nieuws

Material Handling Systems neemt Van Riet over

Warehousing 6482

Material Handling Systems neemt Van Riet over
SONY DSC

Material handling specialist Van Riet is overgenomen door Material Handling Systems (MHS) uit het Amerikaanse Kentucky. Het bedrijf, gespecialiseerd in geautomatiseerde transport- en sorteeroplossingen, was in handen van Avedon Capital Partners en het management onder aanvoering van CEO Rik van den Boog. Financiële details van de overname zijn niet bekend gemaakt. Door de overname ontstaat een material handling bedrijf dat naar een jaaromzet stevent van rond de 1 miljard euro.

Material Handling Systems (MHS), opgericht in 1999, is vooral actief in Noord-Amerika en gespecialiseerd in het leveren van geavanceerde pakketsorteersystemen, sorteertechniek en -apparatuur. Het bedrijf gevestigd in Kentucky (Louisville) is in handen van de kapitaalkrachtig investeringsmaatschappij Thomas H. Lee Partners. MHS is in de VS door grote klanten als UPS, DHL en FedEx, uitgegroeid tot één van de grootste system integrators op het gebied van material handling.

Van Riet heeft klanten in pakketindustrie en logistieke dienstverlening

Het van oorsprong Nederlandse Van Riet is opgericht in 1948. Het voormalige familiebedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen, integreren, installeren en onderhouden van geautomatiseerde transport- en sorteeroplossingen voor de warehousing markt. Klanten van het bedrijf – met hoofdzetel in Houten – zijn actief in de pakket- en koeriersindustrie, logistieke dienstverlening en opslag en distributie.

Material handing specialist kreeg in 2014 kapitaalsinjectie

Na een roerige periode met de nodige directiewisselingen is het voormalige familiebedrijf onder aanvoering van CEO Rik van den Boog, die in 2012 aantrad, en aandeelhouder Avedon de laatste jaren in een rustiger vaarwater terechtgekomen. Deze investeringsmaatschappij die in 2014 als aandeelhouder door de voormalig algemeen directeur van Ajax werd binnengehaald, gaf het bedrijf uit Houten een kapitaalsinjectie van 30 miljoen euro. Dit gaf Van Riet de mogelijkheid om fabrieken in Nederland en China verder uit te breiden, verder investeren in R&D en personeel en daarmee verder uitbreiden op de wereldmarkt. Zo werd afgelopen februari nog een nieuwe vestiging geopend in het Amerikaanse Atlanta.

 

Lees ook:

Material handling wereld: size matters….meer en meer

 

MHS wil internationaal uitbreiden

De overname van Van Riet betekent voor MHS dat het zijn capaciteit, het productaanbod en het geografische bereik verder kan uitbreiden buiten het Noord-Amerikaanse continent waar het markleider is. “Wij denken dat Van Riet ons een platform biedt om de klanten van beide bedrijven wereldwijd te ondersteunen met uitstekende producten en diensten.”, verklaart CEO van MHS, Tony Mouser.

MHS opende in 2017 vestiging in Den Bosch

Onder de radar is MHS volgens Johan Verhoeff, CFO van Van Riet al begonnen met activiteiten buiten Noord-Amerika. “In Den Bosch is een eerst vestiging opgestart door mensen met een verleden bij Vanderlande. Deze vestiging is vooral bedoeld om een afzetmarkt buiten Noord-Amerika op te zetten voor zijn drie grote klanten DHL, UPS en FedEx.” Van Riet en de Amerikaanse material handling specialist zijn overigens geen onbekenden voor elkaar. Verhoeff: “In de VS was MHS de eerste klant van ons. De overname kwam in een stroomversnelling toen wij eerder dit jaar onze eerste vestiging in Atlanta openden.”

Van Riet koploper in innovaties

Reden voor de overname is dat de Amerikanen met name geïnteresseerd zijn in de vooruitstrevende sorteeroplossingen -zoals de bi-directionele sorteeroplossing – van Van Riet. “Ten opzichte van ons is MHS een relatief jong bedrijf dat sinds de start mede door steun van investeringsmaatschappij Thomas H. Lee Partners (THL) ontzettend hard is gegroeid mede door deze drie grote klanten. Keerzijde van die groei dat zij op het gebied van techniek en innovaties een paar jaar achter lopen op ons. Om verder te kunnen groeien buiten was een overname van een vooruitstrevende branchegenoot noodzakelijk.”

Van Riet groeide autonoom

Van Riet op zijn beurt was, zo benadrukt de financiële topman niet direct op zoek naar een overnamepartner. “Mede door de investeringen van onze aandeelhouder Avendon maken we de afgelopen jaren internationaal een autonome groei door met wereldwijd nieuwe vestigingen in China en de VS en een nieuwe fabriek in Houten. Door deze overname kunnen we bijvoorbeeld in de Verenigde Staten – waar we dus net een nieuwe vestiging hebben geopend- nog harder groeien dan we voorspelden voordat MHS zich bij ons meldde.”

MHS: omzet van tussen 600 en 700 miljoen

Met de overname ontstaat een bedrijf met een jaaromzet van naar verwachting 1 miljard euro. “MHS heeft een gemiddeld omzet van tussen de 600 en 700 miljoen euro. Wij zaten vorig jaar op een omzet van 60 miljoen euro en naar verwachting komen we dit jaar uit op een omzet van tussen 85 en 100 miljoen euro. We gaan dus samen richting de 1 miljard omzet.”

Onbekend of naam VanRiet blijft bestaan

Als de overname eenmaal is afgerond blijven CEO Rik van den Boog en Verhoeff aan. “Avedon trekt zich uiteraard terug en wij blijven na de overdacht de leiding voeren over Van Riet. Of de naam van het voormalige familiebedrijf blijft bestaan is nog onbekend. Verhoeff: “Dat zal de komende maanden duidelijk moeten worden. Mijn inschatting is dat het niet verstandig is om Van Riet te schrappen vooral ook vanwege de internationale faam die wij hebben opgebouwd met deze merknaam. Een combinatie Van Riet/MHS zou mooi passen.” Over de overnamesom doen beide bedrijven overigens geen uitspraken. “De transactie is onderhevig aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden en er worden geen financiële gegevens vrijgegeven”, luidt het.

Reageer op dit artikel