nieuws

Staay-Van Rijn verbetert logistiek met uitbreiding in Venlo

Warehousing 1303

Staay-Van Rijn verbetert logistiek met uitbreiding in Venlo

Internationale groente- en fruitgroothandel Staay-Van Rijn heeft een nieuwe distributiecentrum geopend in logistieke hotspot Venlo. Het gasloze pand heeft een omvang van 12.000 vierkante meter en dat is, zo meldt het AGF-bedrijf, nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van de vorige locatie.

Het distributiecentrum van Staay-Van Rijn, onderdeel van Staay Food Group uit Papendrecht, is gevestigd op logistiek bedrijvenpark Fresh Park Venlo direct aan de afrit van de A73. Vanuit deze nieuwe locatie – op 100 meter van de huidige locatie op het bedrijventerrein – kan het bedrijf volgens eigen zeggen haar doelgroepen van internationale retail, foodservice en (groot)handelaren ‘optimaal bedienen’. Doelstelling voor de AGF-groothandel is om op korte termijn de omzet met ruim 10 procent te laten groeien. Basis hiervoor is het brede assortiment, de gunstige vestiging in logistieke hotspot Venlo en een uitgebreid internationaal klantenbestand.

Klanten binnen 12 uur bedienen

Door de vestiging op Fresh Park Venlo – ook wel beschouwd als de logistieke AGF hotspot van Nederland – beschikt het bedrijf naar eigen zeggen over een groot afzetgebied met ruim 20 miljoen consumenten binnen een straal van 100 kilometer. De meeste klanten in Europa kunnen bovendien binnen 12 uur bediend worden.

Koelsysteem werkt op CO2

Bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum is bijzonder veel aandacht besteed aan het energiemanagement. Gekozen is voor een koelsysteem dat werkt met CO2 en dat vrij is van chemische koelmiddelen.

Hergebruik van restwarmte

Bijzonder is dat het pand niet beschikt over een gasaansluiting. Alle restwarmte en -koude van de koelinstallatie wordt hergebruikt in de 1.500 vierkante meter grote kantoorruimte. Dus (mee)koelen in de zomer en verwarmen met restwarmte in de winter. Het dak van het pand is bovendien voorbereid op de installatie van zonnepanelen die in overleg met de verhuurder later geïnstalleerd worden.

Pand heeft drie klimaatzones

Met een aparte accommodatie van 3.000 vierkante meter (was voorheen 1.200 vierkante meter) voor de zogenaamde Cash & Carry-activiteiten van Staay worden de verschillende logistieke processen van elkaar gescheiden in het pand, waardoor kan worden voldaan aan de wensen van de verschillende klantgroepen en -wensen . Deze activiteit is nu verdeeld in drie klimaatzones die gescheiden zijn door glazen tussenwanden.

Installatie dockboards

Het verladingsproces voor de Cash & Carry klanten wordt bovendien versneld dankzij een nieuwe balie opstelling en een aparte verladingsruimte aan de docks. De logistiek van het bedrijf moet door de nieuwbouw aanzienlijk vooruit gaan. Zo zijn er 26 dockboards geïnstalleerd en speciaal ingerichte verladingszones van het magazijn. Die moeten ervoor zorgen dat vaste vervoerders sneller hun pallets kunnen vinden om correct te laden.

Vergroting van koelcelcapaciteit

Met de nieuwbouw – die begin vorige week officieel in gebruik werd genomen – wil de AGF-groothandel voor de exportklanten ook de efficiency in orderpicking en voorraadbeheer verhogen. Door de aanzienlijk vergrote koelcel capaciteit (geschikt voor 75 containers) kunnen bovendien meer producten direct naar Venlo worden gebracht. Met als voordeel het verkorten van de levertijden. Met aanpassingen aan de ICT – zoals de ontwikkeling van een webshop en WMS-module – zal volgens Staay-Van Rijn de benutting van de nieuwbouw qua omzet en efficiency bovendien aanmerkelijk worden verbeterd.

Reageer op dit artikel