nieuws

Toepassing robots in magazijnen: ‘Denk groot maar begin klein’

Warehousing 2156

Robots in distributiecentra iedereen heeft er zijn mond van vol maar hoe staat het er nu werkelijk voor? Verdringen robots daadwerkelijk de orderpicker of gaan mens en robot ook prima samen? Op deze en andere vragen gaven experts een antwoord tijdens een masterclass bij Vanderlande in Veghel.

Toepassing robots in magazijnen: ‘Denk groot maar begin klein’
Logistiek dienstverleners en verladers kregen bij Vanderlande in Veghel afgelopen week tijdens een Masterclass van Vijfsterren Logistiek alles te horen of de laatste trends en ontwikkelingen van de toepassing van robots in warehouse omgevingen. Onderdeel van de Masterclass was een rondleiding door Vanderlande’s Innovation Centre.

‘Robotisering in de sector’ was het thema van de Masterclass van het Noordoost-Brabantse logistiek platform Vijfsterren Logistiek dat plaatsvond afgelopen woensdag bij Vanderlande in Veghel. Dat het nog niet zo’n vaart loopt met investeringen in robotisering door Nederlandse bedrijven kwam naar voren tijdens de presentatie van prof. dr. Steven Dhondt van TNO. “Robotisering gaat in de toekomst gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en het soort werk dat mensen uitvoeren. Maar slechts 16 procent van de Nederlandse bedrijven werkt inmiddels in enige vorm met robots. Daarmee loopt Nederland momenteel achter op landen als Zweden, Duitsland en België. Er valt dus nog veel te winnen waar het gaat om robotisering bij Nederlandse bedrijven,” stelde Dhondt, die onderzoek doet naar sociale innovatie in de logistiek.

 

 

Geen breed draagvlak sociale innovatie

Dhondt benadrukte tegenover dagvoorzitter Paul Bleumink (Buck Consultants International) dat investeringen in nieuwe technologieën – veelal bedoeld om kosten te besparen – alleen kans van slagen hebben als vooraf door toepassing van sociale innovatie een breed draagvlak wordt gecreëerd onder het personeel. “In de logistiek en warehousing doet tachtig procent van de bedrijven doet aan innovatie. Daartegenover staat dat slechts 10 procent innovaties doorvoert in een sociaal innovatieve context. Daartegenover staat dat binnen dit percentage stelt 90 procent van de bedrijven vast dat de technologische innovatie breed geadapteerd wordt door het personeel.

Heico Sandee, een van de oprichters van het robotuitzendbureau Smart Robotics, had wel een verklaring voor het feit dat inzet van robots bij logistieke bedrijven nog maar sporadisch voorkomt. “Het kost nu een aantal maanden programmeren voordat je een robot zover hebt dat hij bijvoorbeeld doosjes op een pallet kan zetten. Dat moet veel flexibeler en zeker als je kijkt naar de logistiek. Daar is flexibiliteit heel belangrijk vooral ook omdat deze markt heel hard in beweging is. Met name op dat punt is de technologie hele grote stappen aan het maken, waardoor er meer en meer oplossingen in de logistiek kunnen worden toegepast. De uitdaging blijft echter hoe robots leren omgaan met de grote diversiteit aan taken in de logistiek.”

Start vooral eenvoudig

Wil je als bedrijf robots implementeren dan is het volgens Sandee essentieel de processen te herstructureren. “Simpelweg een orderpicker vervangen door een robot werkt niet. Wel denk ik dat de groei van de logistieke sector groter is dan die van robotisering. Ik verwacht dan ook eerder een stijging dan een daling van het aantal arbeidsplaatsen. Laat onverlet dat bij de klanten waar we nu robots inzetten, gelijk al een goede kostenbesparing kan worden gerealiseerd omdat men minder afhankelijk is van arbeid.” Voor bedrijven die robotisering overwegen, was de boodschap van Sandee afgelopen woensdag simpel: “Start vooral en begin vooral met de processen die je al hebt eenvoudig te robotiseren of te automatiseren.”

 

Lees ook:

Vanderlande lanceert pick robot in de praktijk

 

Robots nemen taken van robots over

Jalte Norder, technisch productmanager bij Vanderlande, gaf als slotspreker van de masterclass de toekomstvisie van de system integrator waar het gaat om het robotiseren van warehouseprocessen. “Ik geloof erin dat robots de robots gaan overnemen met andere woorden als een AGV een lekke band heeft dan gaat hij naar een maintenance gebied waar een andere robot het probleem oplost. Ook gaan we naar een situatie waarin een pickrobot met bijvoorbeeld een hydraulisch defect met zijn collega-robot gaat onderhandelen wie zijn order gaat afmaken. Waar we dus naar toe gaan is dat robots andere taken van robots gaan overnemen. Dat gebeurt nu al want er zijn in Japan fabrieken waar robots de robots bouwen.”

 

Lees ook:

Robots in de logistiek: dit is er, dit kunnen ze

Zoek samenwerking met robotpartners

Belangrijkste advies dat Norder meegaf aan de deelnemers aan de Masterclass die robotisering overwegen toe te passen was: “think big, start small en go fast.  Je moet durven dromen en weten waar je naar toe wilt. Begin dus klein en zoek samenwerking met robotpartners. Kijk bijvoorbeeld naar palletiseerprocessen dat soort processen kun je prima wegzetten in een robotiseringsproces.”

Reageer op dit artikel