig klaargemaakt voor verzending in de verzendzone. Innovatieve onderdelen voor de transportbandsystemen en hoge-snelheids-stapelkranen zijn ontwikkeld en geproduceerd zijn door FAS, een dochteronderneming van Witron. Het Nationale Distributiecentrum wordt aangestuurd via de logistieke software van de Duitse material handlong specialist.

Automatisering hot in supermarktland

Jumbo is niet het enige supermarktconcern in Nederland dat inzet op automatisering. Spar betrekt het 1e kwartaal zijn geautomatiseerde dc in Waalwijk. Albert Heijn neemt een dezer weken zijn volledig geautomatiseerde dc in Zaandam in gebruik.
Hoogvliet volgt in 2020 met zijn eigen versie. 2020 ook is het jaar dat Plus overgaat naar hun automatisch dc.

Reageer op dit artikel