nieuws

Aviko kan eindelijk vrieshuis bouwen

Warehousing 1990

Aviko kan eindelijk vrieshuis bouwen

Na jaren juridische getouwtrek kan Aviko eindelijk zijn metershoge vrieshuis bouwen in Steenderen. De voorbereidende werkzaamheden starten volgende week.

De bouw van het nieuwe Aviko vrieshuis gaat nu werkelijk van start. Vanaf 11 juni wordt begonnen  met onder meer de aanleg van riolering, putten en een noodweg. Direct na de zomerperiode start de daadwerkelijke bouw. Dat meldt Aviko. Het nieuws volgt op de uitspraak eind mei van de rechtbank. De rechtbank in Arnhem verklaarde de bezwaren tegen de omgevingsvergunning van omwonenden ongegrond. Daarmee is de weg definitief vrij voor Aviko om zijn beoogde vrieshuis te bouwen.

Vrieshuis krijgt energiezuinige installaties

Het nieuwe vrieshuis van Aviko – waarvan de eerste plannen dateren uit 2014 – beschikt straks over 9.000 vierkante meter opslag en 400 vierkante meter aan kantoorruimte. Het vrieshuis krijgt volgens de aardappelverwerker tal van energiezuinige installaties. Zonnepanelen op het dak van het vrieshuis wekken energie op. Waterbesparende maatregelen worden doorgevoerd bij alle toiletten, kranen en douches. Zowel warme als koude restwarmte zal worden benut voor het kantoorklimaat en er is overal LED-verlichting.

Nieuwbouw zorgt voor onnodig transport

Aviko wil het nieuwe vrieshuis, dat een omvang krijgt van 85 bij 89 meter, bouwen omdat opslagcapaciteit voor diepvriesproducten op dit moment te beperkt is. In de huidige situatie worden de in Steenderen geproduceerde diepvriesproducten afgevoerd naar en opgeslagen op verschillende locaties in Nederland. Om de efficiency te verbeteren en onnodig transport met daarmee samenhangende milieubelasting te voorkomen is besloten tot de bouw van het vrieshuis.

Reageer op dit artikel