nieuws

Kloosterboer Cool Port behaalt hoogste BREEAM-score

Warehousing 1283

Kloosterboer Cool Port behaalt hoogste BREEAM-score

Het koel- en vrieshuis Coolport van Kloosterboer in de haven van Rotterdam heeft met een score van 86,7 procent het BREEAM-NL ‘Outstanding’ oplevercertificaat ontvangen. Met deze hoogste duurzaamheidsscore is het pand van de logistiek dienstverlener een van de meest duurzame koel- en vrieshuizen in Nederland.

Het meest duurzame aspect van het koel- en vrieshuis in de Waalhaven in Rotterdam zijn de 11.000 zonnepanelen die op het 27.000 vierkante meter grote dak van het pand zijn geplaatst. De verwachte jaaropbrengst is maar liefst 2.6 miljoen kWh, dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 737 huishoudens. Hiermee kan Cool Port, dat sinds een jaar operationeel is, voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte voorzien.

Met gesloten deuren aandocken

Het koel- en vrieshuis heeft een capaciteit van 40.000 palletplaatsen. Om het gewenste BREEAM certificaat te behalen, heeft Kloosterboer tijdens en na de bouw een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn docks op basis van het DoBo principe toegepast. Dit betekent dat containers/trailers met gesloten deuren kunnen aandocken, om zo de koelketen zoveel mogelijk intact te houden.

 

 

 

Lees ook:

BREEAM voor distributiecentra: ‘Excellent’ en ‘Outstanding’ zijn de norm

 

Efficiënte opslag van pallets

Daarnaast zorgen verrijdbare stellingen in de opslagcellen voor een optimale benutting van vloeroppervlak en inhoud en wordt op koelingskosten bespaard door een efficiënte opslag van pallets (capaciteit 40.000 palletplaatsen in totaal, red.). De restwarmte van de koelinstallatie wordt niet alleen gebruikt voor de industriële processen, maar ook voor het verwarmen van vloeren in kantoorruimten.

Hergebruik van oude klinkers

De oude klinkers van de voormalige containerterminal, waarop Cool Port gebouwd is, zijn hergebruikt als fundering voor het pand. Ook aan de ecologie rondom het terrein is gedacht: zo zijn voor de zeldzame plant “de melige toorts” nieuwe groeiplaatsen rondom het pand gecreëerd door Kloosterboer, op plaats 12 in de laatste editie van de Top 100 logistiek dienstverleners.

 

Kloosterboer Velsen ook BREEAM Outstanding

De certificering van Kloosterboer Cool Port is niet het eerste BREEAM certificaat dat het concern voor een nieuwbouwproject heeft ontvangen. In 2014 behaalde de locatie op de Maasvlakte een waardering van “Very good” en vorig jaar werd voor de locatie in Velsen het certificaat ‘Outstanding’ behaald. Het nieuwe hoogbouwvrieshuis in Lelystad dat eind dit jaar wordt opgeleverd, heeft eveneens de ambitie het certificaat ‘Outstanding’ te behalen.

Reageer op dit artikel