nieuws

Groeiende vraag naar Autostore-systemen wereldwijd

Warehousing 1535

De verkoop van het compacte opslag- en orderpicksysteem AutoStore blijkt wereldwijd succesvol. Swisslog meldt dat het sinds de start van de verkoop meer dan 130 Autostore-systemen aan de man heeft gebracht. Ook concurrenten Dematic en Reesink Logistic Solutions laten weten dat de vraag naar dit systeem ‘booming is’.

Groeiende vraag naar Autostore-systemen wereldwijd

Swisslog verkoopt de Autostore-systemen, afkomstig en bedacht door de Noor Jakob Hatteland, vanaf 2009. Volgens de system integrator zijn tot en met nu 130 systemen verspreid over 19 landen verkocht. Bijna 124 Autostores zijn inmiddels ook operationeel en een groeiend aantal klanten heeft volgens het bedrijf serieuze interesse in de aanschaf van dit compacte goods-to-man orderpick en opslagsysteem.

Behoefte aan schaalbare oplossingen

Swisslog verklaart de populariteit van de Autostore aan de groeiende behoefte van bedrijven aan flexibele robotoplossingen. Daarnaast zorgt de wereldwijde groei van zowel business-to-consumer als business-to-business e-commerce markt voor een groeiende vraag naar schaalbare en modulaire oplossingen. Met de Autostore wordt – in tegenstelling tot traditionele opslagsystemen- volgens de system integrator voldaan aan de snel veranderende markteisen met name bij e-fulfilment activiteiten en het orderverzamelen van kleine artikelen.

Eerste Autostore bij Avnet

Swisslog heeft in bijna 10 jaar tijd wereldwijd tal van Autostores geïmplementeerd in uiteenlopende formaten. Het eerste systeem ging in 2009 live bij Avnet – een distributeur van elektrische componenten- in München. Ook realiseerde de system integrator volgens eigen zeggen het grootste Autostore systeem ter wereld met 361.000 opslagbakken. Het kleinste systeem dat Swisslog realiseerde, moest het doen met ‘slechts’ 1.000 bakken.

Drie projecten in Nederland

In Nederland realiseerde de system integrator onder andere een groot project in het distributiecentrum van Boston Scientific in Kerkrade. Ook het nieuwe dc van Rhenus in Tilburg krijgt een Autostore-installatie van Swisslog en recent werd bekend dat logistiek dienstverlener Versteijnen eenzelfde systeem aanschaft bij de system integrator die in 2017 in handen kwam van het Chinese bedrijf Midea.

Dematic: ‘veel vraag naar Autostore’

Ook Dematic, dat naast Swisslog ook wereldwijd Autostores distribueert en integreert, meldt dat de vraag naar dit systeem groeit. Het bedrijf, onderdeel van het KION-concern, verkoopt na de overname van het Belgische Egemin sinds september vorig jaar het Autostore systeem. Egemin bracht voor de overname door Dematic vanaf 2014 het Autostore-systeem in de Benelux, Frankrijk en de UK. In die periode verkocht het bedrijf in totaal ruim 10 Autostore oplossingen, waaronder eentje bij Active Ants in Nieuwegein. Een woordvoerder van Dematic bevestigt dat er veel vraag is naar dit material handling systeem en laat verder weten dat op dit moment 8 systemen wereldwijd zijn verkocht aan uiteenlopende bedrijven actief in de gezondheidszorg, kledingaccessoires en supermarktbedrijven.

Reesink: ‘systeem is booming’

Reesink Logistic Solutions (voorheen Lalesse), dat de Autostore in voornamelijk Nederland aan de man brengt, meldt dat de vraag ‘booming’ is. “Dit systeem is trending topic en lijkt de standaard de standaard in de markt te worden voor orderpicking. Veel klanten zijn bezig om hun orderpick proces efficiënter te laten verlopen, omdat zij een enorme groei voorzien of al doormaken”, laat José ter Meulen van Reesink Logistic Solutions weten.  Ook meldt zij dat er een sterke toename zichtbaar is in aanvragen voor de Autostore-oplossing. “Bij ons lopen meerdere offertetrajecten welke ook geleid hebben tot nieuwe opdrachten.”

Reageer op dit artikel