nieuws

Bouw van XXL-distributiecentra houdt aan

Warehousing 4832

Bouw van XXL-distributiecentra houdt aan

De gevreesde ‘verdozing’ van het landschap is voorlopig nog niet voorbij want logistiek vastgoedpartijen in Nederland willen de komende jaren ruim 4 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed realiseren. Dat betekent een toename van 15 procent op de totale voorraad logistieke vastgoed. De logistieke hotspots West-Brabant en Venlo zijn daarbij het meest in trek als locaties voor de bouw van XXL-distributiecentra.

Dit blijkt uit onderzoek van Stec Groep onder de 20 grootste vastgoedpartijen in de logistiek. Uit het onderzoek blijkt ook dat 35 procent van de vastgoedpartijen de markt in West-Brabant en Venlo als ‘oververhit’ beschouwd. Volgens Stec blijven ook de investeringen in XXL-dc’s de komende 5 jaar dominant. Op middellange termijn verwachten vastgoedpartijen echter een kentering naar kleinere dc’s. De groei wordt aangewakkerd door de groei in business to consumer en e-business.

Markt raakt oververhit

Van de ondervraagde logistiek vastgoedpartijen taxeert 70 procent de huidige markt als goed of uitstekend. Circa 35 procent vindt dat de markt oververhit begint te raken. Hub Ploem van Stec Groep: “Met name in Zuid-Nederland is hier sprake van. Ondanks de tekenen van een oververhitte markt hebben de logistiek vastgoedpartijen aanzienlijke nieuwbouwplannen voor distributiecentra.”

4 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed

De deelnemers willen volgens Ploem op korte termijn ruim 4 miljoen vierkante meter extra logistiek vastgoed realiseren, een toename van 15 procent ten opzichte van de huidige 28 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed. De traditionele logistieke hotspots zijn daarbij het meest in trek. Schaarste aan grond en personeelstekorten leiden er echter toe dat plekken ten noorden en zuiden van de hotspots overwogen worden zoals Midden- en Oost-Nederland.”

 

 

Lees ook: 

‘Spectaculaire toename van voorraad logistiek vastgoed’

 

 

Mega-dc’s worden minder dominant

Van de vastgoedpartijen verwacht 75 procent volgens Stec Groep de komende jaren een dominantie van XXL-warehouses; een voortzetting van de bestaande dynamiek. Opvallend is dat vastgoedpartijen op middellange termijn verwachten dat deze mega-dc’s minder dominant zullen zijn. 30% verwacht vooral groei in kleine en middelgrote dc’s nabij de consument (stedelijke gebieden). Hub Ploem: “We verwachten niet dat ‘XXL’ op zijn retour is. Er zal ook op langere termijn een vraag zijn naar XXL-dc’s, onder andere als gevolg van consolidaties, e-fulfilment en efficiencyvoordelen. Toch wakkert de groei in B2C ook een ander vastgoedtype aan; kleinschalige fulfilmentcentra, sorteerhubs en retourcentra dicht bij de stad.”

 

 

Lees ook:

Bouwen op risico? E-commerce verandert de spelregels drastisch

 

Beperkte leegstand distributiecentra

De meerderheid (75 procent) van de vastgoedpartijen zien volgens Stec een beperkte toename van leegstand in logistiek vastgoed als gevolg van de huidige bouwhausse. Het betreft met name het incourante deel van de vastgoedvoorraad. Tot een overaanbod leidt dit echter niet. Een deel van dit leegkomende vastgoed wordt snel weer opgevuld door nieuwe gebruikers.

 

Lees ook:

Logistiek vastgoed breekt records met duurzame XXL-dc’s

 

Investeren in brownfields aantrekkelijker

De schaarste aan grond in de logistieke hotspots leidt er bovendien toe dat vastgoedpartijen de focus verleggen naar aantrekkelijke brownfields. Commercieel gezien zijn dit voor ruim 70 procent van de vastgoedpartijen minstens zo aantrekkelijke investeringen ten opzichte van greenfields. De aansluiting van vraag en aanbod is daarbij een aandachtspunt.

Warehouses spelen niet in op retourstromen

Een andere opvallende conclusie die uit het onderzoek naar voren komt, is de constatering van vastgoedpartijen dat de huidige warehouses mogelijk nog niet helemaal next economy-proof zijn. Dit betekent dat de warehouses die nu gebouwd zijn nog niet optimaal inspelen op het verwerken van retourstromen of demontage van retourstromen.

Reageer op dit artikel