nieuws

West-Brabant prolongeert Logistieke Hotspot nummer 1 positie

Warehousing 13244

West-Brabant prolongeert Logistieke Hotspot nummer 1 positie

De regio West-Brabant is wederom uitgeroepen tot Logistieke Hotspot van het jaar. Een panel van 27 experts gaf de logistieke hotspot de meeste stemmen. Op de tweede plaats eindigt Tilburg-Waalwijk gevolgd door Venlo-Venray dat genoegen moet nemen met plaats 3. Runner-up dit jaar is regio Almere-Lelystad-Zeewolde dat van plaats 21 in 2017 met stip naar nummer 12 stijgt.

Sinds de start van de verkiezing is het voor de vijfde keer dat West-Brabant de titel van Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland in de wacht sleept. De regio noteerde de hoogste score op 3 van de in totaal 6 criteria, op basis waarvan de logistieke hotspot ranglijst tot stand komt.

27 experts brachten stemmen uit

Voor het bepalen van de ranking van 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland heeft Logistiek een panel van 27 experts, logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers, de diverse regio’s aan de hand van een anonieme online enquête laten vergelijken op basis van zes criteria:

 1. Beschikbaarheid van geschikt personeel
 2. Beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden
 3. Medewerking van overheid/gemeenten
 4. Inzetbaarheid en motivatie van medewerkers
 5. Aanwezigheid van goede infrastructuur
 6. Bereikbaarheid van logistieke knooppunten

West-Brabant kwam als beste uit de bus bij de criteria: bouwgrond en beschikbaarheid panden, motivatie en inzetbaarheid van personeel en bereikbaarheid van logistieke knooppunten. De einduitslag is tot stand gekomen door de panelleden bij de eerste 3 categorieën alle 28 hotspots te ranken. Meerdere voorkeursstemmen gaven de panelleden weg op de overige 3 categorieën: motivatie van het personeel, infrastructuur en bereikbaarheid van de logistieke hotspots.

Summit Logistieke Hotspots: de juiste locatie en de juiste mensen

De logistiek vastgoedmarkt floreert als nooit tevoren, dankzij de niet te stuiten ruimtevraag van logistiek dienstverleners en verladers. De opname cijfers rijzen dan ook de pan uit. Keerzijde is dat grond steeds schaarser wordt en er amper nog logistiek personeel te vinden is voor het werk in distributiecentra.
Zo kopte NOS onlangs dat Nederland als pakhuis van Noordwest-Europa, uit zijn voegen barst’. Over het personeelstekort, het gebrek aan grond en andere thema’s zal tijdens de derde editie van de Summit Logistieke Hotspots met als thema: de juiste locatie en juiste mensen – volop gediscussieerd worden door logistiek professionals, logistiek dienstverleners, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, makelaars en (regionale) overheden.
Noteer dus alvast: de Summit Logistieke Hotspots vindt dinsdag 29 mei aanstaande plaats in de Catalina Hangaar op Lelystad Airport Businesspark (LAB). Ga voor meer informatie en inschrijven naar de eventsite van de Summit Logistieke Hotspots.

‘Samenwerking betaalt zich uit’

Jacques Niederer, burgemeester van de gemeente Roosendaal, zegt in een eerste reactie dat West-Brabant de overwinning mede te danken heeft met de komst van Lidl in Roosendaal en andere ontwikkelingen in deze regio. “Daarnaast speelt ook de expansie van bestaande logistieke bedrijven een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan Bas Logistics in Etten-Leur en Mepavex in Bergen op Zoom. De rol van REWIN, als trekker van het samenwerkingsverband CONNECTED West-Brabant en de rol van alle gemeenten en onderwijsinstellingen is cruciaal en ‘betaalt’ zich nu uit in het opnieuw uitverkoren zijn tot dé logistieke hotspot van Nederland. Hier zijn wij met z’n allen heel trots op.”

‘West-Brabant steeds slimmer maken’

Henk Rosman, directeur REWIN West-Brabant, stelt dat de zege een mooi resultaat is van de samenwerking in het regionaal gedragen logistieke programma. “Deze overwinning is een enorme stimulans om daar mee door te gaan en de logistiek in West Brabant steeds slimmer te maken.”

Logistieke hotspot Venlo-Venray ‘slechts’ derde

Opmerkelijk is dat Venlo-Venray in de uitslag op de derde positie is geëindigd. De Noord-Limburgse regio won sinds het begin van de logistieke hotspot van het jaar verkiezing in 2006 maar liefst 7 keer en eindigde nog nooit lager dan plaats 2. Dit jaar moet Venlo-Venray dus genoegen nemen met een derde plaats. De regio scoort dit jaar laag met een achtste plaats op het criterium beschikbaarheid personeel. West-Brabant en Tilburg-Waalwijk eindigen hier een aanzienlijk hoger op respectievelijk plaats 2 en 3 achter Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein en Vianen (zie ook kader logistieke hotspot ‘Utrecht’ wint 2 subcategorieën). “Venlo-Venray heeft grote moeite om vacatures in te vullen”, reageert een van de panelleden in zijn commentaar op het criterium beschikbaarheid van personeel.

 

Veel schaarste op logistieke arbeidsmarkt

Ook onder de panelleden heerst de algemene teneur dat de beschikbaarheid van logistiek personeel op dit moment het hete hangijzer is in vooral de zuidelijke logistieke hotspots van ons land. “Het verkrijgen van personeel in de logistieke hotspots wordt steeds moeilijker. Iedereen vist naar personeel in dezelfde vijver”, klinkt het in de commentaren. Wel worden nuances aangebracht en wordt aangegeven dat het personeelsprobleem niet alleen Venlo-Venray treft. “In zijn algemeenheid heeft heel Nederland last van schaarste op de arbeidsmarkt. De logistieke hotspotregio’s Venlo, Brabant en ook Tilburg-Waalwijk zijn in ieder geval met een actief programma met kennisinstellingen aan de gang om het probleem te beperken of voor te zijn.”

Regio Utrecht: beste nationale e-fulfilment en -distributie hotspot
Logistieke hotspot Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein- Vianen gaat dit jaar aan de haal met de overwinning in 2 van de 3 subcategorieën: nationale e-fulfilment hotspot en nationale distributie hotspot. Bij de eerste categorie verdringt Utrecht Tilburg-Waalwijk dat vorig jaar de meeste voorkeursstemmen kreeg van de panelleden. Ook kreeg Utrecht voor  het tweede achtereenvolgende jaar de meeste voorkeursstemmen toebedeeld in de categorie nationale distributie hotspot. Venlo-Venray prolongeerde de nummer 1 positie in de categorie beste logistieke hotspot voor cross border e-fulfilment/e-commerce.

Tilburg-Waalwijk weer terug op plaats 2

Voor Tilburg-Waalwijk is de tweede positie een mooie opsteker. De hotspot eindigde vorig jaar als derde nadat het de twee voorgaande edities nog als tweede was geëindigd. In de overall score is het gat met West-Brabant niet groot. Het is dus een kwestie van tijd dat Tilburg-Waalwijk eindelijk de hegemonie van West-Brabant en Venlo-Venray zal doorbreken.

Logistieke hotspot Almere-Lelystad runner-up

Runner-up van dit jaar is zonder enige twijfel de regio Almere-Lelystad-Zeewolde. Dit jaar eindigt de Flevolandse regio – gastheer van de komende Summit Logistieke Hotspots – op een verdienstelijke twaalfde plaats terwijl in 2017 nog genoegen moest worden genomen met een positie in de achterhoede (21, red.). De logistieke hotspot in wording kwam vorig jaar en dit jaar veelvuldig in het nieuws door de komst van het mega-distributiecentrum van de Spaanse kledinggigant Inditex.

Huldiging winnaars tijdens Summit Logistieke Hotspots

De logistieke hotspots nummer 1 van Nederland, West-Brabant, wordt tijdens de Summit Logistieke Hotspots van Logistiek in Lelystad dinsdag 29 mei aanstaande gehuldigd. Ook worden dan de winnaars van de 3 subcategorieën gehuldigd.

Einduitslag Logistieke Hotspot verkiezing 2018

 1. (1*) West-Brabant (Oosterhout-Breda-Roosendaal-Bergen op Zoom-Moerdijk)
 2. (3) Tilburg-Waalwijk
 3. (2)Venlo-Venray
 4. (4) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel)
 5. (6) Utrecht(Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen
 6. (9) Schiphol
 7. (5) Oss-Veghel-‘s-Hertogenbosch
 8. (8) Eindhoven-Helmond
 9. (10) Twente (Almelo-Hengelo-Enschede)
 10. (7) Keyport Midden-Limburg (Roermond-Weert)
 11. (13) Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen)
 12. (21) Almere-Lelystad-Zeewolde
 13. (11) Arnhem-Nijmegen
 14. (14) A12 corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen)
 15. (12) Rotterdam-nieuw Reijerwaard
 16. (15) Liemers (duiven-Westervoort Zevenaar-‘s-Heerenberg)
 17. (17) Noordzeekanaalgebied (havengebied Amsterdam-Westas)
 18. (16) Maasvlakte I en II
 19. (19) Zwolle-Kampen-Meppel
 20. (20) Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen)
 21. (26) Drechtsteden
 22. (27) Emmeloord
 23. (18) Vlissingen
 24. (25) Heerenveen-drachten
 25. (22) Dryport Emmen-Coevorden
 26. (28) Alkmaar-Enkhuizen
 27. (23) Delfzijl-Eemshaven
 28. (24) Hoogeveen

* Positie 2017

In het meinummer van Logistiek dat deze week verschijnt meer nieuws en achtergronden over de twaalfde editie van de Logistieke Hotspot van het jaar verkiezing.

Reageer op dit artikel