nieuws

Logistieke renovatie kan faillissement Vrijbuiter niet voorkomen

Warehousing 1270

Logistieke renovatie kan faillissement Vrijbuiter niet voorkomen

Vrijbuiter is failliet. Ondanks een grootschalige, logistieke renovatie is de kampeerwinkel omgevallen. De overkoepelende BV Wilderness waar de kampeerhal onder valt, is failliet.

Kampeerwinkelketen Vrijbuiter is failliet. Het bedrijf is volgens de curatoren ten onder gegaan aan een combinatie van te ambitieuze groeidoelstellingen, langjarige verplichtingen en tegenwind voor de detailhandel in het algemeen. Al het personeel is ontslag aangezegd, maar zij blijven voorlopig aan het werk om de kansen op een doorstart te vergroten. Alle winkels en de webshop blijven tot nader order open. Bij de curatoren hebben zich inmiddels meerdere geïnteresseerde partijen gemeld.

Logistieke renovatie

De problemen komen niet geheel onverwacht. Het bedrijf zat al jaren in zwaar weer. De Vrijbuiter stond ook in 2014 al op het randje van omvallen. Reden voor de toenmalige CFO, Roelof Pothof de logistieke operatie flink op de schop te nemen in 2014-2015. “Achterstallig onderhoud.” Zo duidde Pothof in 2015 de situatie bij zijn aantreden eind 2013. Ook op het gebied van logistiek, met name de voorraadbetrouwbaarheid.

Verouderde logistiek

Oorzaak van het voorraadprobleem van de grootste kampeerwinkel van Nederland lag in de verouderde logistiek operatie. Vrijbuiter, dat vier megastores en een webwinkel met 15.000 sku’s heeft, tot 2015 geen WMS voor zijn bulkmagazijn in Leek (van waaruit de winkelbevoorrading plaatsvindt). Orderpicking gebeurde met papierenlijsten. Daarbij kwam dat de orders voor de webshop uit de winkel in Roden werden gepickt.

WMS

Vrijbuiter schafte begin 2015 een WMS pakket (WICS) aan voor het bulkmagazijn om  realtime inzicht te krijgen in de voorraad in het magazijn en de winkels. Ook de webshop (4000 vierkante meter) is ontsloten door het warehouse management systeem en werd losgekoppeld van de winkeloperatie. Papierenlijsten zijn ingeruild voor handscanners. De logistieke renovatie mocht niet baten en kwam te laat. De opkomst van e-commerce en groeiambities hebben de keten de das omgedaan. Vrijbuiter bestaat sinds 1985 en is een begrip onder kampeerders. Vrijbuiter heeft naast zijn hoofdvestiging in Roden, waar ook het centrale maagzijn is gevestigd, filialen in Zaandam, Gouda en Roermond.

 

Reageer op dit artikel