nieuws

Tijdige waarschuwing voor onveilige situaties

Warehousing 1715

Tijdige waarschuwing voor onveilige situaties

Heftrucks en voetgangers door elkaar op de werkvloer. Dat is vaak de oorzaak van ongevallen in magazijnen. Linde heeft er wat gevonden met nieuw hulpmiddel.

De Linde Safety Guard past in een reeks technische snufjes, waarmee de fabrikant een bijdrage wil leveren aan het volledig terugdringen van arbeidsongevallen met heftrucks. Dit systeem waarschuwt heftruckchauffeurs en voetgangers nog voordat een onveilige situatie kan optreden.

Teveel signalen is ook niet goed

Het grootste gevaar zijn de plekken in magazijnen en productielocaties waar mens en voertuig elkaar tegenkomen. Dat blijkt ook uit een studie van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk. Zo’n 68 procent van de Europese bedrijven geeft aan, dat er nog altijd een groot risico op ongelukken is tijdens het werken met voertuigen. Weliswaar wordt er in veel fabrieken en magazijnen al flink wat gepiept en geknipperd, om ongelukken met voetgangers en heftrucks te voorkomen. Het probleem is echter, dat deze hulpsystemen één waarschuwing sturen naar alle voetgangers in de omgeving. Het gevolg is een veelvoud aan signalen, die vervolgens onopgemerkt blijven.

Waarschuwen op het juiste moment

De Linde Safety Guard waarschuwt alleen, wanneer er echt gevaar dreigt. Het concept gaat uit van de positie van het voertuig en de voetganger. “Zo kan er een waarschuwing worden verstuurd op het juiste moment – en dat tot op tien centimeter nauwkeurig”, zegt Alexandra Mertel, projectmanager bij Linde Material Handling. Alles wat daarvoor nodig is, is een klein apparaatje van slechts 12 x 7,5 centimeter, dat wordt geïnstalleerd op het voertuig (Truck Unit) en een mobiele unit (Portable Unit) die de voetganger op het lichaam draagt. Daarmee ‘voelt’ de voetganger het gevaar aankomen, omdat het mobiele apparaat niet alleen een waarschuwing geeft met licht en geluid, maar ook met trillingen. De meerwaarde voor de bestuurder is, dat hij naast de waarschuwing ook op zijn display kan zien hoeveel personen er in de waarschuwingszone aanwezig zijn en vanuit welke richting ze naar het voertuig toe lopen.

Door muren en deuren heen

“Een groot voordeel is dat de Linde Safety Guard door muren, kasten en deuren heen kan kijken”, zegt Mertel. Vaak zijn gebouwen beetje bij beetje uitgebreid en daardoor in allerlei hoeken gebogen. Rijroutes liggen vaak vlak naast deuren. Dankzij de ultrabreedbandtechnologie op de 4 GHz-band gaat het signaal door muren heen. De voetgangers krijgen al een waarschuwing dat er een heftruck aankomt nog voordat zij de deur open doen. De signalen hebben geen gevolgen voor andere netwerken, zoals wifi, bluetooth of RFID.

Snelheid automatisch afremmen

Een reden dat er op sommige plekken veel ongelukken gebeuren, is de hoge snelheid. “We zien dat er een groter risico op ongelukken is op onoverzichtelijke kruisingen en hoeken, en op plaatsen waar vaak mensen oversteken”, zegt Elke Karnarski, productmanager Service bij Linde Material Handling. “Bij de Safety Guard kunnen we via de ‘Zone Marker’ locaties precies instellen, waar er langzamer moet worden gereden. Wanneer een voertuig een dergelijke zone binnenrijdt, remt het systeem het voertuig automatisch af tot de maximaal toegestane snelheid.”
Overigens werkt de Safety Guard  niet alleen tussen persoon en heftruck, maar ook tussen twee heftrucks. Wanneer twee voertuigen elkaar dreigen te kruisen, krijgen beide bestuurders een signaal via hun Truck Unit gewaarschuwd en kunnen ze zien vanuit welke richting het andere voertuig komt. Linde is van plan om de Safety Guard te gaan aanbieden als retrofit en als standaardoptie voor nieuwe voertuigen.

Reageer op dit artikel