nieuws

Summit Logistieke Hotspots 2018: ‘de juiste locatie en juiste mensen’

Warehousing 2580

Summit Logistieke Hotspots 2018: ‘de juiste locatie en juiste mensen’

De Catalina Hangaar op Airport Businesspark Lelystad is de locatie van derde editie van de Summit Logistieke Hotspots. Met het binnenhalen van de summit wil de regio Lelystad-Almere zich nadrukkelijk presenteren als een logistieke hotspot waar de komende jaren rekening mee moet worden gehouden.

Dat het economisch voor de wind gaat, blijkt uit het feit dat logistiek dienstverleners, retailers, verladers en e-commerce bedrijven volop aan het nieuwbouwen zijn geslagen de afgelopen twee jaar. Distributiecentra schieten in de talrijke logistieke hotspots als paddenstoelen uit grond onder invloed van de niet te stuiten ruimtevraag van logistiek dienstverleners, verladers en grote e-commerce bedrijven als Coolblue, Bol.com en VidaXL.

Recordopname logistiek vastgoed

De opname cijfers rijzen dan ook de pan uit. In Nederland is volgens recente cijfers van makelaarsorganisatie NVM het afgelopen jaar een recordaantal van bijna 2 miljoen vierkante meter aan distributieruimte in gebruik genomen. De totale voorraad logistiek vastgoed nam vorig jaar met 6,5% toe naar 30,6 miljoen vierkante meter, blijkt uit recente cijfers van internationaal vastgoedadviseurs Savills.

 

Lees ook:

‘In verouderd logistiek vastgoed zit nog volop potentie’

 

Keerzijde is dat grond steeds schaarser wordt en er amper nog logistiek personeel te vinden is voor het werk in distributiecentra terwijl ons land razendpopulair is bij internationale bedrijven voor vestiging van een Europees distributiecentrum. Zo kopte NOS onlangs dat ‘Nederland als pakhuis van Noordwest-Europa, uit zijn voegen barst’, want in twee jaar tijd kwamen er ruim 60.000 banen bij in de logistieke sector en nu is de personeelsvijver praktisch leeg.

 

 

Lees ook:

Zo win je de strijd om het personeel

Volgens Tempo-Team, dat eind vorig jaar 53.000 vacatures had openstaan voor logistiek personeel,  wordt de extreme groei vooral gedreven door de pieken in onder andere de e-commerce. “Dat zorgt momenteel voor extra inzet van lager opgeleiden voor eenvoudiger werk. Op dit moment vragen de XXL-locaties in de logistieke hotspots in met name het zuiden van het land vooral om een grote instroom van tijdelijk personeel. In de toekomst zullen we oplossingen zien in in de vorm van robotisering en automatisering. Maar de impact daarvan op de diverse logistieke regio’s is nu nog onduidelijk”, stelde Girbien de Bruin, directeur logistiek van Tempo-Team eerder dit jaar tegen logistiek.nl.

Inditex kiest voor Lelystad

Gevolg van de overspannen arbeidsmarkt is dat nieuwe logistieke hotspots boven de rivieren zich steeds nadrukkelijker gaan profileren. Zo koos de Spaanse modegigant Inditex – het moederbedrijf van Zara – er vorig jaar mei voor om zich te vestigen met een mega-distributiecentrum op Lelystad Airport Businesspark (LAB).

Kom naar de Summit Logistieke Hotspots in Lelystad
De derde editie van de Summit Logistieke Hotspots vindt dinsdagmiddag 29 mei aanstaande plaats in de Catalina Hangaar op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (LAB).
Centrale thema’s van de summit zijn: de krappe arbeidsmarkt, duurzaam bouwen en synchromodaal transport. Ga voor meer informatie en deelname naar de eventwebsite van de Summit Logistieke Hotspots.

Voornaamste reden: omdat in de provincie Flevoland simpelweg nog beschikt over voldoende personeel en grond. “Onze regio Lelystad-Almere heeft een ontspannen in plaats van overspannen arbeidsmarkt. We beschikken in ruime mate over mensen die geschikt zijn voor werkzaamheden in het dc van Inditex. Dat was ook een van de redenen waarom dit bedrijf uiteindelijk koos voor vestiging in deze regio”, stelde Rob Verhoeff, directeur van het Lelystad Airport Businesspark in een interview vorig jaar met BNR Nieuwsradio, nadat Inditex de keuze bekend maakte voor vestiging in Lelystad. Een enorme opsteker voor de hoofdstad van Flevoland die tijdens de laatste logistieke hotspot verkiezing op de een na laatste positie eindigde.

Summit in teken personeelstekort

Over het nijpende personeelstekort, het gebrek aan grond en andere thema’s zal tijdens de derde editie van de Summit Logistieke Hotspots met als thema: de juiste locatie en juiste mensen – volop gediscussieerd worden door logistiek professionals, logistiek dienstverleners, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, makelaars en regionale en lokale overheden.

Lees ook:

Arbeidskrapte nekt logistieke hotspots

Huldiging winnaars logistieke hotspotverkiezing

Tijdens de summit worden ook de winnaar(s) van de Logistieke Hotspot Verkiezing van het jaar gehuldigd. De verkiezing werd vorig jaar gewonnen door West-Brabant. Tilburg-Waalwijk werd door een panel van 32 experts verkozen tot beste nationale e-fulfilment hotspot, Venlo-Venray eindigde op de eerste plaats als beste crossborder e-fulfilment hotspot en Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen werd uitgeroepen tot nationale distributie hotspot nummer 1.

Reageer op dit artikel