nieuws

NVM: ‘Spectaculaire toename van voorraad logistiek vastgoed’

Warehousing 3867

NVM: ‘Spectaculaire toename van voorraad logistiek vastgoed’

De voorraad logistiek vastgoedmarkt is sinds de eeuwwisseling spectaculair gegroeid. Begin 2017 telde Nederland 1.760 distributiecentra met een totaal vloeroppervlak van ruim 28 miljoen vierkante meter. Bij de start van het millennium waren er nog 1.030 distributiecentra met een totaal vloeroppervlak van circa 16 miljoen vierkante meter. Logistieke hotspot Tilburg beschikt over de meeste vierkante meters logistiek vastgoed.

De provincie Limburg heeft op haar beurt verhoudingsgewijs het meest geprofiteerd van deze ontwikkeling binnen het logistiek vastgoed. Dit is een van de conclusies uit een vandaag gepubliceerd rapport van makelaarsorganisatie NVM Business, waarin onderzoek is gedaan naar het reilen en zeilen van de logistiek vastgoedsector over het afgelopen jaar.

Tilburg stad met meeste vierkante meters

Hoewel Limburg met name door logistieke hotspot Venlo de afgelopen jaren veel profijt heeft getrokken van de grote vraag naar distributiecentra, is Tilburg – de logistieke hotspot nummer 3 van Nederland – nog altijd de stad met de meeste vierkante meters aan logistiek vastgoed. De wolstad wordt op enige afstand gevolgd door Rotterdam en Venlo. De Haarlemmermeer – de regio Schiphol – komt qua voorraad op de vierde plaats.

Groei in aantal XXL-dc’s

Volgens de samensteller van het onderzoek, Rudolf Bak, blijkt ook dat het aandeel van de gehuurde distributiecentra in de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland verder is toegenomen. Op dit moment wordt 64 procent van de distributiecentra en opslaglocaties gehuurd. Verder laten de cijfers zien dat zich de laatste jaren een sterke schaalvergroting heeft voltrokken met als gevolg dat het aandeel van de XXL-distributiecentra met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter en meer is opgelopen tot 32 procent van de totale voorraad.

Tekst gaat verder onder kader

Summit Logistieke Hotspots: de juiste locatie en de juiste mensen

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers van NVM Business blijkt maar weer eens dat de logistiek vastgoedmarkt floreert als nooit tevoren, dankzij de niet te stuiten ruimtevraag van logistiek dienstverleners en verladers. De opname cijfers rijzen dan ook de pan uit. Keerzijde is dat grond steeds schaarser wordt en er amper nog logistiek personeel te vinden is voor het werk in distributiecentra.
Zo kopte NOS onlangs dat Nederland als pakhuis van Noordwest-Europa, uit zijn voegen barst’. Over het personeelstekort, het gebrek aan grond en andere thema’s zal tijdens de derde editie van de Summit Logistieke Hotspots met als thema: de juiste locatie en juiste mensen – volop gediscussieerd worden door logistiek professionals, logistiek dienstverleners, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, makelaars en (regionale) overheden.
Noteer dus alvast: de Summit Logistieke Hotspots vindt dinsdag 29 mei aanstaande plaats in de Catalina Hangaar op Lelystad Airport Businesspark (LAB). Ga voor meer informatie en inschrijven naar de eventsite van de Summit Logistieke Hotspots.

De vraag naar logistiek vastgoed bedroeg vorig jaar circa 2,4 miljoen vierkante meter. Niet eerder in Nederland werd in een jaar zoveel logistiek vastgoed opgenomen als in 2017. Dit cijfer is in lijn met eerder dit jaar gepubliceerde onderzoeken van vastgoedadviseurs Savills en Dynamis. De vraag omvatte zowel ruimten die op de vrije markt worden verhuurd en verkocht als distributiecentra die door gebruikers zelf worden gerealiseerd, als panden die door gebruikers zelf voor eigen rekening worden neergezet, de zogenoemde eigenbouw. Van de vraag had meer dan 1,5 miljoen vierkante meter betrekking op nieuwbouw. Logistiek dienstverleners waren het afgelopen jaar de belangrijkste afnemers van distributiecentra en opslagruimten.

Daling in leegstand logistiek vastgoed

Het direct beschikbare aanbod van nog te verhuren distributiecentra en opslagruimten ging vorig jaar verder omlaag. Eind vorig jaar stond in Nederland bijna 2,5 miljoen vierkante meter te huur of te koop tegen bijna 2,6 miljoen vierkante meter in 2016. Gerelateerd aan de totale voorraad was ook sprake van een daling van de leegstand, van 9,1 procent naar 8,1 procent.

Groei in bouw op eigen risico

Het NVM onderzoek constateert dat het opvallend is dat het beschikbare aanbod van nieuwbouw in 2017 verder toenam. Dat kwam doordat door beleggers en ontwikkelaars op verschillende locaties voor eigen rekening en risico werd begonnen met de bouw van distributiecentra zonder de zekerheid van voorverhuur.

Directe aanbod daalde in 2017

Door de grote vraag van bedrijven naar logistiek vastgoed is het direct beschikbare aanbod in 2017 verder gedaald, tot ongeveer 2,5 miljoen vierkante meter, ofwel 8 procent van de totale voorraad. Daarbij tekent de samensteller van het onderzoek wel aan dat distributiecentra die in voorbereiding zijn niet zijn meegeteld in het aanbod.

Beleggers kochten voor 1,3 miljard aan logistiek vastgoed

In toenemende mate vormt logistiek vastgoed ook een aantrekkelijke investering voor beleggers. Volgens de vandaag gepubliceerde cijfers van NVM Business kochten beleggers in 2017 voor circa 1,3 miljard euro logistiek vastgoed. Vooral buitenlandse investeerders zijn actief. Bij deze investeerders is met name interesse om te beleggen in dc’s in het zuiden van het land, aangezien daar ook de meeste bouw- en verhuuractiviteiten plaatsvinden. Noord-Brabant en Limburg zijn, blijkens het rapport getiteld Logistiek Vastgoed in Cijfers 2017, samen goed voor de helft van de investeringen.

Reageer op dit artikel