nieuws

Montapacking investeert in honderden robots

Warehousing 3328

Montapacking investeert in honderden robots

Robots veroveren binnenkort de magazijnen van Montapacking. De e-fulfilmentspeler schaft de komende 2,5 jaar honderden cobots aan; robots die samen met mensen kunnen werken.

E-fulfilmentbedrijf Montapacking heeft bij robotbspecialist Eurotec uit Bleskensgraaf honderden cobots besteld.  De robots kunnen dankzij een intelligent laser en camerasysteem zelf zijn weg vinden in het magazijn en obstakels omzeilen. Hierdoor zijn reflectoren of markeringen op de vloer overbodig.

Self driving vehicle cobot

De Lowpads (12 centimeter hoog) brengt automatisch en zelfstandig stellingen met producten naar het inpakstations, net zoals bij het systeem van Amazon. Ze passen ook de inrichting van het magazijn desgevraagd aan. Stellingen met slow movers worden door de SDV achterin het magazijn geplaatst zonder gangpaden, fast movers worden voorin geplaatst met extra brede gangpaden, zodat de lowpads elkaar kunnen passeren. De locaties in het magazijn zijn dynamisch  omdat het Montapacking Innovation Center zelflerende software (AI) ontwikkelde.

 

 

Flexibel robotsysteem

Edwin van der Ham, directeur, eigenaar van Montapacking investeert  in robots om te kunnen groeien en zijn handlingskosten omlaag te krijgen. Dat is nodig om de concurrentie met Alibaba aan te kunnen, aldus de eigenaar. Van der Ham kiest voor cobots omdat hij gelooft in de combinatie mens en robot. “We moeten een systeem hebben dat flexibel is qua producthandling (Montapacking verwerkt producten in verschillende omvang en maten red.) en met mensen kan werken. “Op die manier zijn we flexibel genoeg om pieken op te kunnen vangen.” Montapacking wil tot 2020 ook 150 medewerkers extra aannemen. Bij het bedrijf werken nu ruim 400 mensen.

 

 

AGV versus SDV

Ze lijken veel op elkaar en doen eigenlijk platweg hetzelfde: een bepaalde hoeveelheid goederen van punt A naar punt B brengen. Desalniettemin zijn er grote verschillen tussen de vertrouwde Automated Guided Vehicle (AGV) en zijn ‘tegenhanger’ de Self Driving Vehicle (SDV).

Lees er alles over in het Online Magazine

 

Montapacking wil in 2020 300 Lowpads, zoals de self driving vehicle (SDV) heet, operationeel hebben in zijn magazijnen. Momenteel beschikt het bedrijf over 9 magazijnen. Montapacking nam vorig week nog Van den brink in Enschede over.

Reageer op dit artikel