nieuws

Grootste zonnedak van Nederland op XXL-dc in Venlo

Warehousing 5371

Grootste zonnedak van Nederland op XXL-dc in Venlo

Met 28.000 zonnepanelen is het dak van een mega-distributiecentrum in Greenport Venlo het grootste zogeheten single roof zonnestroomproject van Nederland. Het dak van het dc waar de zonnepanelen op liggen heeft een afmeting van 80.000 vierkante meter. De panelen leveren op jaarbasis circa 7.000 MWh (MegaWattuur) aan duurzame energie op.

Begin april werd gestart met de realisatie van het omvangrijke zonnestroomproject. Deze maand is het project afgerond en in bedrijf gesteld. Het energie ontwikkelingsbedrijf  voor Greenport Venlo, Etriplus, ontwikkelde het plan en legde de basis voor het mega-zonnedak dat ligt op het XXL-distributiecentrum van het Amerikaanse modemerk Michael Kors in Venlo.

KiesZon exploiteert het zonnepanelen project

Etriplus  sloot voor de totstandkoming een samenwerkingsovereenkomst met KiesZon. Deze zonnepanelen specialist – tevens een dochteronderneming van Etriplus-aandeelhouder Greenchoice – nam de verdere ontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie van het project voor haar rekening.

Energie voor 2.000 huishoudens

Ruim 28.000 zonnepanelen werden op het dak van een distributiecentrum in Venlo geplaatst. De panelen leveren 7.000.000 kWh (Kilowattuur) aan duurzame energie per jaar op. Dat is, ter illustratie, voldoende groene energie om ruim 2.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

 

 

Lees ook:

Zonnepanelen logistiek vastgoed: obstakels en mogelijkheden

Gebruiker neemt helft energie af

Ongeveer de helft van de opgewekte energie wordt door de gebruiker van het distributiecentrum zelf afgenomen. De resterende groene stroom wordt aangeboden aan bedrijven en bewoners in de regio.

Financiering provincie Limburg

Het zonnestroomproject op Greenport Venlo werd mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van provincie Limburg. De provincie stak 92.000 euro in de meerkosten voor het verstevigen van de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet, waardoor het zonnestroomproject mogelijk is geworden. KiesZon realiseerde vorig jaar ook een groot zonnestroomproject op het dak van een distributiecentrum van logistiek dienstverlener Rhenus in Eindhoven. Op dit dak liggen ruim 15.000 zonnepanelen. Daarmee kan de de logistiek dienstverlener jaarlijks ruim 4.000.000 kWh opwekken.

Reageer op dit artikel