nieuws

Iers Combilift verdubbelt productiecapaciteit in nieuwe fabriek (video)

Warehousing 2540

Iers Combilift verdubbelt productiecapaciteit in nieuwe fabriek (video)

De heftruck- intern transportmaterieelproducent Combilift opende eind vorige week een nieuwe fabriek met internationaal hoofdkantoor in het Ierse Monaghan. Het bedrijf, dat in Nederland vooral bekend is van de 4-wegzijlader heftrucks, investeerde 50 miljoen euro in de nieuwbouw die zorgt voor 200 nieuwe arbeidsplaatsen.

De nieuwe banen die de komende 3 jaar door Combilift worden gecreëerd, zijn voor geschoolde technici, ontwerpingenieurs, logistiek en supply chain-specialisten en monteurs gespecialiseerd met mechanische en elektrische vaardigheden. Bij het Ierse bedrijf zijn momenteel 550 mensen werkzaam in de productie van heftrucks en intern transportmateriaal.

Internationaal netwerk van 250 dealers

Voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en de productiefaciliteit van 4.600 vierkante meter investeerde Combilift een bedrag van 50 miljoen euro. Deze uitbreiding zorgt er volgens Combilift voor dat productie wordt verdubbeld. Het Ierse bedrijf dat werd opgericht in 1998 exporteert op dit moment 98 procent van haar producten naar 85 landen via een netwerk van 250 dealers. In Nederland wordt het Ierse heftruckmerk vermarkt door MABO-Lifting Nederland gevestigd in Enkhuizen.

Combilift: ‘Productie binnen 5 jaar verdubbelen’

Martin McVicar, Managing Director van Combilift, liet weten tijdens de opening afgelopen donderdag dat de miljoenen investering er voor zorgt dat zijn bedrijf – volgens het gezaghebbende Modern Materials Handling op plaats 13 in de laatste top 20 van grootste internationale heftruckproducenten – in staat stelt om aan zijn ambitieuze groeiplannen te voldoen. “Nadat we in 2015 onze plannen aankondigden voor deze fabriek 2015 hebben we nog eens 230 mensen in dienst genomen. De komende drie jaar nemen we nog eens 200 extra mensen aan. De combinatie van deze moderne productiefaciliteit en goed gekwalificeerd personeel moet ons in staat stellen om de productie binnen de komende 5 jaar te verdubbelen.”

Dakoppervlak van 11 hectare

De 46.500 vierkante meter grote fabriek in Monaghan is gevestigd op een terrein van in totaal 100 hectare, met nog ruimte voor een verdere uitbreiding. Met een dakoppervlak van maar liefst 11 hectare is dit pand naar verluidt één van de grootste productiefaciliteiten in de Republiek Ierland.

1 MegWatt biomassacentrale

Het dak is daarnaast voor 30 procent bedekt met ramen, waardoor het personeel, zonder kunstmatige verlichting, onder ruim voldoende daglicht kan werken. Verlichting wordt geleverd door 1.100 LED-licht armaturen die allemaal voorzien zijn van sensoren. Zonnepanelen leveren 185 kW aan energie en er is een 1 MegaWatt biomassacentrale die wordt gestookt met gerecycled hout van onder andere pallets. Deze centrale verwarmt de spuitcabines en het productievloer.

Om het kwartier een heftruck klaar

In de fabriek worden volgens Combilift nieuwste productieprocessen toegepast waarbij de focus ligt op duurzaamheid. Daardoor is het bedrijf in staat om de output in één enkele shift over alle productielijnen te verdubbelen. Dat is mogelijk door vier 90 meter lange bewegende assemblagelijnen die om het kwartier een voltooide heftruck afleveren. Volgens Combilift worden wekelijks meer dan 50 vrachtwagenladingen met heftrucks en intern transportmaterieel verzonden naar 85 landen verzonden. Ook reserveonderdelen worden vanuit Monaghan gedistribueerd naar het wereldwijde het dealernetwerk.

Productie van 18 zijladers in beginjaar

Combilift is in 1998 opgericht door Martin McVicar, Managing Director, en Robert in Moffett, technisch directeur. Het bedrijf is niet-beursgenoteerd. In het jaar van de oprichting lanceerde het bedrijf ’s werelds eerste multi-directionele vierwiel aangedreven heftruck met een IC-motor. In het beginjaar 1998 produceerde Combilift 18 zijladers, waarvan er 17 werden geëxporteerd. Het bedrijf is de afgelopen 5 jaar in omvang verdubbeld en heeft volgens eigen zeggen nu 40.000 units rondrijden in meer dan 85 landen.

Reageer op dit artikel