nieuws

WDP ziet winst dit eerste half jaar groeien

Warehousing 611

WDP ziet winst dit eerste half jaar groeien

De beursgenoteerde logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een EPRA-winst gerealiseerd van 65 miljoen euro. Een groei van veertien procent ten opzichte van vorig jaar, meldt de onderneming, die een notering heeft op de beurs van Amsterdam en Brussel, in zijn halfjaarcijfers.

De zogenoemde EPRA-winst, dat is de winst minus de waardeveranderingen van het vastgoed en van financiële instrumenten per aandeel, kwam uit op 2,94 euro. WDP handhaafde de doelstelling om dit jaar een winst per aandeel in de boeken te zetten van 6 euro en 7 euro per aandeel in 2020. De logistiek vastgoed ontwikkelaar mikt ook nog altijd op een brutodividend van 4,80 euro.

Huurinkomsten stegen met 19 procent

WDP realiseerde een bezettingsgraad van 97,3 procent tegenover 97,4 procent vorig jaar. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten van de WDP-portefeuille is 6 jaar. De huurinkomsten zijn met 19 procent gestegen, van ruim 70 miljoen euro naar 83,6 miljoen euro. Met 39,8 miljoen euro genereert de Nederlandse portefeuille de meeste huurinkomsten, gevolgd door België (33 miljoen), Roemenië (7 miljoen), Frankrijk (3,4 miljoen) en Luxemburg (0,46 miljoen).

150 miljoen euro nieuwe investeringen

In de meetperiode kon 150 miljoen euro aan nieuwe investeringen worden vastgelegd. WDP heeft onder meer logistiek vastgoed in verschillende steden in Nederland en is verder actief in België, Roemenië en Frankrijk.

Gebrek aan locaties vertraagd groei

Ceo Joost Uwents noemt woensdag in het Financieele Dagblad (FD) de verminderde beschikbaarheid van grote locaties voor logistiek vastgoed als oorzaak voor de vertraagde groei. ‘We hebben voldoende gronden, maar er zijn niet overal zomaar meer supergrote terreinen beschikbaar’, zegt hij. Als populaire locaties voor logistiek vastgoed noemt hij de Randstad, het gebied tussen Moerdijk, Tilburg en Venlo en Hoek van Holland.

Tekort aan personeel in het zuiden van het land

Daarnaast zegt Uwents in het FD dat er een groeiend tekort is aan personeel, vooral in het zuiden van Nederland. “Dat zet aan tot automatisering, maar er zullen altijd nog handen nodig zijn’, zegt hij. Een echte belemmering is het personeelstekort volgens hem niet, omdat logistiek een prioriteit is voor bedrijven.

Waardedaling zonnepanelen

 

Als de waarde van het vastgoed wel wordt meegerekend in de half jaarcijfers, is de winst van WDP volgens het FD gedaald tot 94,2 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar bedroeg dit nettoresultaat nog 137 miljoen euro. Die daling heeft te maken met een lagere waardestijging van de distributiecentra die de logistiek vastgoed ontwikkelaar bezit. Het lagere nettoresultaat heeft ook te maken met de afschrijving en waardedaling van zonnepanelen, waar WDP fors in heeft geïnvesteerd.

Reageer op dit artikel