nieuws

Alphen aan den Rijn zet streep door nieuwbouwplannen Nedcargo

Warehousing 3830

Alphen aan den Rijn zet streep door nieuwbouwplannen Nedcargo

De langgekoesterde plannen van logistiek dienstverlener Nedcargo om een nieuw duurzaam distributiecentrum te realiseren in Alphen aan den Rijn zijn definitief van de baan. Het bedrijf en de verantwoordelijk wethouder Gerard van As zijn het niet eens geworden over de grondprijs.

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft week dinsdag besloten de samenwerking met Nedcargo definitief te beëindigen omdat de door de gemeente gevraagde en de door de logistiek dienstverlener geboden grondprijs onoverbrugbaar is, meldden het Leidsch Dagblad en lokale nieuwssite Alphens.nl vrijdag.

Nedcargo wilde nieuw grondcontract

De onderhandelingen tussen beide liepen eind vorig jaar vast, nadat Nedcargo een koopcontract over de grond – die eind 2016 werd ondertekend – op Steekterpoort in Alphen aan den Rijn met de gemeente opzegde. De logistiek dienstverlener vroeg vervolgens om een nieuw contract zodat het mogelijk zou worden om het dc alsnog gefaseerd te realiseren.

 

Summit Logistieke Hotspots: ‘de juiste locatie en juiste mensen’
De derde editie van de Summit Logistieke Hotspots vindt dinsdagmiddag 29 mei aanstaande plaats in de Catalina Hangaar op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (LAB).
Centrale thema’s van de summit zijn: de krappe arbeidsmarkt, duurzaam bouwen en synchromodaal transport. Ga voor meer informatie en deelname naar de eventwebsite van de Summit Logistieke Hotspots.

 

Het verlies van een grote klant zou Nedcargo – op plaats 30 in de top 100 logistiek dienstverleners –  daartoe noodzaken. Wethouder Van As deed daarop een nieuw bod, maar hanteerde daarbij wel een hogere grondprijs. Te hoog, vond een furieuze Nedcargo-directeur Diederik Antvelink die Van As daarbij het verwijt toewierp dat hij deed aan grondspeculatie.

Nedcargo; ‘Hoofdstuk is voor ons gesloten’

Aan het Leidsch Dagblad laat Antvelink weten dat er nadien nog twee keer gesprekken zijn gevoerd, maar dat leverde niets op. “Het hoofdstuk is voor ons gesloten. De gemeente zegt dat ze andere kopers heeft, die meer willen betalen dan wij. Dan moeten ze daar maar mee in zee gaan. De grondprijs die de gemeente aan mij heeft gevraagd, kan ik niet betalen.’’

2,5 tot 3 miljoen extra kosten

Het geschil tussen beide partijen spitst zich toe op de vraagprijs van 199 euro per vierkante meter die Nedcargo moet betalen aan de gemeente Alphen aan den Rijn voor aanschaf van de gewenste kavel. Dit hield in dat het bedrijf in totaal bijna 2,5 tot 3 miljoen euro meer zou moeten betalen voor tien hectare grond, dan in de vorige overeenkomst was vastgelegd.

Bedrijven melden zich voor Steekterpoort

Volgens wethouder Van As hebben zich, als reactie op diverse publicaties over het conflict met Nedcargo, inmiddels diverse ondernemers bij hem gemeld die voor de grond op bedrijventerrein Steekterpoort meer willen betalen dan 199 euro per vierkante meter. Leidsch Dagblad meldt dat Van As deze bedrijven nog niet heeft gesproken, in afwachting van een eventuele oplossing met Nedcargo.

Duurzaamheid stond voorop in nieuwbouwplannen

Nedcargo bereikte eind 2016 met de gemeente Alphen aan den Rijn een akkoord voor de bouw van een nieuwe distributiecentrum van 60.000 vierkante meter naast de eigen containeroverslagterminal Alpherium. Het kostte wethouder Van As destijds veel overredingskracht om de gemeenteraad zover te krijgen om toestemming te geven voor de realisatie van het dc, waar met name het aspect duurzaamheid voorop stond.

Reageer op dit artikel